3000 евро е годишната такса в Пернишкия университет

15.06.2010 | 11:50
по статията работи:
147 признати преподаватели вече са заявили желанието си да четат лекции
3000 евро е годишната такса в Пернишкия университет

Годишната такса на бъдещите студенти в новия ВУЗ с гръмкото име, Европейски политехнически университет в Перник, ще бъде 3 000 евро, съобщиха от учебното заведение. През учебната 2010-2011 г. в новия университет ще учат около 300 души. 147 признати преподаватели вече са заявили желанието си да четат лекции, съобщи в. "Струма".

Кандидатите за висше образование ще могат да избират между специалностите информатика, телекомуникации, компютърни науки, строителство и архитектура. 2/3 от студеннтите ще се обучават на английски език.

По време на предстоящата кандидат-студентска кампания пернишкият университет ще набира кадри по документи, които ще може да се подават и по електронен път. Приемен изпит ще полагат само желаещите да учат архитектура.

"Усилията ни за набиране на кандидати ще бъдат насочени не само към България, но и към държавите от бившия СССР, Турция, Сърбия и Македония, затова ще ни е нужно съдействие за облекчаване на визовия режим за студентите", поясниха от висшето учебно заведение.

"Трябва да говорим повече в публичното пространство за пернишкия университет, който ще влее свежа кръв в нашия град", заяви вчера пернишкият народен представител от ГЕРБ Владислав Димитров и допълни: Не е проблем, че повечето от студентите ще са от чужбина и най-вероятно ще се върнат в своите страни след като завършат. Хубавото е, че в Перник има концентрирана индустрия и кадрите, които се обучават в този ВУЗ могат да практикуват в града. Аз разговарях с настоятелите на новата "Европейска политехника" да се обсъди възможността да се създаде катедра "Металургия", каквато в момента има единствено в ХТУ. Тя би могла да вкара много нови студенти в Перник, защото освен "Стомана Индъстри" в България има още два големи металургични комбината, а в Сърбия и Македония има около четири-пет. Има много нови технологии, нови неща в специалността, които биха могли да се изучават в пернишкия ВУЗ, заключи Димитров. Той е убеден, че до месец проблемът ще бъде решен.

Припомняме ви, че на 10 юни, без дебати и с изключително нисък кворум депутатите одобриха разрешиха създаването на нов университет в Перник.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...