Приватизация на болниците: възможност и предизвикателство

27.11.2008 | 17:31
по статията работи: Лили Бончева
Автор: Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество"
Приватизация на болниците: възможност и предизвикателство

Приватизация на болниците: възможност и предизвикателство
Изследване, изготвено от Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество"

Болничната система в България се нуждае от преструктуриране, значителни инвестиции и подобряване на управлението. Доминиращата държавна и общинска собственост в сектора обаче създава сериозни пречки за развитието му, ограничавайки достъпа до капитал, регулирайки нивото на заплащане и изкривявайки стимулите.

Това се казва в изследването "Приватизация на болниците: възможност и предизвикателство", изготвено от Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество" – София. В изследването, което беше представено на 5 ноември 2008 г. в столичния хотел "Радисън", се казва още, че държавата не може да осигури достатъчно инвестиции в болниците. Годишно бюджетът отпуска под 100 милиона лева за капиталови разходи. При този темп на инвестиции ще са нужни 70 години, за да се модернизират държавните и общинските болници.

Приватизацията може да преодолее сегашните ограничения пред модернизацията на болничния сектор, твърди авторът на изследването. Опитът от приватизацията на болници в други страни показва, че след раздържавяване болниците са по-ефективни, с по-добро финансово състояние и подобрено качество на обслужване.

В същото време, трябва да се избягват грешките, допуснати при досегашната приватизация в България. Непрозрачната и непазарна приватизация, както и различни преференции (от рода на РМД-тата) се доказаха като вредни практики. Приватизацията на болниците трябва да бъде максимално открита и прозрачна, като се привлича интерес от чужди стратегически инвеститори. Приватизационната процедура трябва да бъде добре подготвена и обмислена.

Докладът заключава, че приватизацията на болниците трябва да се разглежда като част от цялостен пакет за реформа на здравеопазването. В него трябва да се включва и промяна във финансирането на здравната система, включително разбиване на монопола на здравната каса и допускане на свободно договаряне между болници и здравни фондове.

Пълния текст на изследването ще откриете тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...