Сивата икономика в България: тенденции и предизвикателства

27.05.2008 | 14:58
по статията работи: Лили Бончева
Презентация на Българската стопанска камара

Сивата икономика в България: тенденции и предизвикателства
Презентация на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара


"Сивата икономика е заразителна и се е превърнала в икономическа наркомания в страната ни", каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това положение устройва всички - работодателите, заетите, самонаетите, администрацията и политиците. Данев изнесе презентация на тема: "Сивата икономика в България: тенденции и предизвикателства", по време на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според БСК върху 75% от бетона в строителството не се плаща ДДС. Затова камарата предлага да се въведе видеонаблюдение на продукцията на бетоновите центрове. Камери трябва да се монтират и на всяка бензиностанция.

Данев повтори и старото искане на БСК данъчната оценка на имотите да се изравни с пазарната им цена, за да излязат на светло оборотите на строителните фирми, а данъкът върху сделките с недвижими имоти да се намали.

"ДДС трябва да се признава като разход на физически лица при годишното облагане на доходите им. Така хората ще са стимулирани да искат касови бележки и това ще доведе до изсветляване печалбите на фирмите", каза шефът на камарата, цитира от в."Сега". Данев иска още да се въведе глоба за работници, които получават възнаграждения, по-високи от записаните в трудовите им договори. Идеята е от глобата да се освобождават онези, които сигнализират НАП, НОИ и икономическа полиция.

Данев апелира за спешни проверки на банки, фирми и граждани за това как изплащат жилищните или бизнес кредитите си, след като официално имат ниски доходи или са на загуба. Според него банките са се превърнали в система за пране на пари в икономиката.


Презентацията на Божидар Данев (в Power Point) може да прочетете тук.

Новина от кръглата маса, на която беше направена презентацията, ще откриете тук.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...