Райфайзенбанк: Отчитаме положителни сигнали за българската икономика

07.08.2012 | 15:20
по статията работи: Лили Бончева
В същото време анализаторите на банката предупреждават, че външните пазари все още са нестабилни
Райфайзенбанк: Отчитаме положителни сигнали за българската икономика

Потвърждават се сигналите за възстановяване на вътрешното търсене в страната. Това сочат последните отчетени стойности на макроикономическите показатели у нас, които се следят от анализатори на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД.

Днес финансовата институция публикува редовния месечен анализ за икономиката на страната ни, в който отбелязва положителни сигнали от основните икономически индикатори, но и увеличаваща се несигурност от външните пазари.

В унисон с очакванията на банката, ръстът на производството в преработващата промишленост през май се ускорява до 4.8% на годишна база. С това продукцията общо за промишления сектор вече е на положителна територия, след пет месеца на спад. Отчетено е и нарастване в реално изражение на обема на търговията с 3.9% на годишна база, след спадовете за периода юли 2011 г. - април 2012 г. Нарастването на износа на стоки също се ускорява – до 10.7% на годишна база, което потвърждава, че влошаването в началото на годината е било временно и като цяло динамиката на показателя следва благоприятното развитие от предходните две години.

Същевременно, влошаването на текущата сметка и търговското салдо спрямо година по-рано продължава, което е отчетено като положителен сигнал, тъй като се дължи на подобряване на икономическата активност в страната и необходимост от внос на стоки. През май вносът на стоки нараства динамично – с 19% спрямо година по-рано, като от началото на 2012 г. с основен принос за нарастването му е вносът на инвестиционни стоки.

Наблюдават се и други индикации за възстановяване на инвестиционната активност, която дълго време остана потисната. Движението на финансовите потоци от и към страната е по-благоприятно в сравнение с миналата година. С натрупване за първите пет месеца на 2012 г. нетните текущи трансфери достигат 1 млрд. евро (с 310 млн. евро повече на годишна база), а нетните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) възлизат 408 млн. евро (при едва 15.5 млн. година по-рано). Също така, изходящият поток на валута и депозити за януари-май 2012 г. намалява на годишна база, което означава, че в страната е на разположение по-голям финансов ресурс за разширяване на инвестиционната дейност на фирмите.

Косвен индикатор за подобряване на икономическата среда и в частност на инвестициите е и ускоряването на темпа на нарастване на кредитите до 3.8% на годишна база, основно по линия на нефинансовите предприятия. При домакинствата обаче, кредитирането стагнира и дори отбелязва годишен спад от 1%.

Основните индикатори показват, че възстановяването бавно и плахо набира скорост от началото на пролетта”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

„С оглед на продължилата по-дълго от очакваното кризисна ситуация в страната, това няма как да не бъде отчетено като положителен факт. За съжаление, през последните седмици облаците над еврозоната отново се сгъстяват и ако резултатите на най-големите икономики се влошат допълнително, това ще се отрази в негативен план и на българската икономика. В момента отново сме изправени пред несигурността, но ще изчакаме още известно време преди евентуално да ревизираме прогнозите си”, допълни Ганев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...