По-силната финансова подкрепа събуди интереса към санирането

12.08.2013 | 14:25
по статията работи: Ростислава Иванова
Въпреки новите облекчения не всички ще се възползват от програмата за енергийно обновяване. Какъв е подходящият механизъм сградите да станат максимално ефективни в България?
По-силната финансова подкрепа събуди интереса към санирането

След като почти беше замрял в продължение на година и половина, интересът към енергийното обновяване на жилищата отбелязва бърз подем през последните два месеца. Причината е увеличаването на финансовата помощ от 50% на 75% от стойността на изпълнявания проект. Това се случи след преговори с Брюксел, приключили със съгласие на Европейската комисия да повиши европомощта до безпрецедентен в рамките на общноста размер.

Сега, ако санирането на една сграда струва 100 хил. лева, 75 хил. лв. от тях ще бъдат осигурени с европейски средства, а живеещите в нея ще платят само 25 хил. лева. За хората с много ниски доходи пък се предвижда държавна помощ, която да покрие изцяло частта им в разходите за ремонт и изолация. Очакванията са това решение да е локомотивът, който ще изтегли санирането от застоя.

Фалстарт

Санирането на жилищата не започна обещаващо и през новия строителен сезон тази пролет. Статистиката е красноречива. От осигурените 50 млн. лева европейски средства за тази цел, в началото на лятото са усвоени само 1.5 млн. лева, а едва за около 30 кандидати имаше решения, че ще получат помощта. На одобрените блокове обаче тепърва им предстои обследване.

Така до края и на тази година най-вероятно няма да има сграда с изцяло приключен проект за саниране. Причината, според експертите, са многото изисквания към кандидатите, бюрокрацията и трудното осигуряване на съгласие между съседите в т.нар. етажна собственост - финансирането за енергийно обновяване се отпуска само за цели сгради, а не за отделни жилища.

Всъщност дори и децата у нас вече са наясно, че енергоспестяващите технологии намаляват месечните сметки за ток и парно. Едновременно с това пълната подмяна на елементите за енергийна ефективност – външни и вътрешни изолации, дограми покрив, парни, водни и електроинсталации, ще вдигне с още с 10-20% цената на имотите. Направените подобрения ще удължат сериозно живота на вехтите постройки.

Санирането на дома е нещо, което засяга дългосрочните планове на хората. Това не е решението коя най-евтина техника мога да монтирам в дома си днес, а кои дейности и технологии ще ни спестят разходи вкъщи за един по-дълъг период. Така че въпросът не е дали сградите и техниката в тях трябва да станат "умни", тоест максимално ефективни. Проблемът е какъв е подходящият механизъм това да се случи конкретно в България.

Интересът нараства

От два месеца насам програмата с европейско финансиране „Енергийно обновяване на българските домове” се радва на засилен интерес от страна на собственици на жилища в строените през социализма многофамилни блокове. Проектът за повишаване на енергийната ефективност на сградите от типа градски панелни конструкцииии е пилотен за България и съвсем до скоро никой не очакваше от него да излезе нещо. Причината за скептицизма бе, че 3-годишният срок за изпълнение, стартирал от началото на 2012 г., вече прехвърли половината и до края му остават само някакви 16 месеца. Като се има пред вид, че през първата година и половина нещата не вървяха, логично никой не очакваше програмата да „живне“ и дори да не смогва да обслужва всички сгради-кандидати за енергийно обноваване.

За оставащите 16 месеца Министерството на регионалното развитие (МРР) е с по-големи шансове да усвои или поне да договори сумата от 50 млн. лв. по индивидуални проекти за жилищните сгради. Парите се отпускат от бюджета на ЕС и от републиканския на страната. Средствата ще се превеждат на учредените преди това Сдружения на собствениците в сградите, които кандидатстват в МРР за обновяване. Изискването към кандидатите е да са повече от 3 етажа и с минимум 6 самостоятелни апартамента.

Как се събуди интересът на хората?

До преди 3 месеца кандидати за проекта почти нямаше. Сега подадените заявления за интерес от Сдружения на собственици са достигнали 302. Това показват актуални данни на дирекция „Жилищна политика”. Интересът на хората се повиши, след като безвъзмездното финансиране бе увеличено от 50% на 75%. Според експертите, ангажирани с проекта, толкова висок грант в полза на собствениците е договорен с ЕС само за България. Проблемът сега е, че парите по пилотния проект не са достатъчни да покрият заявения интерес.

Не всичките кандидати ще бъдат удовлетворени, а доста ще се провалят на ранен етап след „първо четене” заради проблеми с финансирането, призна ръководителят на външното звено към МРР проф. Никола Калоянов, преподавател в катедра „Хладилна и топлинна техника” в Техническия университет в София. Екипът му консултира и контролира прилагането на схемата за финансиране по енергийна ефективност на обществените сгради по ОП „Конкурентноспособност”.

Предвидените по проекта 50 млн. лв. ще стигнат за покриване на разходите за ремонтите в 180-200 стари блока. За една сграда ще отидат средно по около 250 000 лв. от субсидията, които трябва да покрият 75-процентният обществен дял от финансирането. Според големината на сградите и енергоспестяващите мерки разходът на блок ще варира от 150 000 до 300 000 лв. Домакинствата трябва да поемат остатъчния дял от 25% от общия разход, което е между 1500 и 4 хиляди лева на семейство излиза разходът, който етажните собственици трябва да покрият. В задълбочаващата се криза дори това се оказа непосилна задача за част от тях. Затова от Министерството на регионалното развитие обясниха, че сумата може да бъде отпусната при облекчени условия като заем от Фонда за жилищно обновяване. Срокът на кредита е до 10 години.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.02   1541 г. – Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1817 г. – В битката при Чакабуко чилийската войска разбива испанската армия,...