През 2013 г. ни очаква лек икономически растеж

01.11.2012 | 15:40
по статията работи: Петя Бързилска
Според Центъра за икономическо развитие евентуална промяна в данъчната политика ще е негативен фактор
През 2013 г. ни очаква лек икономически растеж

През 2013 г. ни очакват леко нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП), стабилен, макар и слаб растеж в основните сектори на икономиката и почти никаква промяна в нивата на безработица. Това обявиха от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) при представянето на редовния си доклад "Икономиката на България, октомври 2012"*.

"Това, което мен ме притеснява от вътрешната политика, са различните изказвания по темата за данъчната политика и вероятността да бъдат направени необмислени ходове, имам предвид плоския данък, който според мен работи много добре“, заяви председателят на ЦИР Георги Прохаски. Той говори за вътрешните фактори за развитието на българската икономика в краткосрочен период. Според него една данъчна промяна може да бъде много неблагоприятна на фона на опитите на бизнеса да излезе от кризата.

"Надявам се, което и правителство да дойде, да няма промяна в данъчната политика“, каза Прохаски във връзка с парламентарните избори през 2013 г. По думите му сегашното правителство е задържало стабилност на фискалния бюджет. Той обаче изрази опасенията си, че въвеждането на данък върху лихвите по депозитите без предварително обсъждане навежда на мисълта, че може да има и други подобни промени в данъчната политика на правителството. "Трябваше това да се направи след едно по-внимателно и дълго обсъждане“, каза още Прохаски.

Що се отнася до прогнозите за икономиката на България, от Центъра за икономическо развитие очакват, че през третото тримесечие на тази година растежът на БВП ще е малко над 1%, т.е. ще е леко по-висок от този, който беше регистриран в първите две тримесечия.

Същевременно за цялата текуща година също е възможно да се реализира растеж в размер малко над 1 %. Според икономистите от ЦИР това ще се дължи на по-добри икономически резултати и на по-активно вътрешно потребление през второто полугодие. За 2012 г. прогнозите са, че годишната инфлация ще бъде в размер на около 4%, безработицата - в рамките на 12%.

Анализаторите запазват оптимистичната си прогноза за растежа на икономиката, като очакват леко увеличаване на БВП около 1,5% за 2013 г. Според тях не се наблюдават никакви външни и вътрешни фактори, които да повлияят за постигането на един по-голям растеж. "Слабият растеж на потреблението ще продължи“, заяви Прохаски, като по думите му фактор за положителната тенденция през следваща година ще е извършването на дълго отлагани разходи. Припомняме, че от Международния валутен фонд също очакват растеж на БВП на България в рамките на 1% за 2012 г. и от 1,5% за 2013 г. Същевременно правителството прогнозира растеж през 2012 г. от 1,2%, а за следващата - 1,9%.

Външната среда като цяло остава несигурна, като очакванията за подобряването ѝ се изместват общо взето към втората половина на 2013 г., смятат икономистите от ЦИР. По думите на Георги Прохаски, ако има влошаване на европейската дългова криза, то това ще рефлектира много бързо върху икономиката на България, най-вече що се отнася до износа на страната. Той обаче изрази надежда, че европейската икономика ще върви към възстановяване.

Георги Прохаски коментира и проектобюджета за 2013 г., като по думите му той е консервативен и не се отличава от предходните бюджети. Според него това се прави с оглед на гаранциите за изпълнение на заложените в бюджета цели. Той обаче изтъкна, че безпорно липсва програмен подход за изготвянето му, като изрази надеждата, че за следващата година бюджетът ще е по-реформистки. Експертът обаче нарече положително решението на правителството за компенсирането на пенсионерите и по-големия размер на отделените средства за пенсии.

Според анализа на Центъра за икономическо развитие добавената стойност сега се движи в една посока с БВП по неизгладените данни - расте (с 0.6% на годишна база след спад с 0.9 % за първото тримесечие). По изгладените данни обаче брутната добавена стойност намалява (БДС) намалява на годишна база, но въпреки това разнопосочие с динамиката на БВП, добър знак е, че след три поредни тримесечия на спад на тримесечна база, през второто тримесечие БДС отбелязва растеж.

Данните досега показват, че българската икономика се представи по-добре през второто в сравнение с първото тримесечие на 2012 г. Въпреки че регистрираният растеж на БВП остава слаб и през второто тримесечие на 2012 г., все пак налице е леко ускоряване - на годишна база по сезонно неизгладените данни той се е увеличил до 1% (от 0.9% за първото тримесечие на 2012 г.). По изгладените данни растежът на годишна база се запазва в същия размер (0.5%), а на база предходното тримесечие е 0.3% след нулев за първото тримесечие на 2012 г.

От страна на производството на БВП от ЦИР очакват, че само три от десетте сектора ще имат спад за 2012 г. (това са секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа“и „Култура, спорт и развлечения; други дейности; дейности на домакинства като работодатели; недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление; дейности на екстериториални организации и служби“), а за останалите сектори ще има слаби растежи. Само за един от секторите се очаква да премине от растеж през 2011 г. към спад през 2012 г.

Икономистите от ЦИР отбелязват, че за разлика от миналата година, когато растежът на икономиката се дължеше главно на доброто развитие в отделни сектори, то през 2012 г. се наблюдава един балансиран растеж сред всички сектори на икономиката.

През 2011 г. най-добре развиващият се отрасъл в икономиката беше промишлеността - добавената й стойност имаше най-бърз годишен ръст (9.1%) и най-голям дял в БВП (21.2%). От второто тримесечие на миналата година обаче, растежът на добавената стойност в промишлеността започна да се влошава на годишна база и това продължава вече пето поредно тримесечие. През второто тримесечие на тази година е налице вече дори спад (с 0.6% по неизгладените данни), се казва в доклада на ЦИР.

На тримесечна база динамиката продължава да е колеблива, но за второто тримесечие се ускорява. Обезпокоително е обаче, че по текущи цени стойностният обем на добавената стойност на промишлеността вече трето поредно тримесечие е под нивото си спрямо година назад, отбелязват експертите. Те допълват: Засега месечните данни не ни дават ясни индикации, че за третото тримесечие на 2012 г. ще се отчете по-добра динамика на добавената стойност в промишлеността. Очакваме, че за третото тримесечие динамиката на добавената стойност на промишлеността  ще е сходна с тази за второто тримесечие. За цялата 2012 г. очакваме, че ще има растеж на добавената стойност в промишлеността, но той едва ли ще надхвърли 1.5%.

Търговията на дребно ще продължи да има положителен принос за общата икономическа динамика и търговският сектор като цяло ще приключи 2012 г. с растеж, считат икономистите от ЦИР. Очакванията си за добра динамика на сектора те свързват и с добрите браншови оценки за летния сезон и за предстоящия зимен сезон в туризма.

Що се отнася до сектора на строителството, очакванията са като цяло по-добри за 2012 г. в сравнение с предишната година, а добавената му стойност ще реализира годишен растеж, макар и с малко над нулата.

От ЦИР коментират като положителното нарастването на преките инвестиции. Експертите очакват активизиране на инвестиционната динамика през втората половина на годината. За 2012 г. като цяло има вероятност да за положителен принос на компонента инвестиции в годишния растеж, макар и доста скромен, смятат анализаторите.

Според тях до края на годината вносът ще продължи да расте по-бързо отколкото износа на стоки и услуги и това ще се отрази в отрицателен нетен принос на външната търговия със стоки и услуги върху общия годишен икономически растеж.

От ЦИР коментираха намаляването на износа към Европейския съюз и увеличаването му към трети страни като Русия и Китай. Страната ни увеличава износа на потребителските стоки и енергийните продукти, като това се дължи най-вероятно на доброто ценово позициониране на България. Относно намаляването на износа към европейските страни по думите на Георги Прохаски едва ли може да се направят големи промени, като се имат предвид вече установените търговски канали в региона.

По всичко изглежда, че несигурността в световната икономика и стагнирането на производството в еврозоната ще продължи през следващите месеци, а това означава по-нататъшно намаляване на потенциала за растеж на българския износ, смятат от ЦИР.

При това положение не може да се очаква съществено изменение в темпа на нарастване на износа, докато вносът вероятно ще продължи да расте с изпреварващи износа темпове. Търсенето на нови пазари и заемането на нови пазарни ниши, демонстрирането на гъвкавост и адаптивност към постоянно променящата се външна среда ще бъдат сред основните предизвикателства пред експортноориентираните фирми.

И все пак, ако тенденцията на забавяне на износа към ЕС продължи, разширяването на продажбите на други пазари няма да може да компенсира загубата, защото на европейския пазар българските износители се явяват част от производствени вериги, докато на трети пазари се доставят главно суровини и стоки с ниска степен на преработка, се казва в доклада.

*Пълния доклад може да видите в прикачения документ.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...