Отново скок в цените на месните и млечните продукти

01.05.2013 | 14:10
по статията работи: Теодора Пенева
През последната седмица са поскъпнали и някои зеленчуци на пазара на едро
Отново скок в цените на месните и млечните продукти

Отново е отчетено седмично увеличение на цените на едро на месните и млечните продукти. Това сочи анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за периода 22-26 април 2013 г.

В последната работна седмица малотрайните колбаси (в това число и шунка) са поскъпнали с 3% или с 15 ст./кг. Увеличението при кренвиршите е от 2,6% (13 ст.), при каймата – от 2,4% (12 ст.), а при замразеното пиле – от 2,2% (9 ст.). Цената на трайния варено-пушен салам по борсите и тържищата е нараснала с 18 стотинки, което в процентово изражение се равнява на 2 пункта.

При млечните продукти най-отчетливият скок е този на цената на краве сиренето – с 12 стотинки (2,3%) до 5,40 лв./кг. Стойността на едро на кашкавала тип „Витоша“ се е увеличила с 9% (9 ст./кг) до 10,60 лева, а тази на краве маслото е нараснала с 2,4% (3 ст.), като през работната седмица пакет от 125 г се е търгувал на 1,26 лева. Единствено растителното сирене е поевтиняло леко – с 1%.

За сметка на това е регистриран спад в цените на олиото и маргарина. Стойността на литър слънчогледово олио се е понижила с 0,8% до 2,60 лв., а тази на маргарин (500 г) – с 0,9% до 2,15 лв. При варивата е отбелязано увеличение на цените на зрелия фасул (с 5 ст./кг) и на ориза (с 3 ст./кг), както и намаление на тази на лещата (с 3 ст.).

Седмица преди Великден яйцата размер M продължават да се търгуват на борсите на цена от 19 ст./бр. След измерен лек спад до 18 стотинки в някои от дните през седмицата 22-26 април тя завършва периода на нивото, отчетено в края на предходния. Стойността на бялата захар също е без промяна, а при брашното тип 500 е забелязано леко повишение – с 1 стотинка до 99 ст./кг.

Отчетлив скок е налице при доматите, търгувани на едро. Той е в размер на 3% (7 стотинки) при вносните и на 4,2% (11 ст.) - при оранжерийните. Вносните домати продължават да са по-скъпи от родните, като разликата е от 35 ст. Поскъпване е регистрирано и при вносните краставици – с 3,8% (6 ст.). За сметка на това оранжерийните са поевтинели – с цели 6,2% или с 11 ст./кг. Разликата между стойностите на родните и вносните краставици е спаднала до 4 стотинки, като по-скъпи все още са тези отвън.

През тази седмица са проучвани цените на едро на сезонните салата и репички. Салатата се търгува на 74 ст./кг, а репите – на 58 ст./кг. С излизането от сезона на зелето и морковите стойностите им се покачват – съответно с 16,9% (13 ст.) и с 5,3% (5 ст.). С 9% или със 7 стотинки са поскъпнали и картофите до цена от 85 ст./кг.

По-слабо движение има в стойностите на проучваните плодове. Отбелязано е увеличение при лимоните (с 2 ст./кг), както и при ябълките (с 1 ст.), а бананите са поевтинели със стотинка.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...