Сериозен ръст на паричните преводи към развиващия се свят

03.10.2013 | 12:00
по статията работи: Теодора Пенева
Индия и Китай заедно формират една трета от трансферните потоци. В Таджикистан те се равняват на половината от БВП в страната
Сериозен ръст на паричните преводи към развиващия се свят

Паричните преводи в развиващия се свят ще достигнат до 414 млрд. щатски долара в края на тази година, отбелязвайки годишен ръст от 6,3 на сто, сочат предварителните разчети на Световната банка. Индексът бележи трайна положителна тенденция и прогнозите на институцията са, че през 2016 г. общият обем на трансферите към развиващите се страни ще нарасне до 540 млрд. долара, при средногодишен растеж от 9%.

Най-много преводи се извършват към Индия и Китай, като размерът им общо формира около една трета от този за всички държави в тази категория. Според официалните данни за 2013 г. трансферните суми към двете държави са съответно 71 млрд. долара и 60 млрд. долара.

Останалите страни, оглавяващи списъка на топ получателите в развиващия се свят, са Филипините (26 млрд. долара), Мексико (22 млрд. долара), Нигерия (21 млрд. долара) и Египет (20 млрд. долара). Отчетливи са също годишните суми към Пакистан, Бангладеш, Виетнам и Украйна.

Като процент от БВП най-сериозен рецепиент към 2012 г. е Таджикистан, чийто входящи преводи представляват 48 на сто от размера на брутния вътрешен продукт в страната. След това се нареждат Киргизстан (31%), Лесото и Непал (по 25%) и Молдова (24%).

Глобални тенденции

Увеличаването на входящите парични преводи към развиващите се държави следва глобалната тенденция на индекса. Глобалните трансфери, включително тези за страните с висок доход, ще достигнат 540 млрд. долара към края на годината. Ако нарастват със същите темпове, през 2016 г. общата сума ще отбележи рекорд от 707 милиарда долара.

Индексът бележи увеличение във всички световни региони, с изключение на Латинска Америка и Карибите, при които е налице забавен икономически растеж, повлиян от отслабването на икономиката на САЩ.

Разчетите на СБ отразяват последните промени в класификацията на държавите на Групата на Световната банка. Някои страни, получили големи парични преводи, вече не се считат за развиващи се – такива са Русия, Латвия, Литва и Уругвай. Освен това е отразен новият механизъм на Международния валутен фонд (МВФ) за изчисляване на индекса, който сега изключва някои капиталови трансфери. Тази методика се отразява негативно на резултатите на някои големи развиващи се държави като Бразилия.

Важен икономически стабилизатор

"Последните данни показват силата на паричните преводи. За страна като Таджикистан те представляват половината от БВП. За Бангладеш са жизненоважно средство срещу бедността", коментира Каушик Базу, старши вицепрезидент и главен икономист на СБ.

Според него при отслабване на една валута (какъвто е случаят със САЩ) трансферните потоци действат като автоматичен стабилизатор.

Междувременно високите такси за изпращане на пари по официалните канали продължават да бъдат пречка за използването на парични преводи за целите на икономическото развитие, тъй като хората все повече търсят алтернативни канали за това, се посочва в анализа на Светоната банка. Глобалната средна цена на един превод в чужбина е 9% и остава почти непроменена спрямо 2012 г.

И докато този индекс изглежда се стабилизира, банките в много страни започват да налагат „повдигащи“ такси върху входящите преводи, които на места достигат до 5 на сто от изпращаната сума.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...