Продължават да поскъпват храните на пазара на едро. Това показва седмичният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
През работната седмица 1-5 април са се увеличили цените на проучваните стоки от групата на млечните продукти. С най-голям темп е поскъпнало сиренето с растителни добавки – с 5,6% или с 16 ст./кг. до 3,04 лева. Въпреки това то е значително по-евтино от краве сиренето, килограм от което е струвал 5,30 лв. по стоковите борси и тържищата у нас. Повишението при него е с 5 стотинки или с 1%.
Стойността на едро на краве маслото (пакет 125 г) се е вдигнала с 2,5% (3 ст.), а тази на кашкавала тип „Витоша“ - с 1 ст./кг.
След поскъпването на маргарина през предходната изследвана седмица (25-29 март) цената му отново е спаднала от началото на този месец. Между 1 и 5 април продуктът е поевтинял с 2,3% или с 5 ст./кг за кутия от 500 г. Леко се е понижила и цената на слънчогледовото олио – с 2 ст./л.
Намаление се наблюдава също така при яйцата (с 1 ст./бр до 20 стотинки), захарта (с 2 ст./кг до 1,95 лева) и ориза (с 1 стотинка). Повишение при основните храни пък има в стойността на едро на брашното тип 500 (с 5% до 1,05 лв./кг), зрелия фасул (с 2,5%) и лещата (с 1,4%).
Движението на цените на месните продукти е разностранно. Поскъпване с около 1,5 на сто има при каймата и малотрайните колбаси (в това число и шунка). При замразеното пиле има леко увеличение – с 1 стотинка за килограм. Същевременно се наблюдава ценови спад при трайния варено-пушен салам (с 14 ст. или 1,5%) и при кренвиршите (с 3 ст. или с 0,6%).
Различни са тенденциите и при цените на плодовете и зеленчуците на едро. Вносните краставици са поевтинели с цели 25,1% (53 ст.) до 1,58 лева, а вносните домати – с 5,2% (12 ст.) до 2,18 лева. При оранжерийните зеленчуци е налице спад при краставиците (със 17,7% до 2 лв./кг) и увеличение при доматите (с 3,3% до 2,52 лв./кг).
Поскъпнали са още зелето (с 10 ст. или с 20%), морковите (с 9 ст. или с 10%), зрелият вносен чесън (с 1,8%) и картофите (с 6,1% или с 4 ст./кг).
Повишили са се стойностите и на повечето плодове. Така например е налице поскъпване при ябълките (с 4,7%), лимоните (с 4,9%) и бананите (с 2,4%). Понижение има единствено при портокалите – с 2 ст./кг.