Ако правителството реши да изпълнява обещанията си, няма да има споразумение с фонда

25.09.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Георги Ганев, Център за либерални стратегии, Радио Би Би Си
Различията между Международния валутен фонд и правителството оставят нерешен въпросът ще има ли споразумение, макар министри да продължават да казват, че споразумение е нужно. Според икономиста Георги Ганев след терористичните удари в САЩ цената за България на несключване на споразумение с фонда се вдига значително. Появяват се коментари, че правителството е склонно да се откаже от предизборните обещания за 6,5 процента на икономически ръст догодина. Трябва да се погледнат внимателно и очакванията за инфлацията, казва Ганев. Какво още?

Би трябвало да се ревизират очакванията за износа и за способността на България да изнася, защото основни нейни пазари в момента са сериозно засегнати от кризата. Би трябвало да се погледне, т.е. очакванията за платежния баланс, за текущата сметка първо, и за платежния баланс като цяло естествено трябва да се ревизират очакванията за притока на външни инвестиции, отново засяга платежния баланс и оттам трябва да се ревизира предпазливостта на бюджета. Досега НДСВ очевидно бяха склонни към малко повече рискове с бюджета, очевидно това би трябвало да се ревизира също.

Но, ако се наложат такива ревизии, ще може ли царското движение хем да сключи споразумение с фонда, хем да изпълни социалните обещания и очаквания?

Точно тук е дилемата. Ако правителството реши да изпълнява обещания и да похарчи парите, очевидно не може да удържи този бюджетен дефицит, който МВФ би приел, и няма да има споразумение. Тоест, сключването или не на споразумение с МВФ ще е един съвсем ясен сигнал кое от всичките, така да се каже, лобита, кой от всички интереси в правителството се е наложил, тъй като в момента и двете няма как да се случат.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...