2013: Продавачите доминираха над купувачите на БФБ

27.12.2013 | 11:40
по статията работи: Борис Гергов
При сключени близо 88 000 сделки над 70 000 завършваха с повишение в цената на търгуваните акции
2013: Продавачите доминираха над купувачите на БФБ

Пазарът на Българската фондова борса (БФБ) през отминаващата 2013 година може да бъде определен като бичи или оптимистичен, характеризиращ се с покачващи цени. В повечето от случаите продавачите доминираха над купувачите, като изключим някои седмици през първите четири месеца, както и през септември и ноември, когато пазарът бе под силен натиск. Търсенето вземаше видим превес над предлагането, особено през май и юни, както и през последните два месеца на годината, което даваше по-голяма увереност на продавачите да вдигат цените.

Ниската ликвидност – вирусът на БФБ

От всички търгувани акциите печеливши бяха 156 емисии, а губещите – 106. При сключени близо 88 000 сделки над 70 000 от тях завършваха с повишение в цената на търгуваните акции. Годишният оборот на БФБ е над 1.4 млрд. лева (в посочените данни досега и до края на анализа не са включени последните две сесии на БФБ за годината –
на 27 и 30 декември).

Въпреки оптимистичната на пръв поглед базова статистика, ниската ликвидност си остава нелечимият вирус на БФБ. Наличието на Сегмент акции Premium, който бе разкрит в средата на лятото и стана своеобразна витрина на българския фондов пазар, все още не означава, че битката с ниската ликвидност е спечелена. Все пак на този сегмент са само седем от най-ликвидните компании с наистина много добро корпоративно управление, но не бива да се забравя, че на БФБ са регистрирани общо над 350 емисии.

Все по-малко стават борсовите дебюти на родната фондова борса. Далеч остана онази 2007 г., когато БФБ влезе в Топ 10 на европейските борси с най-много фирмени дебюти и първични публични предлагания на акции. През отминалата година специално внимание заслужава борсовият дебют на Елана Агрокредит. Още на старта на 22 ноември бяха прехвърлени над 1.3 млн. акции. Търговията с книжата на дружеството, предоставящо финансов лизинг за покупка на земя, продължи до края на годината. След дебюта бяха продадени още над 1.1 млн. лота при пазарна капитализация от 5 166 589 лева.

Лек срещу вируса ниска ликвидност може да се окаже приватизацията на БФБ и Централен депозитар, но до пълно излекуване ще се стигне, когато на борсата се качат атрактивни български и чужди компании. Надежда това да се случи са обещанията на управляващите, че държавният дял на оператора ще бъде предложен за продажба още през следващата 2014 година. Друга надежда са очакванията на борсата да бъдат качени държавни дялове от привлекателни дружества, макар че малко от големите, структуроопределящи компании са публични. В най-новата програма на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол са включени дружества, които представляват интерес не толкова със самата си дейност, колкото с някои по-атрактивни активи, като Пловдивския панаир, Параходство Български морски флот, Агенция дипломатически имоти в страната и някои енергийни компании.

Сваляне от борсата на активно търгувани емисии

Отминалата година ще се запомни и със свалянето от търговия на една от най-търгуваните емисии – тази на Българската телекомуникационна компания (БТК). В началото на ноември тя бе свалена от борсата, след като мажоритарният собственик Вива Телеком България първо изкупи всички обикновени акции. Операцията приключи на 23 юли, когато бяха изкупени 744 292 броя обикновени акции, притежавани от общо 252 акционери на БТК. През октомври Вива Телеком придоби и златната акция на държавата.

Подобна ще бъде съдбата и на друга активно търгувана емисия – Каолин. След като германската компания Кварцверке ГмбХ закупи в края на 2012 г. 67.32% от капитала на предприятието за добив на пясъци и нерудни суровини и многократните откази на КФН да разреши мажоритарният собственик да отправи търгово предложение към миноритарните акционери, германската фамилна компания бе принудена чрез борсата да започне да изкупува техните дялове. До 30 октомври Кварцверке успя да придобие общо нови 49 126 57 броя акции и по този начин да стане собственик на 98.25% от капитала на дружеството. Най-вероятно още в началото на следващата година ще бъдат придобити останалите 1.75% и дружеството ще бъде свалено от борсата, както заяви мажоритарният собственик. Каолин е начело в годишния Топ 10 по оборот, тъй като реалната търговия през борсата, както и прехвърлянето на мажоритарния дял, започна в средата на февруари, когато сделката получи благословията от двата регулатора – Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията.

Най-голям ръст отчита SOFIX

Още пет компании, които попаднаха в Топ 10 по оборот, са включени в SOFIX (Каолин също бе част от индекса на сините чипове до 12 септември). Това са Булгартабак холдинг, Софарма, Адванс Терафонд АДСИЦ, Химимпорт и Монбат. Сделките с техните акции през отминалата година съставляваха 37% от годишния оборот на БФБ.

И шестте дружества завършват годината със заничетелен ръст в ценатата на акциите, с изключение на АДСИЦ-а, което завършва годината с повишение от 5.73%. Най-голяма е печалбата за акционерите на Химимпорт. Акциите на дружеството скочиха с 87.65%, следвани от книжата на Софарма (+83.86%), Монбат (+41.09%) и Каолин (+25.69%).

Статистиката на БФБ показва, че и четирите индекса завършват годината с повишение, като най-голям ръст от 40.54% до 485.50 пункта отчита SOFIX. След неубедителното си представяне в интервала от 11 февруари до 1 април 2013 г., когато постоянно се понижаваше, индексът на сините чипове в останалото време до края на годината отчиташе стабилен ръст с изключение на леки колебания в посока надолу през август и в началото на септември. Въпреки постигнатите много добри резултати, SOFIX все още е далеч от върха, достигнат в средата на септември 2009 г., когато за един ден докосна върха от 514 пункта.

Следващ по ръст е равно претегленият BGTR30, който се катереше стремително в началото на годината до средата на февруари, когато достигна 304.18 пункта. Последваха два поредни месеца на значителен спад, който приключи през третата седмица на април. От тогава до края на година BGTR30 не спря възхода си, като най-голям бе през последната седмица на отминалата година, когато достигна 344.54 пункта.

Третото място по повишение зае BG40, включващ емисиите на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните шест месеца, който прибави 26.07%. До средата годината индексът се движеше колебливо с неголеми ръстове и спадове. Рязко покачване с близо 55 пункта измерителят на компаниите с най-много сделки отчете през първата десетдневка на юни. Два поредни върха BG40 достигна през последната седмица на октомври и през втората на ноември до съответно 161 и 160 пункта.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...