През третия месец на 2013 г. хранителният пазар на дребно остава сравнително спокоен. Търговските стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) не са се изменили съществено спрямо февруари тази година. Това показва анализът на Econ.bg, базиран на седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Средните за страната цени на продуктите представляват средноаритметична стойност на цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).
На годишна база обаче са отбелязани сериозни промени в цените на почти всички храни. Най-отчетливи те са при двата размера яйца и при замразеното пиле.
Захар
Към 27 март 2013 г. средната търговска стойност на бялата кристална захар бележи леко понижение – с 1 стотинка (0,5%) до 2,20 лв./кг. След раздвижването на цените й в първата седмица от месеца, до края му те остават стабилни.
Продуктът все още се продава по-скъпо в малките магазини в страната, като маржът спрямо големите вериги незначително се е свил до 13 стотинки. По области най-евтино захарта се търгува в ГТВ в Смолян (на 1,99 лв./кг), а най-скъпо – в ДТО в Габрово и Разград (на 2,40 лв./кг).
В рамките на една година цената на бялата захар е спаднала значително – с приблизително 5,5%. В периода 21-28 март 2012 г. продуктът е струвал средно 2,32 лв./кг в магазините в страната.
Олио
Цената на рафинираното слънчогледово олио в периода 20-27 март 2013 г. е била с 2 стотинки по-ниска от нивото, отбелязано между 20 и 27 февруари. В рамките на третия месец от годината продуктът се е търгувал средно на 3,08 лв./л, като спадът в големите вериги е с 0,5%, а в малките – с 0,6%.
Регистрираните седмични колебания са основно в мрежата на ГТВ, докато средната стойност на олиото в ДТО е останала сравнително спокойна. В малките магазини продуктът струва средно с 16 стотинки повече, отколкото в големите.
На годишна база е налице отчетливо поскъпване – с 14 стотинки за литър или с малко под 5%.
Брашно
Традиционно пазарът на брашното тип 500 е най-стабилният спрямо останалите проучвани продукти. Изменението в средната му цена за месеца е незначително – с 1 стотинка до 1,14 лв./кг. За една година обаче продуктът е поскъпнал с близо 8%, като по същото време през 2012 г. килограм от него е вървял средно за 1,05 лева.
Снимка: Guliver/Getty Images
Към края на месец март 2013 г. брашното струва средно с 6 стотинки повече в малките магазини в страната, отколкото в големите търговски вериги. В рамките на месечния период средната му цена бележи леки колебания в ГТВ през отделните проучвани седмици.
Яйца
Средните цени на двата проучвани размера яйца са останали почти непроменени към 27 март на месечна база. Тези размер M са стрували в магазинната мрежа средно 27 ст./бр., а размер L – средно 29 ст./бр. Големите яйца бележат поевтиняване от 1 стотинка.
Отчетени са значително по-сериозни промени на годишна база. Към 28 март 2012 г. яйцата се търгуваха съответно за 35 стотинки (M) и за 37 стотинки (L). Това ще рече темпове на намаление в размер на приблизително 23% и 21%.
В момента яйцата продължават да се продават значително по-скъпо в мрежата на малките магазини, отколкото в ГТВ. На пазара на дребно в отделните области те могат да се намерят на цена от 22 до 30 ст./бр. за размер M и от 23 до 34 ст./бр. за размер L.
Агнешко месо
Към последния отчетен период от този месец (20-27 март 2013 г.) е открито предлагане на агнешко месо в 15 региона в страната. Седмичните колебания в търговските стойности на разфасовките на месото най-често се дължат на промени в проучваните области – откриване или закриване на предлагането в някои от тях.
Цяло агне
За месец цената на цялото агне се е повишила с 19 ст./кг. На годишна база увеличението е в размер на 5 стотинки, а средната му цена към края на този март е 13,67 лв./кг. Най-евтино разфасовката се продава в малките магазини в област Перник (на 12,70 лева), а най-скъпо – в тези в Бургас.
Агнешки бут
Месечното изменение в стойността на агнешкия бут е в посока понижение – с 16 стотинки до 14,20 лв./кг. В рамките на проучваната година обаче разфасовката на месото е поскъпнала с цели 64 стотинки.
През последната проучвана седмица и най-ниската, и най-високата цена на бута за страната е измерена в Бургаския регион. Стойностите варират от 11,80 лв. в ДТО до 16,49 лв. в ГТВ в областта.
Агнешка плешка
През третия месец на 2013 г. спрямо предходния агнешката плешка е поевтиняла с 26 стотинки до цена от 13,52 лв./кг. На годишна база е налице поскъпване с 3 стотинки.
Към 27 март тази година разфасовката се предлага на дребно в страната на търговска стойност, варираща от 11,40 лева (измерена в малките магазини в Бургас и в София) до 14,80 лева (отчетена в тези в Ловеч).
Пилешко месо
Движението на цените на двата проучвани вида пилешко месо е в различни посоки. Тази на замразеното пиле се е увеличила с 4 стотинки до 5,11 лв./кг, а тази на охладеното е спаднала с 6 стотинки до 5,29 лв./кг.
Спрямо същия период от миналата година обаче и при двете меса е налице отчетливо поскъпване – с приблизително 16% при замразеното и с малко под 6,3% при охладеното. Към 28 март 2012 г. двата вида пиле са се търгували съответно на 4,41 лева и на 4,98 лева за килограм.
Снимка: Thinkstock/Guliver
Пиле – замразено
Основните колебания в цената на замразеното пиле през този месец са измерени в големите търговски вериги, като в различните седмици тя се движи в диапазона 5-5,10 лв./кг. Все още месото се предлага на по-висока цена в другите търговски обекти, като разликата е 10 стотинки средно за страната.
По региони търговската стойност на замразеното пиле варира от 4,64 лева в ГТВ във Видин до 5,68 лева в ДТО в Ловеч.
Пиле – прясно, охладено
И тук са отчетливи колебанията на средната цена на прясното месо през различните седмични периоди в големите търговски вериги. Тя варира от 5,01 до 5,24 лв./кг. Към 27 март маржът спрямо малките магазини е в размер на 18 ст.
През последната изследвана седмица най-ниската търговска стойност на охладеното пиле за страната е измерена в ГТВ в Шумен (4,70 лв.), а най-високата – в ДТО в Ловеч (6,13 лв./кг).