Съседите в блока си поделят разходите за боклука. Дали няма да се скарат?

12.03.2014 | 17:00
по статията работи: Рая Лечева
Плащането за количество изхвърлян боклук ще промени изцяло системата за събиране на отпадъците
Съседите в блока си поделят разходите за боклука. Дали няма да се скарат?

Съседите в блока или във входа да си поделят разходите за събиране, извозване и преработка на боклука. Това е възможен вариант за определяне на такса смет на база изхвърлено количество отпадъци.  

Идеята е таксата да се начислява общо за входа, а обитателите на етажната собственост да разпределят помежду си сумата, така че колкото по-малко боклук изхвърля определено домакинство, толкова по-ниска такса битови отпадъци да плаща, обясни Емил Савов, заместник-председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Според промените в Закона за местните данъци и такси до 30 юни 2014 г. Министерският съвет съвместно с НСОРБ трябва да разработи методика за определяне размера на таксата за битови отпадъци.

От началото на 2015 г. общините ще трябва да изчисляват такса смет в зависимост от изхвърляния отпадък. Сега това става на базата на кубатура на имота или на данъчната оценка. В резултат се получава рязко несъответствие между таксата, която плаща сама възрастна жена в голям апартамент и десетчленно семейство, например. Така, независимо от броя на хората, които живеят в жилището, таксата се плаща в зависимост от големината на апартамента, което е несправедливо.

Целта е с новата методика това да се промени и да има ясна взаимовръзка между дължимата такса смет и образуваното количество боклук.

Методиката, по която ще се изчислява такса битови отпадъци, тепърва ще се изготвя, обясни екоминистърът Искра Михайлова. Ще има няколко възможни варианта, между които местните власти да избират. В момента е сформирана работна група с участието на експерти на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на финансите (МФ) и се събират различни предложения.

„Може да стане, защо да не създадем още един повод да скараме съседите, както стана с плащането на парното”, коментира предложението на НСОРБ министър Михайлова.

Различните подходи още се обсъждат, а разгарът на дебатите тепърва предстои, допълни тя. И изрази подкрепа за позицията, че трябва да има възможност за индивидуално решение на всяка община. Местните власти ще имат пълна свобода как да определят налога, стига да не е на базата на данъчната оценка на имота, каквато е практиката досега, допълни Михайлова.

В някои общини бизнесът вече плаща на база изхвърлян отпадък спрямо количеството на извозените контейнери от техния обект, но за населението подобен подход не е въведен. Най-трудно това ще се случи в пренаселените жилищните квартали, големите блокове и градските центрове. Липсата на подобен ангажимент от населението многократно е поставян като проблем от фирмите. Те също негодуват срещу несправедливия модел, който дотира населението за сметка на бизнеса.

От Българската стопанска камара (БСК) посочват, че за периода 2007-2011 г. има увеличение на събраните средства от такса "смет" с 47%, но в същото време количествата събрани отпадъци намаляват със 17%. Според организацията това показва липсата на ефективност в системата. Едно от предложенията на бизнеса е да се върне регламентът за временно съхраняване на отпадъци в жилищни, търговски и офис сгради.

Работодателските организации настояват също така приходите от таксата за смет да не могат да се харчат за никаква други дейности, което е масова практика в общините сега.

Възможно е, както се прави в много европейски страни количеството на депонираните отпадъци да се раздели на населението и спрямо разходите за събиране, транспортиране, депониране на боклука да се определи такса смет, обясни Стефан Стефанов, директор дирекция „Управление на отпадъците” към Министерството на околната среда и водите. Общините ще имат пълната свобода.

Не е тайна обаче, че част от кметовете са скептични за прилагането й от една страна заради опасността от поскъпване на таксата, а от друга манталитета на хората, които ще намерят начин да заобиколят правилата. Така си обясняваме защо толкова години реформата не се случва.

В по-малките общините това най-вероятно няма да е голям проблем, но едва ли може да стане толкова бързо, коментира Иван Цеков, кмет на Ябланица.

Въвеждането на този подход за гражданите е невъзможно, изрази съмнение и кметът на Ботевград Георги Георгиев. Заради българския манаталитет няма да събираме отпадъците си разделно поне още 25-30 години. Как си представяте българинът да си изнася боклука със стикер, ами че той ще се възползва от всеки възможен момент да изхвърля без стикер и ще се заринем с отпадъци, коментира Георгиев.

Очакваме методиката, която се изготвя от МОСВ и Министерство на финансите. Тогава вече ще има база, от която общините да избират, посочи Лорита Радева, председател на екокомисията към Столичния общински съвет. Тя припомни, че по проект по програма „Околна среда”.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...