През миналата работна седмица е регистрирано поскъпване на месните продукти на пазара на едро. Това показват данните от седмичния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), проследяващ движението на цените през периода 25-29 март 2013 г.
Най-много са се увеличили стойностите на кренвиршите и на каймата – с по 16 ст./кг или 3,2-3,3%. С 1% (0,9 стотинки) се е повишила тази на трайния варено-пушен салам, а повишението при малотрайните колбаси (в това число и шунка) е в размер на 0,8% или 4 стотинки.
Единствено при замразеното пиле се наблюдава ценови спад – с 5 ст. (1,2%) до 4,21 лв./кг.
Друго по-съществено колебание е отчетеното увеличение при кашкавала тип "Витоша". През седмицата килограмът му е поскъпнал с 6 стотинки и в момента се предлага на пазара на едро на цена от 10,77 лева. С 1 ст./кг се е повишила цената на краве маслото. Краве сиренето и това с растителни добавки пък са поевтинели с по стотинка.
Поскъпване е налице и при варивата, като най-сериозно то е при зрелия фасул – с 6 ст. или с 1,9%. Цените на ориза и на лещата по борсите и тържищата са се вдигнали съответно с 3 и 2 стотинки.
Леко е поевтиняла кристалната захар (с 2 ст./кг), а цените на олиото, яйцата и брашното са останали без промяна. Маргаринът пък е поскъпнал с цели 3,2% (7 ст.), като стойността на кутия от 500 г вече е 2,27 лева. За сравнение – пакет масло от 125 г струва 1,22 лв.
Обратна е тенденцията при най-потребяваните зеленчуци. През последната работна седмица рязко са спаднали цените на едро на краставиците – оранжерийните са поевтинели с 11,6% (34 ст.) до 2,59 лв./кг, а вносните – с 11,3% (27 ст.) до 2,13 лв./кг. Краставиците внос продължават да са по-евтиното предложение на пазара.
Стойността на килограм оранжерийни домати е спаднала с 2,8% (7 стотинки) до 2,43 лева. Въпреки че цената на вносните е останала стабилна, тя все още е по-ниска – 2,18 лева за килограм.
Поскъпване е забелязано при зелето (с 6 стотинки) и при зрелия чесън (с 13 стотинки).
При плодовете по-резките промени са увеличението на цените на ябълките (с 8 ст./кг) и на портокалите (с 11 ст./кг).