БНБ не предвижда други мерки за кредитирането

24.09.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Искров, доволен ли сте от договореностите, постигнати с МВФ на този етап?

Иван Искров:

Това посещение на МВФ не беше свързано с отчитане на конкретни резултати. По-скоро бе преглед на развитието на икономиката ни към момента и до края на 2004 г., както и плановете за 2005 г. През декември ще има друга мисия, по време на която ще бъде направен преглед на всички параметри и договорености, на извършеното дотогава, както и на предстоящото да се свърши.
Ръководството на БНБ проведе няколко срещи с мисията на МВФ по време на сегашното посещение. Знаете кое ги притеснява - кредитният ръст. В това отношение вижданията са споделени. Централната банка също смята, че ръстът на кредитите би трябвало да бъде устойчив, но по-малък. Към момента се договорихме да не обсъждаме въвеждането на нови мерки освен вече договорените. Позицията на централната банка е категорична - да не се избързва с прилагането на нови мерки, преди да се види ефектът от вече предприетите. Радвам се, че тази позиция се възприема и от фонда. Мерките бяха анонсирани в общественото пространство и предприети преди няколко месеца, но на практика повечето от тях започват да действат през втората половина на годината.

Очаквате ли през декември да има някаква промяна в позицията на Фонда в посока задълбочаване на ограниченията?

Иван Искров:

Всичко е възможно. Предстои в скоро време изменение на Наредба 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ, за да може нормативно да се регламентира втората "порция" от мерки. През декември ще се направи анализ на развитието на банковия сектор, овладян ли е кредитният ръст и евентуално тогава би могло да се мисли за допълнителни мерки, ако се налагат. Но подчертавам, че към момента държим да не се предвиждат други мерки. БНБ предпочита подход на действията стъпка по стъпка. Международните пазари се развиват изключително динамично, променят се прогнозите за политиката на Федералния резерв. Най-добрият подход от страна на централната банка е по-консервативният.

Според Вас банковият сектор у нас в състояние ли е да поеме появата на нови банки? Стана ясно, че има намерения за навлизане на чужди банки, създаване на българска банка.

Иван Искров:

По принцип позицията на централната банка е, че трябва да се насърчава по-скоро консолидацията между сега съществуващите банки, отколкото да се стимулира навлизането на нови играчи. Към момента не съм запознат с такива намерения. В БНБ не е имало запитвания и постъпили документи.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...