Европейските мерки за борба с цигарите - ще ги приемем ли?

26.06.2013 | 14:05
по статията работи: Теодора Пенева
50% от запитаните от Econ.bg одобряват налагането на промените на ЕК срещу тютюнопушенето
Европейските мерки за борба с цигарите - ще ги приемем ли?

Проблемът с вредата от тютюнопушенето отдавна е залегнал в съвременния свят и присъства като приоритет както в програмите на Световната здравна организация, така и в тези на икономиките на редица държави, съответните институции и неправителствени структури.

На общоевропейско ниво Европейската комисия (ЕК), като върховен орган на 27-те (скоро 28) страни, членуващи в Европейския съюз, неотдавна изготви пакет от реформи в Директивата за тютюневите изделия като част от борбата с този проблем. Една част от тях, свързана със забраната на продуктите с овкусители и с уеднаквяването на кутиите на всички цигари с цел поместването на мащабни здравни предупреждения, предизвика масово недоволство у тютюнопроизводителния бранш. В тази посока, България е една от малкото държави, които все още настояват за отпадането на поне част от тези точки.

Извън фокуса на спорните точки от Директивата обаче, дали мерките на Еврокомисията, ако преминат успешно през последователните преговори със Съвета на ЕС и с Европейския парламент, ще бъдат възприети от широкия кръг потребители, за да дадат в крайна сметка очаквания резултат? Резултатите, които даде анкетата на Econ.bg по този въпрос, в която се включиха общо 1896-ма наши онлайн читатели, вещаят положителен развой на нещата.

Въпросът, който зададохме, беше: "Одобрявате ли налагането на европейските мерки за борба с тютюнопушенето?". 50% от хората посочиха отговора: "Да, защото е добре да се помисли за здравето на европейците" и така той се открои сред останалите предложения.

Вторият най-популярен отговор се оказа абсолютно полярният на първия сред всички останали - "Не, защото пушенето не е чак такъв проблем", смятат 19,5% от включилите се в анкетата. 10,9% от запитаните пък одобряват мерките на ЕК, но не смятат, че те ще успеят да бъдат прокарани.

Едва 6,1% от хората са против действията на европейския орган, защото са на мнение, че те ограничават производителите и търговците на тютюн в България. 5,5% смятат, че формулираните в реформата решения не са достатъчно ефективни. 3,7% подкрепят мерките, защото смятат, че те ще спрат незаконните практики на тютюнопроизводителите.

Противно на впечатлението, че характерът на промените в Директивата за тютюневите изделия не е особено популярен сред европейските граждани, само 4,3% от включилите се в запитването посочват, че не са запознати с темата.

По какъв начин ще бъдат приети новите мерки на Европейската комисия ще се разбере чак след приключването на преговорите по тях. При това, страната ни разполага с пресен пример от по-широкия спектър на проблема с пушенето, който показва, че първоначалната обществена реакция невинаги е водещата такава. След въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места у нас позицията на хората премина на дифузен принцип последователно през крайното недоволство и успокоената приемственост.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 01.06   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...