Индекс на здравния потребител 2008

13.11.2008 | 18:23
по статията работи: Лили Бончева
Автор: Health Consumer Powerhouse
Индекс на здравния потребител 2008

Индекс на европейския здравен потребител 2008 (Euro Health Consumer Index)

Автор: Health Consumer Powerhouse


България все още е с една от най-недружелюбните към потребителите здравни системи в Европа, показва годишната класация Euro Health Consumer Index (Индекс на европейския здравен потребител) за 2008 г. Миналата година след нас оставаше само Латвия, сега към нея се добавят и Хърватия и Македония. Това обаче не е защото страната ни се е изкачила нагоре в класацията, а защото представените тази година в проучването държави са с 2 повече, коментира Дневник.bg.

Проучването беше представено на 13 ноември 2008 г. в Брюксел. В него България твърдо държи 28-мото място от 31 държави – 27 членки на ЕС, плюс кандидат-членките Хърватия и Македония, както и Норвегия и Швейцария. Тази година Холандия води класирането с 839 точки, следвана от Дания и Австрия, която беше начело през 2007 г. Най-голям скок в класацията отбелязва Унгария. Тя се придвижва напред с 10 места до 14-та позиция. С цели 7 места спрямо 2007 г. се смъква обаче Франция и минава на 10-та позиция.

България е събрала 486 точки от потенциални 1000 по 34 индикатора. Сред тях са пациентски права и информация; електронно здравеопазване; време за чакане при лечение; резултати; обхват и достъп на осигурените до услуги и фармацевтични продукти.

"В страната са налице сериозни проблеми, свързани с начина на живот - затлъстяване, тютюнопушeне и употреба на алкохол", твърди д-р Арне Бьорнберг, ръководител на проучването за Health Consumer Index. България има две възможности да се справи с това: да засили превенцията, което е по-евтиният метод, или спешно да подобри здравните резултати.

"България трябва да подобри "щедростта" и снабдяването с лекарства, иначе настоящите слаби резултати няма да бъдат подобрени", коментира президентът на Health Consumer Powerhouse Йохан Хертквист. В това отношение резултатите ни спадат към най-лошите в ЕС заедно с Латвия и Литва.

За страната ни има и положителни новини. Тя е посочена като една от малкото държави, в които се наблюдава подобрение по отношение на ограничаването на разпространението на вътреболнични инфекции, устойчиви на антибиотично лечение. Само в България, Полша и на Британските острови има такова подобрение.

Пълния текст на анализа ще откриете тук (в .pdf-формат, на английски език) тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...