Месечен макроикономически и валутен обзор

28.05.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
май 2004 г.

 

МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ И ВАЛУТЕН ОБЗОР

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН

Май 2004 г.

  • Всички икономически данни показват недвусмислено възстановяване в САЩ и предстоящо повишаване на лихвите от Федералния резерв;
  • Икономиките в Еврозоната носят потенциал за по-силен ръст, а ЕЦБ не бърза с повишаването на лихвите;
  • Покачването на лихвите във Великобритания е факт, а Bank of England са обсъждали покачване с 50 базисни пункта. Инфлацията остава в целевия диапазон, което е причина за въздържане от по-силно увеличение;
  • Коментарите за Япония отново са негативни, благодарение на планираното охлаждане на китайската икономика, но данните остават позитивни;
  • Доларът спря поскъпването си, въпреки че пазарите оценяват 25 б.п. покачване на лихвата в края на юни;
  • Разпродажбите на американски облигации спряха засега на ниво от 4.80% за 10-годишните книжа.

 

Федералния резерв недвусмислено показа, че предстои повишаване на лихвите, въпреки внимателните коментари за инфлацията и предстоящите избори за президент.

ФУНДАМЕНТАЛНИ ТЕМИ

Покачване на лихвите в САЩ

Пазарите вече оценяват 25 б. п. повишение на лихвите на следващото заседание на Федералния резерв на 29 юни. До края на годината се очаква ръст на лихвата до 1.75% - един оптимистичен възглед на фона на предстоящите избори за президент в САЩ.

Инфлацията – фактор номер едно зад лихвено покачване

Инфлацията е причина за новите очаквания за повишение на лихвите в САЩ. Рекордно високите цените на петрола стоят зад покачването на цените, но индексите дават противоречиви данни – нещо, което ще наблюдаваме и през следващите месеци, тъй като още е рано да се преминава към инфлация. Въпреки това пазарите дисконтират именно риск от ценови натиск.

БВП и пазар на труда

Пазарът на труда дава признаци на окончателно излизане от кризата. Въпреки възможността за изненадващ спад в създаването на нови работни места, което ще бъде потвърждение на предишни икономически цикли – трудовият пазар ще остане източник на добри новини. Ръстът на БВП най-вероятно ще се охлади, но ще остане над средния в дългосрочен период.

Коментари от Федералния резерв

Последните коментари на Грийнспан и колеги засягат недвусмислено предстоящото покачване на лихвите. В коментара към последното заседание е включено определението "премерени темпове". В същото време не се посочва риск към инфлация, а на срещата на финансовите министри на Г-7 Грийнспан определи ценовия натиск в глобалната икономика като следствие от високите цени на горивата, в следствие на презапасяване с петрол.

Политическият фактор

Според слухове, от Федералния резерв са предложили едно повишение на лихвата с 25 б.т. тази година, което е било прието от президента на САЩ Джордж Буш със задоволство. Предстоящите избори могат да се превърнат в единствената причина пред Федералния резерв да не бърза с покачването на лихвите през тази година. В години с избори централната банка не провежда агресивна монетарна политика. В същото време едно покачване на лихвата няма да има негативен ефект върху икономиката, а ще потвърди икономическия подем.

Влияние върху пазарите

Облигационният пазар се настройва за бързо покачване на лихвите по модела от 1994 г. Щатските акции бяха силно разпродадени също. На валутния пазар влиянието не е толкова ясно очертано. Евентуално покачване на лихвите със слаби темпове ще доведе до възстановяване, както на облигациите, така и на акциите. Това ще стимулира търсенето на долари за инвестиции в САЩ, тъй като ще успокои покачването на дългосрочните лихви в страната.

РЕГИОНИ

САЩ

БВП

Първите данни за БВП за първото тримесечие на годината се оказаха по-слаби от прогнозите. Отчетено беше реално нарастване с 4.2%, а дефлаторът на БВП достигна 2.5%. По-слабите данни за растежа се дължат именно на инфлацията. Първата ревизия на показателя ще даде по-точна представа за влиянието на инфлацията върху растежа. Очаквана ревизия надолу на дефлатора ще доведе до покачване на показателя на растежа.

 

Потребление

Търговията на дребно отчете влошаване за април след стабилното покачване през първото тримесечие. Продажбите на автомобили обаче са по-слаби, но като цяло месецът с великденските празници остава добър за търговците. Някои проучвания на големи вериги магазини за май прогнозират ръст на продажбите с 1.2%, ако се запазят темповете и през втората половина на месеца. Потребителското доверие в проучването на Университета в Мичиган остана без промяна, като може да очакваме и индекса на доверието също бъде слаб.

Международна търговия

Търговският дефицит достигна нов рекорд, който обаче остана незабелязан от валутните пазари. От фундаментална гледна точка дефицитът ще продължи да бъде голям – апетитът за вносни стоки нараства, заедно с икономическия подем. В същото време износът може да забави темповете си, поради предстоящото охлаждане на китайската икономика и бавното възстановяване в Еврозоната. Валутният пазар не обръща внимание на тези данни засега.

Инфлация

Инфлацията на годишна база продължи да се покачва, но остава под 2%. В същото време отделните индекси показват противоречиво движение – цените на вносител се покачиха с 0.2%, а на производител с 0.7%. Покачването на цените ще започне да се успокоява, заедно със стабилизирането на цените на горивата и на валутните курсове. Покачване на лихвите ще доведе евентуално до по-силен долар и по-слаб инфлационен натиск. Пазарите са изключително чувствителни на новини за цените и очаквано успокоение на инфлацията ще доведе до временна ревизия на очакванията за лихвите.

Еврозона

Новините от Еврозоната минават незабелязано край пазарите през последните месеци. След успокояването на спекулациите за понижение на лихвите оповестените данни за региона нямат ефект върху валутните курсове и в много малка степен върху облигациите. Това най-вероятно ще продължи и през следващите тримесечия.

Инфлация

Прогнозата на ЕЦБ за временно увеличение на цените се осъществява. На годишна база инфлацията е 2%, но пазарите очакваха още по-високо покачване през април. Остава да видим дали ценовият натиск е временно явление за Еврозоната и дали текущите равнища на EUR/USD няма да "внесат" допълнителна инфлация чрез горивата. Покачването на лихвите в САЩ и спад на EUR/USD ще поставят под натиск цените в Еврозоната.

 

Великобритания

Инфлация и лихви

Очакванията за инфлацията във Великобритания са по-силни от действителните данни за CPI. Това е и причината Bank of England да повиши лихвата с 25 б.т. през май, въпреки че е разисквано покачване с 50. Икономическият растеж в страната запазва най-високи темпове за региона, а безработицата продължава да бъде ниска. Всичко това води до очаквания за продължаване на лихвеното покачване в страната, въпреки че целта от 5% на лихвата може да не бъде достигната през тази година. Страната е износител на петрол и цената му поддържа покачването на паунда, но отворената британска икономика може да пострада чувствително от забавяне на растежа в света.

Япония

Икономически растеж

Икономическият растеж в Япония остава висок. Най-вероятно това ще продължи и през следващите тримесечия, но съществуват някои сериозни опасности пред икономиката на страната, които донякъде са отчетени и в слабостта на йената. Това са високите цени на петрола и охлаждането на китайската икономика. Спадът на цените на японските акции е основната причина за обезценката на йената, който в краткосрочен период натежа над излишъка по текущата сметка и възстановяването на японската икономика.

ВАЛУТЕН ПАЗАР

USD

Доларът отчита основно добри новини за американската икономика, оставайки без реакция такива данни като негативното салдо по външната търговия. Това задържа EUR/USD в сравнително тесни граници през последните седмици. Очакваното покачване на лихвите през юни вече трябва да е дало отражение върху курса на долара, така че не може да очакваме изненадваща подкрепа за щатската валута през следващите седмици преди заседанието на Федералния резерв. Поскъпването на петрола също има негативно влияние върху долара, забавяйки икономическото развитие на САЩ. Инфлационният натиск от това засега остава в рамките на очакваното от монетарните власти и не може да се разчита на прибързано покачване на лихвите. Напротив – това е причина за задържането им.

JPY

Японската йена достигна до най-високи равнища за тази година, преминавайки над нивото от 114 USD/JPY. Този път обаче без подкрепа за долара от страна на Bank of Japan. Основното притеснение за инвеститорите стана силния спад на японските акции и новините за обмисляното охлаждане на китайската икономика, което несъмнено ще повлияе върху активността в Азия. Намалялото търсене на японски активи е основната причина за слабостта на валутата, но след спада на Nikkei 225 се наблюдава вече търсене на облигации. Въпреки че доходността при тях е много ниска, инвеститорите искат да заемат дългосрочно дълги позиции в йени. На това се дължат рекордно високите покупки от чужбина на облигации в размер на 1.17 трлн. JPY през третата седмица на месеца.

EUR & GBP

Британският паунд е по-интересната от двете водещи европейски валути – разискването за още по-силно покачване на лихвите, както и последните данни за потреблението и кредита в страната. Инфлацията, както навсякъде по света, се покачва. Пазарът се настройва за продължаване на процеса на покачване на лихвите във Великобритания, което ще продължи да бъде водещ фактор през следващите няколко месеца. Еврото от своя страна е подкрепено от покачването на търговския излишък и на увереността, че ЕЦБ няма да понижи лихвите.

ОБЛИГАЦИОНЕН ПАЗАР

Облигационният пазар в САЩ реагира бурно на всички добри икономически новини. Облигациите бяха разпродавани най-вече при силното покачване на новите работни места и при всеки признак за инфлационен натиск в страната. Това доведе до много бързо покачване на доходностите.

Пазарът на облигации е отчел през последните месеци основно новините за покачване на лихвите. 10-годишните американски правителствени облигации станаха най-губещата инвестиция за последното тримесечие, спрямо основните бенчмарк-емисии или индексите на акции. Търсенето на дългосрочни облигации се активизира на нива от 4.80% за последната 10-годишна емисия в долари. Подадените поръчки на аукциона през май бяха 2.84 пъти повече от предложеното количество.

В изказване гуверньорът на Федералния резерв Бен Бернанке определи покачването на доходността на облигациите като вече изминатия труден път. Инфлационният натиск от ниската цена на финансиране отслабва с покачването на доходността на дългосрочните облигации, което влияе върху заемите и ипотеките. Бернанке не даде точни насоки за предстоящото покачване на лихвите, поддържайки за пореден път тезата, че това ще става на малки и премерени стъпки.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...