Рязко е поскъпнало пилешкото месо на дребно

15.09.2012 | 10:35
по статията работи: Теодора Пенева
Увеличение се забелязва и в цената на олиото, брашното и големия размер яйца
Рязко е поскъпнало пилешкото месо на дребно

През последните две седмици някои храни рязко са поскъпнали, сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Той проследява движението на цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, яйца, брашно, пилешко месо и агнешко месо) на дребно за периода 5-12 септември 2012 г.

За интервала 29 август – 5 септември не беше публикуван анализ, затова стойностните промени в статията са отчетени на двуседмична база – спрямо проучваната седмица 22-29 август 2012 г. Средните за страната цени на продуктите представляват средноаритметичната стойност на цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Най-много е поскъпнало пилешкото месо – отбелязан е скок с 8 стотинки при замразеното пиле и с 6 стотинки – при охладеното. В някои области увеличението е около 15%. Повишили са се още цените на олиото (с 2 стотинки), на брашното (с 1 стотинка) и на яйцата размер L (също с 1 стотинка).

Без промяна са търговските стойности на захарта, на яйцата размер M и на трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне, бут и плешка. Нито един от проучваните продукти не е с по-ниска цена.

Захар

В рамките на периода 29 август - 12 септември средната за страната цена на бялата кристална захар на дребно е останала без промяна спрямо интервала 22-29 август. Продуктът се е продавал за 2,29 лева за килограм.

Търговската му стойност е била стабилна и в повечето проучвани региони. Най-резките ценови промени на областно ниво са регистрирани в големите търговски вериги – увеличение и намаление с по 10 стотинки. Най-много продуктът е поскъпнал в София и в Бургас, а най-съществено е поевтинял във Враца и в Монтана.

Олио

С две стотинки е поскъпнало рафинираното слънчогледово олио на дребно на двуседмична база до цена от 3,14 лева за литър. Въпреки това последният публикуван анализ сочи, че стойността на продукта е останала без промяна в почти всички изследвани области. Най-много тя е спаднала в малките магазини във Варна – с 8 стотинки, а най-много се е повишила в ГТВ в Хасково и в ДТО в София – с 5 стотинки за литър.

Брашно

За последните две седмици се е увеличила търговската стойност на дребно и на брашното тип 500 – със стотинка до 1,11 лева за килограм. На регионално ниво са отбелязани изменения в десет от проучваните области в размера на 2-5 стотинки. В процентно отношение най-сериозно е поскъпването в малките магазини във Видин – с 4,8% или с 5 стотинки. Най-същественото намаление е с 4,7% (отново с 5 стотинки) и е отчетено в големите вериги в София. В още шест области е регистрирана промяна с 5 стотинки за килограм, като там тя е в размера на 4,6%.

Яйца

През периода 22 август – 12 септември яйцата размер M са останали на същата цена на дребно спрямо периода 22-29 август – 27 стотинки за брой. Тези размер L пък са поскъпнали с 1 стотинка до 30 стотинки за яйце. По области не са наблюдавани съществени ценови промени.

Агнешко месо

Няма промяна в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, бут и плешка. Средно за страната цялото агне е продължило да струва 13,05 лева за килограм. Плешката се е продавала за 13,53 лева, а бутът – за 13,92 лева за килограм. Не са отбелязани никакви изменения и на регионално ниво.

Пилешко месо

Рязко са поскъпнали двата основни вида пилешко месо на дребно – замразено и охладено пиле. Спрямо интервала 22-29 август замразеното пиле е повишило търговската си стойност с 8 стотинки до 4,55 лева, а прясното – с 6 стотинки до 5,10 лева. Запазва се тенденцията и при раздвижванията на цените по региони – резки промени само в отделни области.

Пиле – замразено

Най-голямо влияние на средната за страната стойност на замразеното пиле е оказало увеличението с 60 стотинки в хипермаркетите във Враца и в Монтана (в проценти – 15,4) и в малките магазини в Перник (с 14,2%). Другите съществени поскъпвания са отчетени в ГТВ в Благоевград и в София – съответно с 28 и с 35 стотинки за килограм. Регистриран е и един съществен спад – с 26 стотинки, в големите вериги в  Шумен.

Пиле – прясно, охладено

С цели 58 стотинки или с 12,3% е скочила цената на охладеното пиле на дребно в ДТО в Перник. Другото рязко увеличение, измерено на двуседмична база, е това с 40 стотинки в ГТВ в Благоевград. В хипермаркетите във Враца и в Монтана пък прясното пиле е поевтиняло с 25 стотинки, което е и най-сериозният спад.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...