Олиото продължава да поевтинява, спад има и в цените на брашното и на пилешкото месо

25.11.2011 | 15:49
по статията работи: Теодора Пенева
Олиото продължава да поевтинява, спад има и в цените на брашното и на пилешкото месо

Почти няма промяна в средните за страната стойности на шестте основни хранителни продукта за периода 16-23 ноември 2011 г, сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Олиото поевтинява както на едро, така и на дребно. Спад има още в цените на брашното, на замразеното и на охладеното пилешко месо на дребно в големите търговски вериги (ГТВ). Захарта остава стабилна, а яйцата размер М на дребно в другите търговски обекти (ДТО) поскъпват леко.

Забелязват се вариации при агнешкото месо - ръст в средната за страната цена на едро и спад в тази на дребно в малките магазини. Промяна в стойностите обаче е регистрирана само във Варна. След като през периода 9-16 ноември там цялото агне на едро поевтиня с цели 60 стотинки за килограм, в рамките на седмицата 16-23 ноември цената му отново се е повишила - с 25 стотинки. Обратно - за интервала 2-9 ноември цялото агне във варненските малки магазини поскъпна с 25 стотинки, а през последната седмица стойността му е спаднала с 5 стотинки за килограм.

Подобна тенденция на рязък спад или ръст в цените се забелязва в някои области и при пилешкото месо. Пример за това са Благоевград и Кюстендил, където охладеното пиле поскъпна със значителните 20 стотинки в големите вериги през периода 9-16 ноември. В рамките на последния анализиран интервал цената на продукта в двете области се стабилизира, като се отбеляза спад в размера на същата стойност.

Отново в ГТВ, но този път при замразеното пилешко месо, в рамките на предходния период цената в областите Враца и Монтана спадна съответно с 20 и 15 стотинки. През периода 16-23 ноември месото поскъпна с 20 стотинки във Враца и с 30 стотинки в Монтана. В Стара Загора цената на замразеното пиле в ДТО регистрира първо спад, а после ръст в размера на 19 стотинки за килограм.

Захар

Няма промяна в средните цени на захарта за страната за периода 16-23 ноември - нито на едро, нито на дребно.

На едро средната стойност на захарта отново е била 2,25 лева за килограм. Най-евтино тя е вървяла отново в Добрич, като през въпросната седмица е поскъпнала с 1 стотинка - 2,07 лева за килограм. И през този период тавана в цените е бил 2,40 лева и е регистриран във Велико Търново, Ловеч и Разград. Най-много захарта е поскъпнала във Варна - с 4 стотинки. С толкова и е поевтиняла най-много - в Хасково.

Средната цена на захарта на дребно в ГТВ е 2,37 лева за килограм. Няма промяна и в ценовия диапазон - от 2,24 лева в София до 2,53 лева във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Повишаване на стойността на захарта е имало само в два града - в Перник, където се е увеличила с още 2 стотинки, и в Шумен - с 5 стотинки. Най-голямо понижение е регистрирано във Варна - с 6 стотинки.

В ДТО захарта на дребно се е продавала за 2,44 лева за килограм. Ценовият интервал отново е от 2,33 (Бургас) до 2,65 (Шумен). Само в три от изследваните области има промяна в цената на захарта спрямо периода 9-16 ноември 2011 г. - поскъпване с 2 стотинки в Благоевград и в Кюстендил и поевтиняване с 2 стотинки в Перник.

Олио

С 2 стотинки се е понижила средната цена на едро на олиото за страната на седмична база. Сега стойността му е 2,54 лева за литър. Най-евтино олиото се е продавало отново в Пазарджик, като там цената му е достигнала 2,30 лева. Без промяна спрямо предходния период, на най-висока цена е вървяло олиото в Шумен - 2,88 лева за литър. Най-много е спаднала стойността му в Благоевград - със 7 стотинки. Повишение е отчетено само в две области - Разград (с 2 стотинки) и Хасково (с 1 стотинка).

Олиото на дребно в ГТВ през периода 16-23 ноември се е продавало на средна цена 2,92 лева за литър, което е с 1 стотинка по-малко спрямо предходния. Най-евтино то е вървяло в Шумен - за 2,70 лева за литър, а най-скъпо - в Перник (3,27 лева за литър). Само в Перник и в София е поскъпнало олиото в големите магазини - съответно със 7 и с 10 стотинки. За сметка на това поевтиняване е отчетено в 6 области, като най-сериозно то е в Стара Загора - с 10 стотинки за литър.

Средната стойност на олиото на дребно в ДТО също бележи понижение в размера на една стотинка - 3,03 стотинки за литър. Почти без промяна е ценовият диапазон - варира от 2,83 лева във Велико Търново до 3,25 лева в Смолян. Отново не е регистрирано поскъпване на олиото в малките магазини в нито една от изследваните области. Най-значително цената му е спаднала в Стара Загора - с 8 стотинки.

Брашно

През периода 16-23 ноември няма промяна в средната цена на брашното на едро за страната - 87 стотинки за килограм. Продължава да бъде широк диапазонът на стойностите - от 63 стотинки, този път във Враца, до 1 лев в Ловеч. В Смолян най-много е спаднала цената на едро на брашното - с 5 стотинки. Най-голямо поскъпване спрямо предходния период се забелязва във Варна.

В ГТВ брашното на дребно е поевтиняло с 1 стотинка - средната му цена за изследваната седмица е била 1,03 лева за килограм. По области, най-ниска е била цената му във Варна (89 стотинки), а най-висока - отново в Бургас (1,14 стотинки). В пет от проучваните области брашното е поевтиняло, като във Варна, Видин, Враца и Монтана регистрираното понижение е в размера на 5 стотинки. Никъде не е отбелязано поскъпване.

Цената на брашното на дребно в ДТО остава средно 1,12 лева за килограм. Интервалът на стойността му в различните области също не се е променил - от 95 стотинки във Варна до 1,25 лева в Габрово. И в малките магазини брашното не е поскъпнало, като в три области цената му е спаднала. Най-голямото понижение е в Монтана - с 8 стотинки за килограм.

Яйца

Яйцата размер М на едро отново се продават на средна цена 18 стотинки за брой. В Бургас, Велико Търново и Ямбол те вървят най-евтино - на цена 16 стотинки за яйце. Най-скъпо се продават в Смолян - за 21 стотинки на яйце. Само в Благоевград яйцата размер М са поевтинели - с 1 стотинка. Най-голямо поскъпване спрямо периода 9-16 ноември се наблюдава в Смолян - с 2 стотинки.

Няма промяна в средната цена на яйцата размер М и на дребно в ГТВ - и през изминалата седмица тя е била 23 стотинки за брой. Ценовият диапазон по области е същият - от 16 стотинки в Шумен до 26 стотинки в Разград и Русе. И в големите магазини яйцата размер М са поевтинели само в една област - Велико Търново (с 1 стотинка за яйце). Във Видин цената им се е повишила най-значително - с 3 стотинки за яйце.

На дребно в ДТО те са поскъпнали средно с 1 стотинка за брой, като цената им е 22 стотинки. Отново в Шумен е регистрирана най-ниската цена на яйца М - 17 стотинки. Най-скъпо те са вървели във Видин, Враца и Монтана - по 25 стотинки за яйце. Повишаването за средната за страната цена се дължи на поскъпването в общо единадесет от изследваните области. Най-голямо е то във Видин - с 3 стотинки. Никъде не е отчетено понижаване на стойностите на яйцата размер М в малките магазини.

Агнешко месо

След като през периода 9-16 ноември средната за страната цена на цяло агне беше спаднала с 3 стотинки, в седмицата 16-23 ноември тя отново се е повишила - с 2 стотинки за килограм. В момента продуктът върви на 12,14 лева за килограм. По области интервалът отново започва от 11 лева (в Сливен и Ямбол) и стига до 13,15 лева в Ловеч. Промяна в цената на цялото агне на едро има само във Варна - поскъпване с 25 стотинки за килограм.

Няма промени в стойностите на цялото агне на дребно в ГТВ. Средната му за страната цена остава 13,38 лева за килограм. Отново най-скъпо се продава то в Бургас - на цена от 13,89 лева за килограм. В останалите четири изследвани области то струва 13,25 лева.

Средната цена на цялото агне на дребно в ДТО е спаднала с 1 стотинка и за периода е била 12,99 лева за килограм. Промяната се дължи на поевтиняването с 5 стотинки във Варна. Ценовият диапазон започва от 12,65 във Варна отново стига до 13,18 в Ловеч.

Пилешко месо

Пиле - замразено

И през изминалия период средната цена на замразено пиле на едро е 3,79 лева за килограм. Стойностите отново варират между 2,90 лева в Монтана и 4,50 лева в Шумен. С още 20 стотинки поскъпва пилето в Силистра - това прави повишаване с общо 40 стотинки за две седмици, което е и най-рязкото поскъпване за периода. Аналогично, отново с 8 стотинки е поевтиняло замразеното пиле на едро в Хасково - най-големият спад в цената му през изминалата седмица.

В ГТВ замразеното пиле на дребно е поевтиняло с 1 стотинка през периода 16-23 ноември и през този период се е продавало на цена от 4,35 лева за килограм. Най-евтино е било в Шумен (3,65 лева), а най-скъпо - в Монтана (4,84 лева). Единствено в Кърджали е отчетено поскъпване на замразеното пиле - с 5 стотинки за килограм. Цената му е спаднала в общо 5 от изследваните области, като най-рязко това е станало във Враца (с 20 стотинки) и в Монтана (с 15 стотинки).

Замразеното пиле в ДТО на дребно от своя страна е поскъпнало с 1 стотинка за килограм и е струвало 4,36 лева. Няма промяна в ценовия интервал - от 3,98 лева в Търговище до 4,90 лева в Ловеч. Поскъпване е отчетено в 3 области, като най-сериозно то е в Стара Загора (с 19 стотинки). Спаднала е цената на замразеното пиле единствено в Перник, но с цели 10 стотинки.

Пиле - прясно, охладено

През периода 16-23 ноември средната му за страната стойност на охладеното пиле на едро е останала 4,37 лева за килограм. Най-евтино то е било в Търговище (3,80 лева за килограм), а най-скъпо - в Габрово и Плевен (4,65 лева за килограм). В четири области стойността на охладеното пиле се е понижила, като най-голяма разлика има в Шумен (с 11 стотинки) и в Добрич (с 10 стотинки). В четири области има и поскъпване, а най-високо то е в Кюстендил - с 10 стотинки.

С 2 стотинки се е понижила стойността на прясното пиле на дребно в ГТВ и е достигнала 4,96 лева за килограм. Без промяна е ценовият интервал в областите - от 4,50 лева в Добрич до 5,49 лева в Бургас. Изменение има в 3 области - поскъпване с 5 стотинки за килограм в Хасково и рязко поевтиняване с 25 стотинки за килограм в Благоевград и Кюстендил.

Стабилни са цените на охладеното пиле на дребно в ДТО - средната му за страната стойност остава 5,02 лева за килограм. Без промяна е и ценовият диапазон - от 4,74 лева в Благоевград и Кюстендил до 5,45 лева в Ловеч. Изменение има единствено в Шумен, където пилето е поевтиняло с 5 стотинки. Това обаче не е повлияло на средната за страната цена.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...