До какво ще доведе евентуален фалит на САЩ?

07.10.2013 | 15:50
по статията работи: Симеон Досев
Страната има 23 пъти повече дългове отколкото Lehman Brothers, чийто фалит през 2008 г. повлече глобалната финансова система със себе си
До какво ще доведе евентуален фалит на САЩ?

От 1 октомври САЩ изпадна в частична парализа, след като държавният апарат спря да функционира. Причина за това беше невъзможността на фракциите в Конгреса да се договорят за компромис за финансирането на правителството. Почти седмица по-късно решение на проблема няма, а страната се приближава все повече към неплатежоспособност, тъй като председателят на долната камара Джон Бейнър изключи възможността да бъде гласуван законопроект, който ще позволи правителството да взема заеми, ако президентът Барак Обама не направи нужните компромиси.

Какво ще означава евентуален фалит на САЩ? Всеки, който познава колапса на Lehman Brothers преди малко повече от 5 години, е наясно със значението на термина финансово бедствие. Ако най-голямата икономика обаче фалира, измеренията ще са съвсем други.

Невъзможност на САЩ да плати дълговете си ще разтърси финансовите пазари от Бразилия до Цюрих, ще блокира механизъм за кредитиране на стойност 5 трилиона долара, ще увеличи разходите по заемите за милиарди души, ще разруши долара и ще прати световната икономика в рецесия, която вероятно ще се превърне в криза.

Дълговете на САЩ възлизат на 12 трилиона долара, което е с 23 пъти повече спрямо 517 млрд., които дължеше Lehmаn. И докато политиците отказват да вдигнат тавана на държавния дълг, изпълнителни директори от ранга на Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway и Лойд Бланфайн от Goldman Sachs предупредиха, че фалит на страната ще има катастрофални последици.

Само за пет месеца след обявяването на несъстоятелността на Lehman Brothers американският борсов пазар загуби половината от стойността си, а страната беше пратена в най-сериозната рецесия от голямата депресия насам, завличайки и световната икономика със себе си.

Една неочаквана последица от фалита беше свиването на пазара на репо сделки - краткотрайно кредитиране, използвано от банките и инвеститорите. Ако САЩ обяви несъстоятелност, това ще повлияе много по-лошо на репо пазара, тъй като според Фед поне 2,8 млрд. американски ценни книжа служат като обезпечение на репо заеми. В случай на фалит, тези ценни книжа няма да могат да изпълняват тази функция, смята Джеймс Кочан, стратег в Wells Fargo.

През 2011 г. - последният път, когато републиканците и демократите не можеха да се разберат за тавана на държавния дълг, до фалит не се стигна, но самото опасение, че това може да се случи, разруши потребителското доверие, а световните акции поевтиняха с 6 млрд. долара.

Междувременно обаче анализатори от "Карол Капитал Мениджмънт" посочиха, че спирането на работа на американската администрация ще има слабо влияние върху тренда на фондовите пазари. От компанията очакват борсата в САЩ да продължи с доброто си представяне

"Технически" фалит

Според анализ на JPMorgan Chase ако в сегашната ситуация се стигне до несъстоятелност, това няма да е реален фалит на странната, а единствено технически, тъй като неплащането на задълженията идва не от невъзможност, а от нежелание на правителството. В случай на технически фалит единствено цените на ценните книжа, които достигат матуритет или са с купонно плащане, ще паднат. Фед ще продължи да приема държавните облигации на паричните фондове като допълнителна гаранция за заеми.

Според Саймън Джонсонс, бивш икономист от МВФ, това разделение е единствено начин да се омаловажи опасността от фалит, тъй като фалитите винаги са резултат от нежеланието на правителството да плаща. Според него при желание едно правителство винаги може да напечата пари.

Независимо дали е технически или не, един фалит си е винаги фалит, смята и Джим Грант, основател на Grant`s Interest Rate Observer.

“Хората обикновено се обръщат към ценните книжа, защото са сигурно средство, но какво ще стане, когато осъзнаят, че това вече не е така“, смята той. „Финансовите пазари се основават на доверието. Когато то е разклатено, имате катастрофа“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 18.02   1229 г. – Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават...