Алтернативен бюджет с ниски данъци 2009

27.11.2008 | 18:15
по статията работи: Лили Бончева
Автор: Институт за пазарна икономика
Алтернативен бюджет с ниски данъци 2009

Алтернативен бюджет с ниски данъци

Автор: Институт за пазарна икономика


На 23 ноември 2008 г. беше представен шестият пореден Алтернативен бюджет с ниски данъци на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В представянето участие взеха Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ, Димитър Чобанов, главен икономист, ИПИ, и Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество" - София.

Основната слабост на проектобюджета за 2009 г. е, че не адресира достатъчно дълбоко проблемите, създадени от световната финансова криза, е мнението на Георги Ангелов. По неговите думи правителството отделя повече ресурс за публични инвестиции, но не прави нищо за останалите сектори на българската икономика.

ИПИ предлага ограничаване на държавните разходи и рязко намаляване на данъците, осигуровките и държавните такси. “Предлагаме правителството да харчи по-малко, а спестените пари да се върнат обратно в икономиката под формата на рязко намаление на данъчната тежест. Да облекчим разходите на бизнеса, да го направим по-конкурентен, за да не му се налага да уволнява хората и да свива поръчките", обясни Ангелов. Според него основни цели на правителството трябва да бъдат насърчаването на инвестициите и спестяванията, както и увеличаване на конкурентоспособността на икономиката.


На снимката (отляво надясно): Димитър Чобанов, главен икономист, ИПИ, Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество" - София, Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ


В предложения алтернативен проектобюджет са заложени осигурителни вноски от 10% вместо от 34%, както и лични пенсионни сметки.

"Да няма един централен Сребърен фонд, а по-скоро да се открие лична сметка на всеки работещ и всеки пенсионер и там да му се заделят част от тези пари, т.е. като се приватизира Летище София и се вземат 1 млрд. евро, те да се разпределят в тези сметки на всеки", обясни Ангелов.

Конкуриращи се здравни фондове ще предлагат на българите стандартен пакет услуги срещу средства, които ще направят системата устойчива. Според Ангелов здравната реформа трябва да се реализира по следния начин:

"Всяка година определена част от хората да имат право да избират частен фонд или да кажем от 1 януари - 1/3 от хората, тези които имат най-висок доход, могат да си избират частен фонд, от 1 юли - още 1/3. В рамките на година - година и половина може да се стигне до реална алтернатива за всички".

ИПИ предлага също намаляване на заетите в бюджетния сектор и на субсидиите, финансиране на ефективните програми, залагане на по-голям бюджетен резерв от 600 милиона лева. Според икономистите ефектите ще бъдат по-голяма устойчивост при криза, повече работни места и инвестиции, свиване на "сивата" икономика.



Презентации
по темата (в PDF-формат):

"Алтернативен бюджет с ниски данъци 2009", Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество" - София

"Данъци и публични разходи при криза – кои са подходящите политики?",
Димитър Чобанов, главен икономист, Институт за пазарна икономика
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...