България. А сега накъде?

26.02.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

  

 

ТЕМА НА ГОДИНАТА:

БЪЛГАРИЯ. А СЕГА НАКЪДЕ?

Три години делят страната от мечтаното "влизане" в Европа. Защо тогава усещането за липса на движение напред е толкова масово? На този въпрос отговаря годишния обзорен доклад на изданието "България: Отвъд фактите".

Според социологическите проучвания на въпроса "Накъде върви България?" отговорите "в грешна посока" са три пъти повече от отговорите "в правилната посока". Получава се парадокс, заключават експертите – страната се придвижва бързо към членство в ЕС, а от друга страна обществото като цяло е песимистично настроено за бъдещото развитие. Над 70% от българите определят себе си като "загубили" от годините на преход през последните 12 години.

Еврооптимизмът отстъпва място на евроскептицизъм...

Макроикономическата стабилност, икономическия ръст от 5%, ниската инфлация, спада на безработицата,  отворената политика на банките към населението и фирмите, преизпълнението на държавните приходи през миналата година не се възприемат като радикална промяна особено на фона на нарастващата осведоменост за изискванията за конкуриране на Европейските пазари. Въпреки това над 2/3 от хората са "за" влизане на България в ЕС.

Липсата на оптимизъм е свързана с промените, които НЕ се състояха през 2003

През миналата година отново се възобновиха коментарите за криза на доверието се само към управляващите (под 15%), но и към самата политическа система – доверието във всички институции е между 15 и 35%, а нежелаещите да гласуват на бъдещи избори са над 45%.

Добрите новини в икономиката – заслуга на политиката на валутен борд или постижение на сегашните управляващи спорят специалистите

Либерализмът в отношението към бизнеса и опитите за подобряване на стопанската среда чрез намаляване на "сивия сектор" отчита като постижение на сегашния икономически екип изданието. Разочарованието се обяснява с липсата на значително повишаване на доходите и стандарта на живот на населението, обещаното "икономическо чудо" за 800 дни не се случи. 

Определянето на приоритетите в икономиката – път към интегрирането в общия европейски пазар

Въпросът за приоритетите в икономиката става все по-важен и за пръв път от десетилетия насам решенията ще се търсят в ситуацията на преобладаващ частен сектор.

2004 година

Най-доброто, което може да се случи през 2004 г., е насочването на енергията на българите за намиране на решения в собствените им икономически, политически и социални институции, заключава "България: Отвъд фактите".

Подробна информация за изданието можете да намерите на URL: www.earlywarning.bg

"България: отвъд фактите" е единственото месечно издание за анализ на риска в България. Данните се осигуряват чрез месечни национално представителни изследвания на BBSS Gallup International и от официални статистически източници. Анализите и прогнозите са на известни политолози, социолози и икономисти.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...