Румъния предлага ревизиране на газовата директива

08.02.2019 | 11:15
по статията работи: econ.bg
На газовия пазар на Европейския съюз са в сила строги правила за осигуряването на конкуренцията и правата на потребителите
Румъния предлага ревизиране на газовата директива
Снимка: под лиценза на creative commons

На газовия пазар на Европейския съюз са в сила строги правила за осигуряването на конкуренцията и правата на потребителите. В същото време те не се разпространяват върху газопроводите, влизащи в ЕС от трети, сред тях е и „Северен поток-2“, който вече се изгражда от Русия за Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът предизвиква много въпроси сред някои германски съседи, като Полша, Дания и др. През 2017 г. Европейската комисия предложи да се промени законодателството на ЕС, по-конкретно Третия енергиен пакет, за да могат неговите правила да се разпространят и на газопроводите от трети страни. Но от тогава няма никакъв напредък по проекта на директивата. За нейното приемане е необходимо съгласието на Европарламента и Съвета на ЕС.

Още през март 2018 ЕП даде „зелена светлина“ на предложението. А на ниво министри то буксува. Причината е, че държавата, председателстваща Съвета на ЕС , определя какво да се прави с едно или друго законодателно предложение. През 2018 г. това бяха България и Австрия, които на практика блокираха напредъка по тази директива. Но от 1 януари 2019 г.

Съветът на ЕС се председателства от Румъния и тя активно се зае с нещата. Още на 9 януари Букурещ предложи своята визия за документа, а на 15 януари въпросът беше обсъден на ниво работна група в Съвета на ЕС. Още една причина за забавянето бе отсъствието на необходимото мнозинство за приемането на внесените от Европейската комисия промени. За целта е нужна подкрепата на 16 от 28 страни, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС. А регионалната организация е доста разделена по този въпрос.

Полша и Прибалтика виждат в „Северен поток-2“ заплаха за своята сигурност. Германия, Австрия, Холандия и Белгия се отнасят положително към този проект. Румъния заявява, че неговата страна ще гласува за проекта на директивата, ако има мнозинство в нейна подкрепа. Ключовото изпитание за Букурещ беше дали ще получи подкрепата на Франция. Ако последната гласува против или се въздържи, тогава няма да има мнозинство. На 7 февруари министерството на външните работи на Франция обяви, че Париж ще подкрепи разпространението на газовата директива на ЕС върху тръбопроводите, идващи от трети страни. „Променената директива ще се разпространи върху проекта „Северен поток-2“.

Франция възнамерява да подкрепи приемането на тази директива“, се казва в изявления на френското МВнР. Румънските предложения Румъния предлага ревизиране на газовата директива и промени в законодателството свързани с Третия енергиен пакет. Те станаха известни на 4 февруари. Сред предложенията са промени свързани с бъдещите тръбопроводи и правомощията на държавите-членки за преговори с трети страни.

В текста на Букурещ се изяснява и предлага, че Европейската комисия може да предостави такива правомощия. Подчертава се още, че ЕК предоставя този инструмент на страните, ако преговорите не са в противоречие с правото на ЕС, не нарушават конкуренцията, функционирането на газовия пазар или сигурността на доставките. /Идеята е, с новите текстове да се даде повече свобода на страните-членки по време на преговорите с партньори извън общността – бел. БГНЕС/ Експерти отбeлязват, че много от вариантите в разглежданите предложения имат хипотетичен характер и понякога са в разрез с пазарните механизми на ЕС „Предложеното изменение на директивата в сегашния й вид не следва да се разглежда за приемане.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...