За три месеца основните храни са поскъпнали сериозно

12.10.2012 | 07:10
по статията работи: Теодора Пенева
Увеличенията на цените на продуктите достигат до 7%
За три месеца основните храни са поскъпнали сериозно

За три месеца рязко са поскъпнали повечето от основните храни. Това сочи анализ на Econ.bg, базиран на седмичните ценови бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Тенденция на увеличение се наблюдава при цените на дребно на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, в рамките на тримесечния проучван период 4 юли – 3 октомври 2012 г. Спаднала е търговската стойност единствено на цялото агне.

Захар

Скокът при бялата кристална захар на дребно е в размер на 6 стотинки за килограм.

Продуктът приключи месец юни 2012 г. на цена от 2,22 лева за килограм (измерена в интервала 27 юни – 4 юли). През втората седмица от юли търговската стойност на захарта започна плавно да се покачва. В периода 18-25 юли отбеляза изненадващ спад до 2,20 лева за килограм, след което продължи да поскъпва тенденциозно.

Най-високата си стойност продуктът достигна през седмицата 22-29 август – 2,29 лева за килограм. На тази цена на дребно той се задържа до периода 5-12 септември*, след което през интервала 12-19 септември захарта поевтиня с 1 стотинка до 2,28 лева. Така завърши и тримесечния период.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио също регистрира сериозно поскъпване на дребно през третото тримесечие на годината – с близо 5% или с цели 15 стотинки за литър.

През последната проучвана седмица от юни (27 юни – 4 юли) цената му беше 3,01 лева за един литър. Тя започна постепенно да се покачва със седмични темпове от 1 до 3 стотинки. Най-високата търговска стойност на олиото беше регистрирана през третата седмица от септември – 3,16 лева за литър. В рамките на последния проучван период, 26 септември – 3 октомври, тя се запази на това ниво.

Брашно

Още по-съществен е скокът при брашното тип 500 – за последното тримесечие цената му на дребно се е повишила с почти 7%. Това представлява увеличение със 7 стотинки за килограм през периода 26 септември – 3 октомври спрямо седмицата 27 юни – 4 юли.

Както и при захарта и олиото, поскъпването при брашното беше плавно и тенденциозно. Търговската му стойност започна да се вдига в седмицата 18-25 юли, когато беше регистрирано увеличение в размер на 1 стотинка. Най-високата си стойност брашното достигна в първата седмица от септември (5-12 септември) – цената от 1,11 лева за килограм. Тя се запази и през целия месец септември.

Яйца

Най-малък е скокът при яйцата – размер M и размер L. В рамките на тримесечния период малките яйца са поскъпнали с 2 стотинки, а големите – с 1 стотинка за брой.

През по-голямата част от обширния интервал по-малкият размер на продукта струваше средно 26 стотинки за яйце на дребно. Единично поскъпване с 1 стотинка беше регистрирано в седмицата 18-25 юли, след което яйцата M отново се върнаха на старата си цена. Повторно увеличение със същия темп те отбелязаха през четвъртата седмица на август (22-29 август). До края на септември цената на малките яйца варираше между 27 и 28 стотинки за брой, като завърши периода на по-високото си ниво.

От своя страна яйцата размер L се запазиха на търговска стойност от 29 стотинки за брой през целите месеци юли и август 2012 г., с изключение на единично поевтиняване с 1 стотинка в рамките на интервала 25 юли – 1 август. Продуктът влезе в деветия месец от годината на цена от 30 стотинки за яйце, така и го завърши.

Агнешко месо

Най-резки са ценовите промени при агнешкото месо на дребно. В повечето случаи обаче те се дължат на това, че през различните седмици постъпват данни от различни региони в страната за движението на цените при продукта. С други думи, може да се каже, че крайният извод за ценовите промени на трите основни разфасовки на месото (цяло агне, бут и плешка) не е съвсем обективен.

Така или иначе, анализът сочи, че в края на месец септември цялото агне на дребно е поевтиняло с 4 стотинки до 13,08 лева за килограм спрямо последния проучван период от юни. При агнешката плешка е регистрирано увеличение с цели 1,04 лева до цена от 14,41 лева за килограм, а при агнешкия бут – скок с 89 стотинки до 13,99 лева.

Пилешко месо

Сериозно поскъпване е отбелязано и при двата проучвани вида пилешко месо на дребно – замразено и прясно, охладено пиле.

Увеличението при замразеното пиле е в размера на цели 31 стотинки или с около 7%. Продуктът завърши шестия месец от годината на цена от 4,43 лева за килограм и тя остана сравнително стабилна до втората седмица от август 2012 г. През два от изследваните през юли интервали търговската стойност на замразеното месо дори отчете спад – съответно до 4,41 лева през седмицата 11-18 юли и до 4,42 лева между 25 юли и 1 август.

Тенденцията на увеличение започна в периода 8-15 август, когато замразеното пиле поскъпна с 1 стотинка до 4,44 лева за килограм. Продуктът влезе в месец септември на цена, по-висока с 11 стотинки – 4,55 лева. През следващите седмици поскъпна съответно с 1 стотинка, с 10 стотинки и с 8 стотинки до 4,74 лева за килограм.

За три месеца охладеното пиле повиши търговската си стойност с малко над 6,5% или с 33 стотинки до ниво от 5,33 лева за килограм.

През последната седмица от юни (27 юни – 4 юли) продуктът струваше средно 5 лева за един килограм. До интервала 15-22 август цената му варираше между 4,98 лева и 5,01 лева. През седмицата 22-29 август прясното пиле поскъпна до 5,04 лева и влезе в месец септември на цена от 5,10 лева за килограм (регистрирана в периода 5-12 септември).

В рамките на деветия месец от 2012 г. бяха измерени най-резките раздвижвания на търговската стойност на охладеното месо. То поскъпна съответно с 15 стотинки до 5,25 лева и с 11 стотинки до 5,36 лева през следващите два седмични периода. През последната изследвана седмица от септември (26 септември – 3 октомври) продуктът поевтиня с 3 стотинки и завърши тримесечния период на цена от 5,33 лева за килограм.

*За периода 29 август - 5 септември МЗХ не публикува анализ на движението на цените на дребно.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...