Работодатели уволняват чрез съдебни изпълнители

30.09.2024 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Съседските спорове в междуетажната собственост могат да бъдат разрешавани от частните съдебни изпълнители, преди да се е стигнало до съд
Работодатели уволняват чрез съдебни изпълнители
Снимка: под лиценза на creative commons

Все по-често работодатели връчват чрез съдебни изпълнители заповеди по Кодекс на труда - става дума за документи за уволнение или нещо друго. Това е съобщил председателят на Българската камара на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев на двудневен форум в Гърция.

Съседските спорове в междуетажната собственост могат да бъдат разрешавани от частните съдебни изпълнители, преди да се е стигнало до съд. За целта е необходимо да им се възложи функцията да констатират фактически обстоятелства, като съставят протокол, който се използва за доказателство.

Например ако комшията ви наводнява, може да извикате ЧСИ, който да направи опис на щетите, като констатира, че те са факт, и да ви издаде документ.

След това имате възможност да се споразумеете със съседа да си плати, без да сте се съдили или ако все пак откажете да представите изготвения от съдебния изпълнител протокол в съда, където документът вече има тежестта на доказателство. По този начин виновният причинител на щета, който не иска да си плаща, бива осъден много по-бързо и принуден да покрие разходите ви.

„Констативният протокол е една снимка, изцяло доброволна е и не е необходимо съдебният изпълнител да влиза в помещения. Използва се при пътнотранспортни произшествия, спорове относно некачествено строителство, ремонт, наводнения, вдигане на шум от съседи, констатиране на отказ за свиждане на родител с дете“, коментира Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. 

Този пример бе даден по време на работен семинар на ЧСИ, които настояват държавата да им вмени изпълнението на нови дейности освен събирането на вземания от длъжници. С тази функция ЧСИ могат да имат ключова роля при постигането на доброволни споразумения между кредитор и длъжник, с които да се избегне стигането до съд.

С възлагането й могат да помогнат значително при различни потребителски казуси. В  тази връзка все по-честа е практиката работодатели да връчват заповеди по Кодекса на труда през ЧСИ. 

Сериозен проблем обаче има в момента с вземанията от длъжници. ЧСИ събират все по-малко вземания заради драстично намаления материален интерес по новообразуваните дела, както и сериозния спад в броя на тези дела, която тенденция продължава от повече от 5 години.  През 2018 г. сумата на вземания е била около 1 млрд. лева, сега е спаднала на 800 000 лева.

„При положение че по 30% от делата ЧСИ финансират изпълнението, тъй като вземанията за издръжки, трудови правоотношения, предаване на деца, както и публичните държавни и общински вземания са освободени от авансови такси, при ценообразуване на услугите по тарифа от 2006 г. и нарастване на разходите не в проценти, а в пъти спрямо 2006 г., очевидно системата на ЧСИ не може да се самофинансира само от дейността си по принудителното изпълнение“, коментира председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев.

Той бе категоричен, че в момента професията им е обречена на гибел, тъй като всичко в тази сфера е застинало на нивата отпреди 20 години. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...