Цените на петрола продължават да растат заради напрежението в Близкия Изток

02.10.2024 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към момента на публикуване се търгуват при цена от 74,72 долара за барел, което е увеличение с 1,16 долара
Цените на петрола продължават да растат заради напрежението в Близкия Изток
Снимка: под лиценза на creative commons

Цените на двата основни сорта петрол стартираха с демонстриране на силен ръст при сутрешната търговия в сряда, 2 октомври след значителното повишение ден по-рано в резултат на ракетната атака на Иран срещу Израел. Наблюдава се обаче спад на темпа на ръст при това за достатъчно кратко време, което говори, че след първоначалния емоционален импулс пазарът е в процес на оценка. 

Декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към момента на публикуване се търгуват при цена от 74,72 долара за барел, което е увеличение с 1,16 долара (+ 1,58%) над стойността при затваряне на предишната сесия. Във вторник договорите за този сорт поскъпнаха с 1,86 долара (+ 2,6 %) до 73,56 долара за барел.

Фючърсите за ноември за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се котират на ниво от 71,00 долара за барел, което е увеличение с 1,17 долара (+ 1,68 %) над цената при затваряне на предишната сесия. Договорите за този сорт във вторник поскъпнаха с 1,66 долара (+ 2,4 %) до 69,83 долара за барел.

Във вторник Иран изстреля голям брой ракети срещу Израел (по предварителни данни 180). Израелските военни заявиха, че ще отговорят на този обстрел тогава, когато сметнат това за необходимо. Позовавайки се на арабски официални лица The Washington Post  съобщи, че Израел още през април е дал да се разбере, че в случай на нови атаки, армията на страната ще нанесе ответни удари по иранските ядрени и петролни обекти.

Иран добива около 3,2 млн. барела петрол на ден и експортира около половината от това количество, отбелязва заместник-директора, отговарящ за изследванията към CFRA Research Стюарт Гликман.

„Ако Израел извади от строй част от тези мощности, на пазара ще се наложи да се адаптира към намаления свободен капацитет в региона“, коментира той, добавяйки, че според най-лошия сценарий, на световния пазар ще се наложи да се лиши от това количество.

За отбелязване е, че преди да се стигне до повишението цените и на двата сорта се сринаха с над 2 процента, тъй като участници на пазара изразиха ясно съмнение във войнствеността на Иран. Освен това от Либия пристигнаха добри новини по отношение на кандидатурата за шеф на Централната банка на страната.

Пазарът оценява и данните на Американския институт за петрол (API) за намаляване на запасите от петрол в САЩ с 1,5 млн. барела през миналата седмица. Официалните данни на министерство на енергетиката ще бъдат публикувани по-късно днес. Очакванията на анализаторите са за спад на резервите от петрол с 2,1 млн. барела, според допитването на Trading Economics.

Наблюдателите обръщат внимание и на предстоящата днес среща на министрите на страните от ОПЕК+, които ще обсъдят ситуацията на пазара, въпреки че не се очаква промяна на графика и отказ за увеличение на производството на петрол, което трябва да стартира през декември. Планът предвижда увеличение на добива на петрол със 180 000 барела на ден през декември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...