Поскъпват яйцата М и охладеното пиле

18.11.2011 | 15:44
по статията работи: Теодора Пенева
Поскъпват яйцата М и охладеното пиле

Автор: Ивайло Ачев  ivailo.achev@3bay.bg  )

Цените на основните хранителни продукти се движат балансирано през тази седмица (9-16 ноември 2011 г.), сочат данните от последното изследване на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Докато охладеното пилешко месо продължава да поскъпва, олиото, брашното и агнешкото месо поевтиняват. С 1 стотинка се е повишила цената и на яйцата тип М на едро и в Големите търговски вериги (ГТВ). Единствено захарта остава стабилна.

Увеличението на средните цени на прясното пилешко месо се дължи на рязко поскъпване в няколко града. В София например то поскъпва с 18 стотинки на едро. На дребно в ГТВ в Шумен и Перник цената охладеното пилешко нараства съответно с 25 и 27 стотинки.

Същата тенденция важи и за поевтиняването при олиото и агнешкото месо. В София цената на олиото в големите магазини е спаднала с 26 стотинки, като междувременно тази на агнешкото на едро във Варна се понижава с цели 60 стотинки.

Захар

За седмицата между 9 и 16 ноември 2011 г. средната цена на захарта на едро за страната остава без промяна - 2,25 лева за килограм. Ценовият диапазон е в рамките на 2,06 лева (Добрич) до 2,40 лева (Велико Търново, Ловеч и Разград). Най-голямото поскъпване е от 5 стотинки и е регистрирано във Велико Търново, а най-голямото поевтиняване е от 4 стотинки - в Силистра.

Няма промяна и в средната цена на захарта на дребно в ГТВ спрямо периода 2-9 ноември - 2,37 лева за един килограм. Най-ниската цена е отчетена в големите вериги в София и е 2,24 лева, а най-високата (2,53 лева) се наблюдава в четири области - Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Поскъпване има единствено в Перник - 5 стотинки, а най-голямото поевтиняване е в София - отново от 5 стотинки.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на захарта е 2,44 лева за килограм - същата, както и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 2,33 лева (Бургас и София) до 2,65 лева (Шумен). Поскъпване не се отчита в нито една изследвана област, а най-голямото поевтиняване е 4 стотинки - в София.

Брашно

И през тази седмица брашното на едро поевтинява с 1 стотинка. Средната цена в страната е в размер на 87 стотинки на килограм. Ценовият диапазон е в границите на 63 стотинки (Плевен) до 1 лев (Ловеч). Поскъпване има само в Хасково - от 1 стотинка, а най-голямото поевтиняване е в Пазарджик - 4 стотинки.

Средната цена на дребно в ГТВ е 1,04 лева за килограм - без промяна спрямо миналата седмица. Най-ниската цена е отчетена в Добрич - 92 стотинки, а най-високата е регистрирана в Бургас - 1,14 лева. Промяна на цената има единствено в две области - в София се наблюдава поевтиняване от 2 стотинки, а в Стара Загора има поскъпване от 1 стотинка.

При ДТО средната цена на дребно е 1,12 лева за килограм - също без промяна спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 95 стотинки (Варна) до 1,25 лева (Габрово). Поевтиняване не е отчетено в нито една област, а поскъпване има в три, като най-значимото е 5 стотинки - в Хасково.

Олио

Цената на слънчогледовото олио у нас на едро се е понижила с 2 стотинки в периода 9-16 ноември 2011 г. През сегашната седмица тя е 2,56 лева за литър, а преди седмица беше 2,58 лева. Най-ниската цена е 2,35 лева (Пазарджик), а най-високата е 2,88 лева (Шумен). Най-голямо поскъпване има в Хасково - 5 стотинки, а най-голямо поевтиняване е отчетено в Монтана и Пазарджик - по 10 стотинки.

Намаление има и при средната цена на дребно в ГТВ - от 1 стотинка. Така средната цена през периода 9-16 ноември 2011 г. е 2,93 лева за литър. Най-евтино олиото е вървяло в Шумен (2,75 лева), а най-скъпо е било в Перник (3,20 лева). Много голямо поевтиняване е отчетено в Благоевград и Кюстендил - от по 20 стотинки, но рекордът е в София - 26 стотинки поевтиняване. Най-голямо поскъпване има във Варна - 10 стотинки.

Също 1 стотинка поевтиняване има и при търговията на дребно в ДТО - 3,04 лева. Ценовият диапазон е в рамките на 2,83 лева (Велико Търново) до 3,25 лева (Перник и Смолян). Най-голямото поевтиняване е регистрирано в Кюстендил, Благоевград и Перник - по 10 стотинки. Поскъпване не е отчетено в нито една от изследваните области.

Агнешко месо

Средната цена на цялото агне през последните седем дни (9-16 ноември 2011 г.) е паднала с 3 стотинки и е вече 12,12 лева за килограм. Ценовият диапазон варира в границите на 11 лева (Сливен и Ямбол) до 13,15 лева (Ловеч). Поевтиняване има само във Варна, но то е значително - 60 стотинки. В Добрич е регистрирано най-голямото поскъпване - 11 стотинки.

В ГТВ средната цена на цялото агне е 13,38 лева - същата, каквото беше и през предишната седмица. Най-скъпо се е продавало агнето в Бургас (13,89 лева), докато в другите изследвани области цената е 13,25 лева.

Средната цена на дребно в ДТО е 13 лева на килограм - отново без промяна спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е 12,70 лева (Варна) до 13,18 лева (Ловеч).

Пилешко месо

Пиле - замразено

През тази седмица средната цена на едро на замразеното пилешко месо е 3,79 лева на килограм - същата, каквато и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 2,90 лева (Монтана) до 4,50 лева (Шумен). Най-голямо поевтиняване е отчетено в Хасково - 8 стотинки, а шоково поскъпване има в Силистра - 20 стотинки.

В ГТВ средната цена на замразеното пиле е 4,36 лева - с 2 стотинки по-скъпо, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е отбелязана в Шумен - 3,70 лева, а най-високата е отчетена във Враца (4,99 лева). Най-значимото поевтиняване е отбелязано в Ловеч - 5 стотинки, докато в Монтана и Враца има доста голямо поскъпване - съответно 30 стотинки и 20 стотинки.

В ДТО средната цена на замразеното пилешко е 4,35 лева на килограм - с 1 стотинка повече спрямо предходната седмица. Най-евтино се е продавал продуктът в Търговище (3,98 лева), а най-скъпо е вървял в Ловеч (4,90 лева). Най-голямото поскъпване е отчетено в София - 15 стотинки, а най-голямо поевтиняване има в Стара Загора - 19 стотинки.

В ДТО средната цена на яйцата размер M остава 21 стотинки - толкова, колкото и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 17 стотинки (Шумен) до 23 стотинки (Бургас, Враца и Монтана). Поевтиняване няма в нито една изследвана област, а поскъпване от 1 стотинка има в шест.

Пиле - прясно, охладено

С 1 стотинка средно е поскъпнало прясното пилешко месо на едро през тази седмица - 4,37 лева на килограм. Ценовият диапазон е в рамките на 3,80 лева (Търговище) до 4,69 лева (Шумен). Поевтиняване не е отчетено никъде, а най-голямото поскъпване е регистрирано в София - 18 стотинки.

В ГТВ средната цена на дребно на прясното пилешко е 4,98 лева за килограм - с 5 стотинки повече, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е отчетена в Добрич (4,50 лева), а най-високата е регистрирана в Бургас (5,49 лева). Голямо поевтиняване има в София - 15 стотинки, но значимо поскъпване се отчита в няколко области - Шумен (35 стотинки), Перник (27 стотинки), Стара Загора (21 стотинки), Благоевград и Кюстендил (20 стотинки).

В ДТО средната цена през последната седмица (9-16 ноември 2011 г.) е 5,02 лева на килограм - същата, каквато и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 4,74 лева (Благоевград и Кюстендил) до 5,45 лева (Ловеч). Промяна в цената има в само в две области - поскъпване от 6 стотинки (София) и поевтиняване от 5 стотинки (Стара Загора).

Яйца

С 1 стотинка са поскъпнали яйцата размер M на едро през изминалата седмица (9-16 ноември 2011 г.) и цената им е 18 стотинки за яйце. Най-ниската отчетена цена на едро е 16 стотинки (Бургас, Пловдив, Хасково и Ямбол), а най-високата е 19 стотинки (Варна, Добрич, Монтана и Смолян). Промени има само в рамките на 1 стотинка, като поевтиняване се наблюдава само във Враца.

В ГТВ средната цена на яйцата размер M е 23 стотинки на брой - с 1 стотинка повече, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е 16 стотинки (Шумен), а най-високата е 26 стотинки - в Разград и Шумен. Поевтиняване от 2 стотинки и от 1 стотинка има в Разград и Русе, докато поскъпване от 3 стотинки има в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Това са и най-големите промени в цените.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...