Пилешкото месо е поскъпнало през изминалата седмица

29.06.2012 | 17:05
по статията работи: Теодора Пенева
Раздвижване има в цената на почти всеки от шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо), сочи анализ на МЗХ

Раздвижване има в цената на почти всеки от шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) на дребно в рамките на седмицата 20-27 юни 2012 г. Това става ясно от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Захарта и яйцата са единствените продукти, които запазват стойността си от предходната проучвана седмица (13-20 юни 2012 г.). Това важи както за яйцата размер М, така и за тези размер L.

Олиото и брашното са поскъпнали с по една стотинка. Охладеното пилешко месо пък – с 13, макар това да се дължи единствено на увеличението на продукта в големите търговски вериги (ГТВ) в Бургас с цели 36 стотинки. Замразеното пиле е поевтиняло с една стотинка за килограм.

Ценови раздвижвания са отчетени и при трите разфасовки на агнешкото месо – бут, плешка и цяло агне. Най-същественото е понижението на цената на агнешкия бут с 23 стотинки.

По-сериозни са измененията в големите вериги, докато в другите търговски обекти (ДТО) търговските стойности на основните хранителни продукти остават сравнително стабилни.

Захар

През последната изследвана седмица (20-27 юни) средната за страната цена на бялата кристална захар на дребно се е запазила на ниво от 2,22 лева за един килограм. На областно ниво се наблюдава малко по-голямо раздвижване на търговската стойност на продукта в сравнение с периода 13-20 юни. Такова е регистрирано най-вече в големите вериги. Най-съществено поскъпване е отчетено в областите Враца, Монтана, Силистра и Разград (с 8 стотинки за килограм), а най-съществено поевтиняване – във Варна (с 10 стотинки).

Олио

С една стотинка се е повишила цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно. Средно за страната то се е продавало за 3 лева за литър. По региони почти всички ценови изменения са регистрирани в големите магазини. Най-голямо влияние за средната търговска стойност на олиото са оказали увеличенията в Пловдив (с 25 стотинки), в Ловеч и в Плевен (с по 15 стотинки). Продуктът е поевтинял само на три места, като най-отчетлив е спадът с 10 стотинки за литър във веригите в Добрич.

Брашно

След като през интервала 13-20 юни брашното тип 500 поевтиня с една стотинка до 1,03 лева, в рамките на проучвания период 20-27 юни цената му отново се покачи на 1,04 лева за килограм на дребно. Това се дължи главно на поскъпването на продукта с 10 стотинки за килограм в ГТВ на четири от изследваните области – Разград, Русе, Силистра и Търговище. В останалите проучвани региони не са отбелязани съществени ценови раздвижвания.

Яйца

И двата размера яйца – М и L са запазили търговските си стойности в сравнение с предходната изследвана седмица. През последния проучван период малките яйца са стрували средно 26 стотинки за брой на дребно, а големите – 29 стотинки за брой. По региони не са забелязани отчетливи ценови изменения, като промените са се движели в диапазона 1-3 стотинки.

Агнешко месо

В рамките на седмицата 20-27 юни отново се наблюдават промени в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка. Съществени изменения на регионално ниво обаче са отчетени само при бутът.

13,10 лева за килограм е била средната цена на цялото агне през периода, което е увеличение с 14 стотинки на седмична база. Промяната обаче се дължи на това, че от три от изследваните в рамките на седмицата 13-20 юни осем области не е постъпила информация за цените на продукта в големите търговски вериги през периода 20-27 юни. В петте изследвани области не се наблюдават стойностни изменения.

Агнешкият бут от своя страна е поевтинял с цели 23 стотинки до 13,26 лева за килограм. Спадът се дължи на понижението на търговската стойност на продукта с 1,50 лева в хипермаркетите в Кърджали, с 1,48 лева – в тези в Хасково, и с 1,26 лева – в тези в Стара Загора.

При агнешката плешка се наблюдава слабо повишение. То е в размера на 4 стотинки, а достигнатата цена – 12,95 лева за килограм.

Не са отбелязани ценови изменения в ДТО при нито една от разфасовките на месото.

Пилешко месо

Пиле – замразено

Цената на замразеното пиле на дребно се е понижила със стотинка през изминалата седмица и отново е достигнала ниво от 4,43 лева за килограм. Това се дължи на спада с 20 стотинки в големите вериги в Добрич и с 30 стотинки – в тези в Пловдив. Отбелязани са още три областни ценови изменения – увеличение с 20 стотинки в ГТВ в Шумен, както и с 10 стотинки – в големите магазини в Кюстендил и в малките във Варна.

Пиле – прясно, охладено

Охладеното пиле от своя страна е поскъпнало с 13 стотинки на седмична база. На дребно продуктът е вървял за 4,97 лева за един килограм. Влияние е оказало предимно поскъпването на продукта с цели 36 стотинки в хипермаркетите в Бургас. Това е и най-рязкото изменение на регионално ниво.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...