Столичната община за разделното събиране на отпадъци от бизнеса

06.02.2013 | 12:55
по статията работи: Елена Коцева
Администрациите засега няма да събират разделно. Общините трябва да осигурят условията за изпълнението на закона
Столичната община за разделното събиране на отпадъци от бизнеса

След като в продължение на месец се опитвахме да разберем как точно ще се осъществява новото задължение за разделно събиране на отпадъци от бизнеса, въведено от 1 януари тази година, днес ви представяме отговорите, които получихме от Столична община.

С промените в чл. 33 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) от началото на годината се въвежда задължението отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали, образувани от търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради, да се събират разделно.

Установихме разминавания в наредбите и указанията, публикувани от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Столичната община, относно това дали е задължително или не бизнесът да сключва договор с лицензирана фирма по оползотворяване на отпадъци. Това беше и първият ни въпрос към общината.

Според първата наредба, публикувана от Столичната община, не само изискването беше задължително, но и трябваше да се представя копие от сключените договори в общината. Според втората наредба тези договори или документи, удостоверяващи, че съответният търговски обект е предал разделно количества генериран отпадък, трябваше да се съхраняват от самата фирма за проверка от съответните контролни органи.

Столичната община ни отговори, че специфичният ред за разделно събиране на отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаси, метали, които са опаковки, е определен с наредба №216 от 2009 година:

"Съгласно наредбата е въведено задължение за лицата, извършващи търговска дейност да сключат договор с организация по оползотворяване, на която да предават генерираните от обекта рециклируеми отпадъци. Всички останали лица, при чиято дейност се образуват рециклируеми отпадъци, които не осъществяват търговска дейност, са длъжни да предават и/или изхвърлят отпадъците от опаковки в определените за целта места (цветните контейнери)."

След дадени указания от МОСВ, от Столичната община уверяват, че сключването на договор не е задължително, но при проверка ще се изискват документи, удостоверяващи количеството отпадъци, които са предадени по надлежния ред.

В указанията обаче, дадени от МОСВ, се посочва, че разделното събиране на отпадъци за търговски, производствени и административни обекти може да стане факт, едва след като съответната община приеме наредба по чл. 22 от новия ЗУО, с която се регламентира разделното събиране на отпадъци от домакинствата.

Това, според отговора на Столична община, ще стане през „настоящата година“. Към момента предстои да се сформира работна група, която ще има за задача да разработи проект на наредба. Дотогава остават в сила приетите вече наредби по чл. 19 от отменения ЗУО, т.е. сега действащите правила.

В указанието, което МОСВ публикува на сайта си, общините са задължени да актуализират наредбите си за събиране и оползотворяване на отпадъците до юли 2014 година. Оказва се обаче, че година и половина преди това и без да са създадени работещи условия, на бизнеса са вменени задължения. 

От Столична община разясняват и противоречието, че търговски обекти трябва да сключат договор, но това задължение не важи за останалите лица, които не осъществяват търговска дейност. Цитираме отговора:

"Съгласно разпоредбите на действащата Наредба за поддържане и опазване на чистотата и  управление на отпадъците на територията на Столична община, приета с Решение № 216 по Протокол № 38 от 16.04.2009, за лицата, извършващи търговска дейност на територията на СО в обекти за търговия с хранителни стоки, търговия с нехранителни стоки, заведения за хранене и развлечения, обекти за комунални и други услуги, хотели и други места за настаняване и съпътстващи производството занаятчийски дейности, при чиято дейност се образуват отпадъци от опаковки като хартия, пластмаса, метали и стъкло, е определен специфичен ред за разделно събиране. С приемането на общинската наредба е въведено задължение за лицата, извършващи търговска дейност, да сключат договор с организация по оползотворяване, на която да предават генерираните от обекта рециклируеми отпадъци. Всички останали лица, при чиято дейност се образуват рециклируеми отпадъци, които не осъществяват търговска дейност са длъжни да предават и/или изхвърлят отпадъците от опаковки в определените за целта места (цветните контейнери)".

Тази наредба регламентира разделното събиране на отпадъци от опаковки, но не и по принцип за масовия или най-разпространения боклук. Означава ли това, че просто разделното събиране е на практика отложено?

Уточняващ въпрос, на който също ще цитираме дословно отговора, питаше за условията за разделно събиране от страна на магазин за хранителни стоки и административни сгради.

"Съгласно разпоредбите на ЗУО, ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради са длъжни да събират разделно образуваните отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали и да ги предават на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 и/или организация по оползотворяване.

В ЗУО няма изрично задължение предаването да е въз основа на сключен договор, както и че държавните (общинските) ведомства са освободени от задължението да събират разделно хартия. Изключение от това изискването се допуска само в населени места, където няма изградена система за разделно събиране на същите отпадъци от домакинствата".

В момента в София няма изградена система за разделно събиране на отпадъци от опаковки за домакинствата в Кремиковци, Овча купел, Панчарево, Подуяне, Студентски и Връбница. В останалите райони на столицата могат да се видят цветните контейнери – къде повече, къде по-малко.

Отговорът на Столична община обаче не дава ни най-малко яснота как точно всички търговски обекти в София да събират разделно посочените отпадъци.

От там уточняват, че задължението за административните сгради в столицата ще влезе в сила едва след новите наредби. Дотогава те ще изхвърлят хартията си в цветните контейнери: „Държавните (общинските) ведомства са лица, при чиято дейност се образуват отпадъци от рециклируеми материали, в т. ч. и хартия, но за отпадъците, които не са опаковки, редът и условията ще се определят след приемане на наредбата по чл.22 от ЗУО. Съгласно действащата нормативна уредба на Столична община лицата, които не осъществяват търговска дейност, могат да изхвърлят, отпадъците, обозначени с маркировката за разделно събиране в определените за целта места.“

От Столична община не дават никакъв отговор на въпроса дали с въвеждане на разделното събиране на отпадъци ще се намалят таксите „смет“, които заплащат всички физически и юридически лица.

От гледна точка на бизнеса има нещо успокоително в отговорите на общината. Услугата по предаване разделно на събрани отпадъци от хартия и картон, пластмаса, метал и стъкло на организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, с които Столична община има сключени договори, следва да бъде безвъзмездна:

"Действащите договори за разделно събиране на отпадъци от опаковки на Столична община с организациите по оползотворяване ги задължават безвъзмездно да осигуряват чували за отпадъци от опаковки на  търговски   обекти,   с които нямат сключени индивидуални договори, както и обслужване по съгласуван график".

Остава да се провери дали наистина е така.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...