Сериозно поскъпване на основните храни за една година

31.03.2013 | 13:15
по статията работи: Теодора Пенева
През март спрямо февруари цените на продуктите остават сравнително стабилни
Сериозно поскъпване на основните храни за една година

През третия месец на 2013 г. хранителният пазар на дребно остава сравнително спокоен. Търговските стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) не са се изменили съществено спрямо февруари тази година. Това показва анализът на Econ.bg, базиран на седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Средните за страната цени на продуктите представляват средноаритметична стойност на цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

На годишна база обаче са отбелязани сериозни промени в цените на почти всички храни. Най-отчетливи те са при двата размера яйца и при замразеното пиле.

Захар

Към 27 март 2013 г. средната търговска стойност на бялата кристална захар бележи леко понижение – с 1 стотинка (0,5%) до 2,20 лв./кг. След раздвижването на цените й в първата седмица от месеца, до края му те остават стабилни.

Продуктът все още се продава по-скъпо в малките магазини в страната, като маржът спрямо големите вериги незначително се е свил до 13 стотинки. По области най-евтино захарта се търгува в ГТВ в Смолян (на 1,99 лв./кг), а най-скъпо – в ДТО в Габрово и Разград (на 2,40 лв./кг).

В рамките на една година цената на бялата захар е спаднала значително – с приблизително 5,5%. В периода 21-28 март 2012 г. продуктът е струвал средно 2,32 лв./кг в магазините в страната.

Олио

Цената на рафинираното слънчогледово олио в периода 20-27 март 2013 г. е била с 2 стотинки по-ниска от нивото, отбелязано между 20 и 27 февруари. В рамките на третия месец от годината продуктът се е търгувал средно на 3,08 лв./л, като спадът в големите вериги е с 0,5%, а в малките – с 0,6%.

Регистрираните седмични колебания са основно в мрежата на ГТВ, докато средната стойност на олиото в ДТО е останала сравнително спокойна. В малките магазини продуктът струва средно с 16 стотинки повече, отколкото в големите.

На годишна база е налице отчетливо поскъпване – с 14 стотинки за литър или с малко под 5%.

Брашно

Традиционно пазарът на брашното тип 500 е най-стабилният спрямо останалите проучвани продукти. Изменението в средната му цена за месеца е незначително – с 1 стотинка до 1,14 лв./кг. За една година обаче продуктът е поскъпнал с близо 8%, като по същото време през 2012 г. килограм от него е вървял средно за 1,05 лева.

125343

Снимка: Guliver/Getty Images

Към края на месец март 2013 г. брашното струва средно с 6 стотинки повече в малките магазини в страната, отколкото в големите търговски вериги. В рамките на месечния период средната му цена бележи леки колебания в ГТВ през отделните проучвани седмици.

Яйца

Средните цени на двата проучвани размера яйца са останали почти непроменени към 27 март на месечна база. Тези размер M са стрували в магазинната мрежа средно 27 ст./бр., а размер L – средно 29 ст./бр. Големите яйца бележат поевтиняване от 1 стотинка.

Отчетени са значително по-сериозни промени на годишна база. Към 28 март 2012 г. яйцата се търгуваха съответно за 35 стотинки (M) и за 37 стотинки (L). Това ще рече темпове на намаление в размер на приблизително 23% и 21%.

В момента яйцата продължават да се продават значително по-скъпо в мрежата на малките магазини, отколкото в ГТВ. На пазара на дребно в отделните области те могат да се намерят на цена от 22 до 30 ст./бр. за размер M и от 23 до 34 ст./бр. за размер L.

Агнешко месо

Към последния отчетен период от този месец (20-27 март 2013 г.) е открито предлагане на агнешко месо в 15 региона в страната. Седмичните колебания в търговските стойности на разфасовките на месото най-често се дължат на промени в проучваните области – откриване или закриване на предлагането в някои от тях.

Цяло агне

За месец цената на цялото агне се е повишила с 19 ст./кг. На годишна база увеличението е в размер на 5 стотинки, а средната му цена към края на този март е 13,67 лв./кг. Най-евтино разфасовката се продава в малките магазини в област Перник (на 12,70 лева), а най-скъпо – в тези в Бургас.

Агнешки бут

Месечното изменение в стойността на агнешкия бут е в посока понижение – с 16 стотинки до 14,20 лв./кг. В рамките на проучваната година обаче разфасовката на месото е поскъпнала с цели 64 стотинки.

През последната проучвана седмица и най-ниската, и най-високата цена на бута за страната е измерена в Бургаския регион. Стойностите варират от 11,80 лв. в ДТО до 16,49 лв. в ГТВ в областта.

Агнешка плешка

През третия месец на 2013 г. спрямо предходния агнешката плешка е поевтиняла с 26 стотинки до цена от 13,52 лв./кг. На годишна база е налице поскъпване с 3 стотинки.

Към 27 март тази година разфасовката се предлага на дребно в страната на търговска стойност, варираща от 11,40 лева (измерена в малките магазини в Бургас и в София) до 14,80 лева (отчетена в тези в Ловеч).

Пилешко месо

Движението на цените на двата проучвани вида пилешко месо е в различни посоки. Тази на замразеното пиле се е увеличила с 4 стотинки до 5,11 лв./кг, а тази на охладеното е спаднала с 6 стотинки до 5,29 лв./кг.

Спрямо същия период от миналата година обаче и при двете меса е налице отчетливо поскъпване – с приблизително 16% при замразеното и с малко под 6,3% при охладеното. Към 28 март 2012 г. двата вида пиле са се търгували съответно на 4,41 лева и на 4,98 лева за килограм.

125336

Снимка: Thinkstock/Guliver

Пиле – замразено

Основните колебания в цената на замразеното пиле през този месец са измерени в големите търговски вериги, като в различните седмици тя се движи в диапазона 5-5,10 лв./кг. Все още месото се предлага на по-висока цена в другите търговски обекти, като разликата е 10 стотинки средно за страната.

По региони търговската стойност на замразеното пиле варира от 4,64 лева в ГТВ във Видин до 5,68 лева в ДТО в Ловеч.

Пиле – прясно, охладено

И тук са отчетливи колебанията на средната цена на прясното месо през различните седмични периоди в големите търговски вериги. Тя варира от 5,01 до 5,24 лв./кг. Към 27 март маржът спрямо малките магазини е в размер на 18 ст.

През последната изследвана седмица най-ниската търговска стойност на охладеното пиле за страната е измерена в ГТВ в Шумен (4,70 лв.), а най-високата – в ДТО в Ловеч (6,13 лв./кг).

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...