Индекс на скритата икономика в България, май 2008 г.

27.05.2008 | 14:33
по статията работи: Лили Бончева
Автор: Център за изследване на демокрацията

Индекс на скритата икономика в България, май 2008 г.

Автор: Център за изследване на демокрацията

През първата година от членството на България в ЕС сивата икономиката, вместо да намалее, се е увеличила драстично. Това показва Индексът на скритата икономика, който се изчислява от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Индексът беше представен на 27 май 2008 г. по време на кръгла маса на тема: "Сивата икономика в България: тенденции и предизвикателства".

През 2007 г. 10-степенният индекс е скочил до 3.1, докато предишните години е намалявал непрекъснато. През 2006 г. е паднал до 2.3. Той е разработен от експерти от НСИ, НОИ, БНБ, данъчните и УНСС и се основава на оценките, които мениджъри дават за размера на сивата икономика, на скрития труд и на скритите обороти.

"През 2007 г. прави впечатление, че бизнесът се оплаква от спрени или забавени от администрацията проекти и че предприемачите усещат повишена политическа нестабилност", каза координаторът на ЦИД Руслан Стефанов, цитиран от в."Сега". Анализът на данните показва, че през 2006 г. в страната са били налице обща мобилизация и чувство, че сме наблюдавани преди влизането в ЕС, а след членството внезапно е настъпила умора от реформите.

Отнесен към реалните цифри, индексът показва, че делът на сивата икономика е между 20 и 35% от БВП за периода 2007-2008 г., което прави 10-20 млрд. лв. В строителството и недвижимите имоти по-малко от 50% от плащанията са на светло. Силно засегнати от скрития сектор са също туризмът, селското стопанство, услугите, производството и търговията с акцизни стоки, транспортът.

"Ако скритата заетост е била основен проблем през 2004 г., сега това са скритите обороти", установи ЦИД. Техният индекс се е увеличил драстично през 2007 г. - от 1.9 през 2006 г. на 2.6. Този извод опровергава твърденията на управляващите, че намаленият до 10% данък печалба изкарва на светло оборотите на фирмите.


Информация за Индекса на скритата икономика, представена по време на кръглата маса от координатора на ЦИД Руслан Стефанов, може да прочетете тук.

Новина от кръглата маса, на която беше представен Индексът, ще откриете тук.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...