Ваучерите за храна – точката на пресичане между бизнеса и синдикатите

28.01.2014 | 16:00
по статията работи: Петя Бързилска
Дали квотата за ваучери скоро ще отпадне, като се има предвид, че се радва на успех

Точка на пресичане

През последните години ваучерите наистина се превърнаха в инструмент за мотивация на персонала, особено предвид икономическата криза и стагнацията на пазара на труда. Чрез тях се увеличава покупателната способност на работещите и на техните семейства. При 500 лв. заплата, например, още 60 лв. допълнително към нея са 12% допълнителен доход, който помага на работещите българи и техните близки в тези трудни времена, когато всеки един лев за семейството е важен, коментира Чавдар Ваклев.

Ваучерите за храна са „една мярка, която в последните години работодатели и синдикати нямат проблеми помежду си“, каза от своя страна Ненков. „Въпреки че синдикатите повече настояват, работодателите по обективни причини нямат нищо против“, обясни още той.

Работодателите са изключително доволни от възможността чрез чекове да провеждат европейска социална политика, да привличат и задържат нови служители, коментира и Ваклев.

Други проблеми

По Закона за Корпоративното подоходно облагане ваучерите за храна се облагат с данък. С данък обаче не се облагат ваучери в размер до 60 лв. месечно за всеки служител. Ваучерите освен това трябва да са предоставени на данъчно задълженото лице от фирма, получила разрешение за осъществяване на дейност като оператор от министъра на финансите въз основа на конкурс.

"За съжаление, при една голяма част от държавните предприятия продължава да съществува статуквото да не се залагат средства в бюджетите им, които да са за ваучери за храна. Надяваме се това постепенно да се промени и всички работещи българи да имат еднакъв достъп до тези социални придобивки, както е в редица други европейски държави", заяви Чавдар Ваклев.

По думите му от друга страна, проблем за самите ползватели, които са получили чекове, е и сравнително ниската необлагаема месечна сума само 60 лв. на месец на служител или по 2,73 лв./служител/ден. "Това в днешно време е крайно недостатъчно за едно наистина пълноценно хранене на работещия българин, предвид непрекъснато нарастващите цени на храните", смята той.

В редица други страни, например Франция и Испания, ваучерите се използват не само за хранене, а и за доста други неща, коментира и Николай Ненков. "От средата на годината ще почне един проект и в България майките да могат с ваучери да плащат на хора, които ще им помагат  в отглеждане на детето и след това в извършване на чисто битови услуги. Така че системата на ваучерите във всяко едно отношение е далеч не включва само работническото хранене. Тя си съществува и е много развита и постепенно трябва да започнем да я налагаме", коментира синдикалистът.

"Сега, ако говорим за хранене, това не означава, че не трябва да не говорим за нарастване на доходите. Но тъй като по това е трудно, поне да стане факт нарастването на квотата за ваучери за храна", повтори той.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...