България в еврозоната - засега по-добре не 2

16.07.2013 | 13:15
по статията работи: Теодора Пенева
Българският валутен борд е световен отличник и носи много по-голяма стабилност от еврото, смята "бащата на валутния борд" проф. Стив Ханке
България в еврозоната - засега по-добре не

Българският валутен борд е един от най-стабилните в световен мащаб, заяви икономистът проф. Стив Ханке, който тези дни е на посещение в София.

Вчера проф. Ханке беше удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките (БАН). Днес той беше лектор в публична дискусия, която се проведе в Института за икономически изследвания към научната институция.

"Неотдавна изготвих икономически доклад за Обединените арабски емирства. В него посочих България като най-добрия пример за финансова стабилност", сподели експертът. Той добави, че в един не толкова далечен момент ще публикува и наблюденията си върху нашата страна.

Извън еврозоната?    

Именно стабилността, която носи валутният борд на икономиката ни, е основният аргумент на Ханке против присъединяването ни към европейската монетарна зона. Запитан какви ще бъдат последствията за България, ако стане част от 17-членния съюз (скоро 18-членен), той заяви, че на първо време тя ще загуби своя суверенитет и фискална независимост.

В момента еврозоната е в криза. Криза, чиито основен фактор е състоянието на фискално недисциплинираната Гърция. "Защо се получи така? Защото Гърция разчиташе, че като член на монетарния съюз ще бъде подкрепяна по всякакъв начин и Брюксел ще я "измъкне" от кризата", коментира професорът.

И отново заговори за стабилност, чийто източник е в много по-голяма степен добрият ни национален валутен борд, отколкото би било еврото. "Самата ви банкова система е много стабилна", отбеляза Стив Ханке. Ако валутният борд бъде премахнат, европейската валутна единица няма да осигури тази необходима стабилност, а правителството ще трябва да изтегли всички резерви на Българската национална банка (БНБ). 

"А ако нещо се случи с еврото (за което има сериозни индикации), какво ще се случи с България?" Според Ханке, ако имаме валутен борд, при подобна криза бихме могли "да се закрепим" за друга валута като долара. Като член на еврозоната обаче няма да имаме подобна възможност.

Ето защо, смята икономистът, да се говори за присъединяване към единния монетарен съюз е безотговорно на този етап. Хората, които имат такива идеи, изглежда не познават добре историята и механизмите на валутните бордове, добави той.

Проф. Стив Ханке ще бъде отново на посещение у нас през септември.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...