Корупционен мониторинг на Коалиция 2000 (Бизнес-сектор)

12.12.2003 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

РЕЗУЛТАТИ

ЗНАЧИМОСТ НА КОРУПЦИЯТА ЗА БИЗНЕСА

Макар и с леко понижаване на стойностите, корупцията продължава да бъде определяна от представителите на бизнеса като най-острият проблем пред България. Непосредствено след нея се нареждат неблагоприятните условия за развитие на частен бизнес, чиито отрицателни оценки се увеличават значително за периода от началото на годината. Всеки втори бизнесмен смята, че бизнес-средата у нас не подпомага развитието на частния бизнес и това е сериозен проблем пред страната.

Песимистичната картина се допълва от ниските доходи, безработицата и бедността на населението, които неизменно през последните години са начело на подредбата на проблемите, както при населението, така и сред бизнесмените. В допълнение, през последните три месеца е регистрирано и увеличение на оценките за нарастваща престъпност. Всички тези фактори определят бизнес-климата в страната като твърде неблагоприятен за частния бизнес, а самата обстановка и несигурността на бизнес-начинанията, от своя страна, се превръщат в предпоставка за процъфтяване на множество корупционни и нелегални дейности.

РАВНИЩЕ НА КОРУПЦИЯ

Реалната корупция се измерва чрез средномесечната честота на корупционните действия, в които представителите на стопанските организации съобщават, че са участвали.

За една година индикаторът, измерващ реално осъществените корупционни сделки, се задържа относително стабилен около ниво, почти два пъти по-ниско от октомври 2000г. Тези данни говорят за постигане на значителен напредък в борбата с корупцията, но и за известно задържане на процеса през изминалата година.

През юни 2003г. бе регистрирано покачване на дела на фирмите, участвали в някакъв вид корупционна "сделка", за да получат съответната публична услуга. Към момента тези по-високи нива остават константни за повечето видове услуги. За известно намаление може да се говори при получаването на разрешителни и лицензи, спечелването на обществени поръчки. За сметка на тях обаче се засилва корупционната "привлекателност" на разрешенията за строеж и отпускането на кредити, а оттам и корупционния натиск и осъществяването на неофициални плащания. За три месеца двойно нараства делът на корупционните действия, Най-масово фирмите са плащали неофициално, за да избегнат глоба за извършено от тях нарушение. Интересно е, че още с включването на тази опция в изследването, тя излиза на челна позиция. ова говори за нещо много важно – от една страна, фирмите често извършват някакъв вид нарушения и се опитват да ги прикрият, а от друга – това е най-прекият път, а оттам и най-масово използваният за облагодетелстване на служители, които контактуват с бизнесмените.

В настоящето изследване са забелязва тенденция към значително увеличаване на дела на подкупите за част от услугите, особено при сумите до 250 лв. Покачване има при повечето видове услуги, като най-значително е то при регистрация на фирма и регистрация на права на собственост. Сключването на договори с големи предприятия също е обвързано с плащането на повече неофициални суми, но при този тип "услуга" размерът на подкупа варира в зависимост от големината на сделката. Най-скъпо "платените" обществени услуги, при които дадените неофициално суми или подаръци са над 1000 лв., са спечелването на обществени поръчки, участие в съдебни процедури, сключването на договори с големи предприятия и регистрация на фирма. Плащането на митнически задължения също е свързано с корупционни сделки, но техният размер е равномерно разпределен в различните категории и най-често е малък (до 250лв.) или среден (от 501 до 1000лв.).

ОЧАКВАНИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА КОРУПЦИЯ

Тази чувствителност към външния натиск и промените в бизнес-средата намира отражение и в очакванията на бизнесмените за ограничаването на проблема корупция. Самите те, като практически ориентирани хора, са наясно, че въвеждането на етични кодекси и създаването на етични комисии в държавните ведомства може и да не е излишна мярка, но едва ли ще има голям ефект върху добре "смазания" механизъм на корупцията в обществените институции. Това, което действително би могло да бъде от полза, според интервюираните, е създаването на независим орган или най-добре на неправителствена организация, които да се занимават с конкретни случаи и конкретни лица, участващи в корупционни действия. Казано с други думи, бизнесмените не вярват на добри намерения и предизборни обещания, това, което те очакват от властта са конкретни действия и реални анти-корупционни мерки.

Разочарованието от действията на правителството и усещането за стабилизиране на корупционния натиск и дори покачването му спрямо бизнеса, ясно приличава и при оценките за възможностите на обществото да се справи с проблема корупция. През цялата 2003 г. те се запазват непроменени на най-високото си равнище до момента.

Това е признак не само за загуба на доверие в правителството, но и във възможностите на обществото и в частност на бизнесмените да избегнат плащането на този допълнителен "данък", който решава доста от проблемите бързо и ефикасно, но изкривява значително бизнес-средата и условията за нормална конкуренция сред стопанските субекти в страната.

Пълния текст на изследването Корупционен мониторинг на Коалиция 2000 можете да намерите на страницата на Центъра за изследване на демикрацията.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...