Разделното събиране на отпадъци – бизнесът знае ли? 1

09.01.2013 | 17:23
по статията работи: Лили Бончева
Промените влязоха в сила от 1 януари, но на практика няма почти никаква информация за тях
Разделното събиране на отпадъци – бизнесът знае ли?
Снимка: Булфото

От 1 януари 2013 г. влезе в сила допълнение в чл. 33, ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, с което започна въвеждането на задължително разделно събиране на отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метал за всички фирми в страната. 

Според закона фирмите и учрежденията са длъжни да събират отпадъците си и да ги предават на специализирани дружества или на лицензирани организации по оползотворяването им. Това означава, че всички магазини, учреждения и производства трябва да имат кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Също според промените в законодателството при първоначално нарушение санкцията ще бъде от 3 хил. лв., до 6 хил. лв., при повторно нарушение тя ще се увеличи до 20 хил. лв. На практика това означава, че днес (9 януари) всеки един търговец би могъл да бъде глобен.

Дали обаче те знаят това? И дали са подготвени за влизането в сила на новите изисквания?.

Към редакцията ни с тревога и въпроси се обърна представител на малкия и средния бизнес от София и именно това ни провокира не само да сверим информацията.

Марияна Иванова, управител на книжарница и копирен център „Верен“, казва, че е разбрала за промените напълно случайно в средата на декември месец. Още тогава е опитала да набере повече информация, преди всичко от интернет, но и от сайтовете на Столичната община и Министерството на околната среда и водите. Смислена информация няма, а покрай новите наредби се натрупват все повече въпроси.

115605Марияна Иванова. Снимка: Личен архив

Самата Марияна Иванова е говорила с колеги и съседи по площад „Славейков“ в центъра на София. Оказва се, че не само, че никой не е запознат с детайлите, но и че никой не знае за новите условия.

„Каруцата е впрегната пред коня. В сила влизат промени, които касаят целия бизнес“, а до този момент нищо не се е чуло. Тази организация засяга целия бизнес и е сравнима с въвеждането на касови апарати за всички търговски обекти, коментира Иванова, като припомня, че тогава месеци наред институции и медии са обяснявали и най-малките подробности.

„Такава промяна предполага много мащабна информационна кампания, проведена предварително, а елементарната бизнес логика говори, че поне 6 месеца преди влизането в сила на закона лицензираните фирми трябва да са ясни и да предлагат оферти“, коментира управителят.

Засега такава информация няма, а въпросите са много:

Къде са публично достъпни наредбите за прилагане на новите законови промени?
Кои са лицензираните фирми, които предоставят тази услуга?
Какъв ще е точно режимът за разделяне на отпадъците?
Какви са режимите на събиране на отпадъци, тъй като той не може да бъде един и същ за различните фирми?
Ще се заплаща ли за услугата, колко, на какъв принцип ще се определя стойността, при положение, че всеки имот заплаща такса смет?
Как ще се организира извозването от фирми на отпадъците от центъра на София, от пл. "Славейков" например?
Има ли гратисен период за синхронизиране?
Разделното събиране на отпадъците за фирмата ли се отнася или такива контейнери трябва да бъдат поставени публично, така че и клиентите на фирмата да се възползват от тях?
На какви проверки подлежат фирмите?

Марияна Иванова уверява, че както тя, така и останалите служители и ръководството на фирмата имат най-доброто намерение не само да изпълняват законите, но и подкрепят по принцип зелената идея. И в момента разделно събират и изхвърлят хартията, според разпоредбите на Столичната община, като я подреждат, пакетират и изнасят след края на работното време. И въпреки че в центъра на столицата няма контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Как обаче ще се промени това сега и колко ще струват промените на малкия и средния бизнес?

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/7
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Йордан Колушки 10.01.2013 | 14:51
Имам два принципни въпроса: 1. Ако фирма изхвърля единствено хартиени отпадъци (а такива със сигурност са десетки хиляди фирми) би трябвало тя да може да ги предава в пунктове за вторични суровини, без да сключва договор с лицензирана фирма. Ако въпреки това трябва да сключва такъв договор, това вече е закон, поръчан и платен от въпросните фирми. 2. Ако фирма е сключила договор с лицензирана фирма би трябвало със сумата която ще плаща да й бъде намалена таксата смет, която плаща на общината.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...