Пазарът на офис площи в света

23.02.2010 | 14:58
по статията работи:
Годишен доклад на Cushman&Wakefield, представен в България от Forton International
Пазарът на офис площи в света
Прикачени документи

Офис пазарът в България е бил под силен натиск през изминалата 2009 година, сочи годишният доклад на Cushman&Wakefield за офис площите в света, представен в България от Forton International ("Фортън Интернешънъл" АД). Причината е в намаленото търсене и завършването на много нови проекти. Наемните нива през отминалата година са паднали с повече от 20%. Това, което се очаква, е, че възходяща тенденция е вероятна след средата на 2010 година.

Със своите 205 евро за кв.м. общ годишен разход на наемателите на офис площи в София или 17.08 евро/кв.м. месечен разход България заема 54 място в класацията по държави през 2009 година. Страната отстъпва с 5 позиции спрямо 2008 година, когато е била на 49 място в класацията на Cushman&Wakefield. Общият разход на наемателите включва не само чистият наем, но и сервизна такса за управление и поддръжка на имота. Средният наем за първокласни офис площи в София е 13.5 евро/кв.м. на месец (без ДДС).

"Въпреки съществено по-ниските наемни нива на пазара на офис площи в България през 2009-2010 г., тепърва предстои да видим сериозен интерес към новите офис проекти в София. Прогнозираме с подобрението на икономическото състояние на страната, което се очаква във втората половина на 2010, и завършването на част от новите проекти, да се реализират по-значим обем транзакции на офис пазара, които ще позиционират активните компании при дългосрочно изгодни условия", коментира Сергей Койнов, Изпълнителен директор на Forton International.

Цялостен спад в класацията претърпяват и останалите страни в региона. Сърбия, която изпреварва България с една позиция и минава на 53 място, е била на 47 позиция, с две позиции пада и Хърватска - от 48 на 50 място. Две позиции е разликата и при Гърция, но нагоре - южната ни съседка се качва на 18 място в сравнение с миналогодишното 20.

Спад беше тенденцията, която определяше офис пазара по целия свят през 2009 година, сочат данните на консултантската компания. Той беше около 10% за целия свят - първият масов спад, отчетен от 2003 година насам. Тенденцията засегна всеки пазар по света - явление, което офис пазарът до момента не познаваше.

Наемните нива през 2009 година отбелязаха най-нисък спад в Северна и Южна Америка, където се наблюдаваха общо 7% по-ниски наеми, като в Северна Америка спадът беше 8%, а в Южна - едва 5% на фона на глобалната световна тенденция. За Стария континент спадът беше около 11%, което се дължи главно на силното понижение в района на ЦИЕ - в Москва и Киев 2009 година се характеризираше със съответно 33 и 52% по-ниски наеми.

За целия район на Eвропа, Близкия изток и Африка спадът е бил около 10% със среден годишен наем от 322 евро на кв.м. Лондонският квартал "Уест енд" (West End) остава най-скъпата локация за целия регион. Най-силен е спадът в Азия - 16% за цялата година, където първите признаци на намалена активност се забелязаха още в края на предходната 2008 година.

Въпреки общия спад в Азия, Япония заема първо място в класцията на Cushman&Wakefield. Токио измества Хонг Конг в класацията и минава на първо място с годишен наем от 1441 евро на кв. м. или повече от 120 евро месечно. Китайската столица остава на трето място, като се нарежда на 3-то място след втория в глобален план Лондон. Средният наем в английската столица за 2009 година е 1220 евро на кв.м. или малко над 100 евро месечно.

През 2010 година повечето икономики очакват ръст, който ще доведе до засилена работа на компаниите и ръст при търсенето на офис площи. Очаква се наемните нива да достигнат най-ниската си точки в средата на 2010 година, след което да станем свидетели на стабилност, а на места дори на ръст. Текущата година няма да мине без своите рискове и предизвикателства, но все пак се очаква 2010 да бъде период на възстановяване и оптимизъм за собственици и наематели.

Пълния текст на анализа на пазара на офис площи през 2009 г. може да прочетете в прикачения файл.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 06.07   1253 г. – Миндаугас е коронован за първи крал на Литва. 1415 г. – Ян Хус е изгорен на клада като еретик. 1483 г. – Ричард III е коронован за крал на...