Мобилните плащания имат потенциала да намалят броя на хората, които нямат достъп до банкови услуги по света

02.04.2019 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Мобилните телефони биха могли да осигурят достъп до финансовия сектор на 607 милиона потребители – това показва доклад на Mastercard, представен на Срещата на върха за финансово включване в Осло
Мобилните плащания имат потенциала да намалят броя на хората, които нямат достъп до банкови услуги по света
Снимка: под лиценза на creative commons

Нов доклад от Mastercard потвърждава силата на мобилните технологии за подобряване на финансовото интегриране. Изследването показва, че 15 страни представляват над 60% от глобалното население без достъп до банкови услуги. Общо 607 милиона имат мобилен телефон, но все още нямат банкова сметка. Следователно, мобилната технология може да им осигури незабавен достъп до ползите от финансовите услуги. Във всичките 15 страни, освен Индия, хората с мобилен телефон, са повече от тези с банкова сметка. В някои страни цифрите са внушителни - до 204 милиона в Китай. 

Данните бяха представени, като част от мащабния доклад на Mastercard „Разкриване на мрежата“ на Срещата на високо равнище по въпросите за финансово включване в Осло миналата седмица. Форумът се организира от глобалната мрежа за финтех развитие Fintech Mundi. Целта бе да се определят начините, по които Скандинавските страни могат да допринесат за намаляване на бедността и стимулиране на растежа чрез финансово приобщаване, подпомогнато от последните постижения на финансовите технологии. Fintech Mundi е компания, която подпомага и инвестира в развитието на финансовите технологии в Скандинавските страни, като включва представители на правителството, агенции за развитие и частни организации от целия скандинавски регион и отвъд тях. Говорители на срещата бяха Ан Кернс, заместник-председател и президент за международния пазар на Mastercard. Грета Бул, главен изпълнителен директор на CGAP (Консултативна група за подпомагане на бедните) и Джеймс Мванги, главен изпълнителен директор на Equity Bank Кения. 

Ан Кернс подчертава ключово откритие в доклада: „Само предоставяне на достъп до финансови услуги не би било достатъчно. За да се постигне реален резултат, хората трябва да станат активни потребители на финансовите продукти. “  В световен мащаб 20% от хората с банкова сметка или сметка за мобилно плащане не са ги използвали повече от година, а много от хората ги използват само от време на време.

При липса на банкови услуги или когато те се използват рядко, хората неизбежно се обръщат към неофициални подобни услуги, като квартални спестовни клубове, местни лихвари и нелицензирани услуги за преводи. Повечето хора с ниски доходи са чести потребители на тези финансови услуги и са доволни от лесната организация на финансовия си живот. Въпреки това, те нямат правна защита, изправени са пред значителни рискове и често плащат повече за по-нискокачествен продукт.

Друг важен фактор е голямата разлика в половото разпределение на хората, използващи финансови услуги, която би могла да се изостри, ако мобилните и цифровите технологии се превърнат в преобладаващ канал за предоставяне на финансови услуги. В развиващите се страни, например, съществува разлика от около 8% между половете, които разполагат със сметки (67% от мъжете имат сметка в сравнение с 59% от жените). Тази разлика е двуцифрена в много страни, като Мароко и Перу, и достига 30% в райони, като Пакистан и Бангладеш. Там има много по-малка вероятност за жените да са правили или получавали дигитално плащане, те по-скоро биха използвали неофициални финансови продукти, които със сигурност са по-малко надеждни при спешна нужда.

Докладът е осъществен от MagnaCarta Communications и се основава на широк спектър от обществено достъпни анализи, данни, изследвания и коментари. Проучването бе осъществено чрез задълбочени телефонни интервюта със специалисти по финансово включване, банки, специалисти по финансови технологии и технологични инвеститори през февруари и март 2019 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...