Бяла книга за бизнес климата в България 2003

30.01.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
 

Този година БИБА представя сравнителен доклад, съдържащ предложения за подобряване на средата за стопанска дейност и дейността на правителството в тази посока. Структурата на Бялата книга 2003 следва традиционния подход.  Хоризонталните въпроси като правна реформа, управление на човешките ресурси и данъчна политика представляват  теми от общ интерес и са включени в първите раздели на документа.  Отрасловите раздели обхващат банково дело и финанси, индустрия и околната среда, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранителна промишленост, енергетика и търговия.

За първи път през тази година e включена оценка на системата на здравеопазването и образованието. Тези две сфери са еднакво важни за всеки отрасъл на икономиката. Доброто образование, адекватно на нуждите на българската икономика, и добрата система на здравеопазване, осигуряваща висококачествено обслужване на хората, които живеят и работят тук, както и на туристи и посетители, са важен показател за етапа на развитие на обществото и могат да послужат като положителен сигнал към бъдещите инвеститори.

Общата оценка на БИБА е:

"Икономическият климат в България се отличава със стабилност на макроикономическата среда, намаляващи нива на безработица, успешно приключване на банковата приватизация, ускорена хармонизация на законодателството с достиженията на правото на ЕС.  През тази година се отчита забележителен размер на чуждестранните инвестиции, което е сериозна гаранция за засилено икономическо развитие през следващите години. Подобреният диалог с правителството е важно и високо ценено средство за изграждане на доверие и чувство за сигурност между страните в диалога.  Бяха положени сериозни усилия за оптимизиране и фокусиране на официалния и формален диалог между държавата и бизнеса в рамките на Съвета за икономически растеж и на множество конференции и кръгли маси.    

Членовете на БИБА ще продължават да подкрепят всички усилия, целящи подобряване на бизнес климата и водещи към увеличаване на инвестициите и повишаване на конкурентноспособността на страната в рамките на една пазарна икономика. Бяха предприети редица мъдри и отговорни законодателни действия и техните резултати се очаква да се проявят в близко бъдеще. 

Въпреки това ние все още сме в очакване на осъществяването на стабилна и предсказуема политика, при която мерките се предприемат достатъчно рано и с допитване до бизнеса и обществеността и отчитане на техните мнения. Една обща стратегия, която да определя основните приоритетни сектори, както и свързаните с нея планове за действие за осъществяването на тези приоритети, е инструмент, който все още отсъства.  Такава стратегия и ясните мерки ще консолидират усилията на всички заинтересовани страни под ръководството на правителството за запазване на положителната тенденция на растеж на БВП и увеличаване на конкурентноспособността на българската икономика.

С нетърпение очакваме приключването на сделката с БТК, което ясно ще демонстрира ангажимента на правителството да продължава с осъществяването на структурната реформа и да приключи приватизацията по прозрачен и обективен начин.  Реформите в енергийния сектор, несъответствията в данъчното законодателство и други закони, бавната реформа на съдебната власт също безпокоят бизнеса. Обединяването на усилията на всички ангажирани институции в борбата с корупцията и престъпността все още е предизвикателство пред обществото.    

През миналата година бе взето важно решение, което променя насоките в дейността на БИБА и я съсредоточава конкретно върху подготовката на българската икономика за присъединяването към Европейския съюз.  Опитът и цялото ноу-хау на нашите членове ще бъдат използвани единствено в подкрепа на прилагането на новоприетата нормативна база, за подготовката на българската икономика за конкурентния натиск на Общия пазар и за защита на интересите на легитимния бизнес в България.  Работата на комитетите към БИБА ще бъде подпомагана от други НПО и "мозъчни тръстове" с цел разработване на качествена оценка и становища относно процеса на присъединяване и неговото въздействие върху бизнеса. По този начин ще се изгради публично-частно партньорство между държавните институции и неправителствените организации и ще се използва потенциалът на гражданското общество по теми, отнасящи се до стопанската дейност в контекста на интегрирането на страната в ЕС и НАТО."

Отделните глави от Бялата книга на БИБА 2003 можете да намерите както следва:

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...