Кога ще се завърнат работещите в Западна Европа граждани от Източна Европа

21.08.2017 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Потенциалната възможност за бързо повишение на заплатите в региона на ЦИЕ е вероятно да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави
Кога ще се завърнат работещите в Западна Европа граждани от Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Значителен брой граждани на ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България), от които 14.1% румънци, 9.8% българи и 6.6% поляци пребивават в Западна Европа. Голямото количество емигранти, основно младите, квалифицирани и образовани такива, възползващи се от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд, е сред главните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ. 

Потенциалната възможност за бързо повишение на заплатите в региона на ЦИЕ е вероятно да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави. 

Подобен бумеранг ефект може да предизвика увеличение на инвестициите в имоти и на търсенето на офисни и индустриални площи. Потреблението на стоки също ще се покачи и ще доведе до ръст в сектора на логистичните и търговските площи. Това става ясно от доклада на Colliers „Бумеранг на работната сила".

Процент от населението на страната, пребиваващо в Западна Европа през последните две години

90edc167-3583-0128-60c5-cbc22bbb1f77

Фактори „за" и „против" връщането на емигрантите

От финансова гледна точка, затегнатите условия на трудовите пазари в ЦИЕ създават инфлация по отношение на работните заплати най-вече на квалифицирани кадри. Минималните възнаграждения в ЦИЕ-6 нарастват значително (7% - 15%) през тази година. Състоянието на валутните курсове (включително отслабването на британския паунд, в следствие на Брекзит) и данъците създават предпоставки за по-бързо унифициране на нетните заплати през следващите 5-10 години. Цената на издръжката на живот в ЦИЕ се покачва, но с по-ниски темпове в сравнение с други държави, като например Обединеното Кралство.

Емоционални аргументи, като използването на роден език или получаване на образование в собствената държава, са въпрос на лични предпочитания и преценка. Това, което се забелязва, обаче е, че ролята на някои от основните фактори за емиграция - корупция, политическа нестабилност и неефективност на институциите, започва да отслабва. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват спад на качеството на живот в някои от западноевропейските държави. Въпреки казаното до тук и предпоставките за завръщане обратно към региона, проучвания сред служители на компании в ЦИЕ разкриват, че продължава да има желаещи да последват съгражданите си в посока Западна Европа.

Географско разпределение

Придвижването на запад на жители на ЦИЕ-6 се засили след приемането в ЕС на държавите от Вишеградската четворка  през 2004 г. и премахването на ограниченията пред свободното движение и право на труд за българи и румънци през 2014 г. Стремежът към по-високи доходи е основната причина за преместване. Няколко момента са интересни по отношение на географското разпределение на емигрантите. От ЦИЕ-6 най-голям е броят на румънците заселили се в Италия. Около 845,000 поляци живеят в Обединеното Кралство. Това е една трета от общия брой емигрирали поляци в Западна Европа и 2.2% от населението на Полша. Процентът унгарци и словаци, живеещи в Западна Европа е значителен - 4.4% и 4.3% от населението на съответните държави, а най-нисък и стабилен е този на чехите - 1.7%.

Обединеното Кралство - популярна дестинация за емигрантите от ЦИЕ

Съществена част от емигрантите на ЦИЕ пребивават в Обединеното Кралство, напр. 40% от гражданите на Словакия в Западна Европа са именно там. Брекзит стана факт, но към момента около година по-късно, няма реални сигнали за промяна в курса на политиката на ЕС за свободно движение на хора. Анти-имигрантските политически платформи също не са постигнали значимо влияние върху европейското законодателство.

Валутни курсове и данъци

Промените в цените на валутите вероятно ще доведат до подобрение на покупателната способност на работещите в собствените им държави. Гражданите на Чехия и Полша, които не са емигрирали след приемането на държавите в ЕС, са постигнали 19.4% и 9.4% (евро) увеличение на покупателната способност от това, че са получавали заплатите си в местна валута. Работещите в ЦИЕ с месечна заплата между 1,000 - 1,500 евро плащат по ниски данъци върху доходите, в сравнение с тези в Западна Европа (с изключение на Франция).

В кои заподноевропейски страни по колко източноевропейци работят (милиони)

1d5fb996-6831-c38e-78ef-c9d3cb8cd82e

Ще се завърнат ли емигрантите? Ще има ли бумеранг ефект на пазара на труда?

 Комбинация от фактори като увеличение на заплатите, ниски данъци, по-добро управление и законодателна рамка, модернизиране на образователната система, познатата културна среда и насърчителни мерки на правителствено ниво могат да станат причина за връщане на емигрантите. Марк Робинсън, Специалист проучвания, Colliers CEE, коментира: „Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави.

ова, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите 10 години". Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат и инвестициите. Това ще означава по-голямо търсене на офисни и индустриални площи, и повишение на потреблението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....