Българинът е далеч от средноевропейското ниво по сключване на "Каско"*

30.07.2013 | 16:30
по статията работи: Петя Бързилска
Юри Копач, Зам.-Изпълнителен директор и Член на Управителния съвет на ЗАД "Виктория"
Българинът е далеч от средноевропейското ниво по сключване на "Каско"*

Визитка: Юри Копач е Зам.-Изпълнителен директор и Член на Управителния съвет на ЗАД "Виктория”.

Копач е роден в Бургас, като е завършил е Висшия икономически институт (ВИИ) "Карл Маркс" (сега УНСС). Бил е заместник-кмет на Бургас по финансово-икономическите въпроси. От 1997 г. заема поста главен изпълнителен директор на ДЗИ Бургас. От 2000 г. става директор "Автомобилно застраховане" в Централното управление на ДЗИ и член на Съвета на директорите на компанията. През 2002 г. става един от основателите на ЗАД "Виктория", където е и директор "Автомобилно застраховане" и член на Съвета на директорите. Също той от 2010 г. е член на Управителния съвет на Гаранционния фонд. През 2012 г. Копач става заместник-изпълнителен директор на ЗАД "Виктория".

Г-н  Копач, узрял ли е българинът да планира в посока покритие на риска и спокойствие с незадължителни застраховки, като " Каско" на автомобилите, например?

Юри Копач:

За съжаление поради различни причини – национални характеристики, финансови, икономически, социални и др. както и поради невисоката застрахователна култура, българският потребител по отношение сключването на застраховка „Каско” все още е далеч от средноевропейските критерии. Според едно изследване на Generali едва 5% от българските собственици на автомобили имат автокаско. Зад нас е само Сърбия – 3 %. За сравнение в Румъния и Хърватия около 20% от собствениците на автомобили имат „Каско”, в Чехия – 25%, а в Словения близо 50%. Ето защо възпитаването на застрахователна култура в българския потребител е едно важно задължение на родния застраховател. Неоценима помощ в тази насока играят различните видове медии, а надявам се ще получим подкрепата на държавните институции и родното образование.

Наблюдава се спад в застраховки "Каско" на автомобилите. Според вас на какво се дължи този спад на застрaхователния пазар?

Юри Копач:

По данни на Комисията за финансов надзор през 2012 г. премийният приход по общо застраховане, реализиран от лицензираните у нас застрахователи възлиза на 1.3 млрд. лева от които 416 650 х. лв. са приходите от застраховка „Каско”. Спрямо 2008 г. – най-добрата застрахователна година по показател премиен приход през 2012 г. по автокаско са реализирани в по-малко над 273 млн. лева. Спадът е очевиден, а за нашия малък и ограничен пазар тези цифри са повече от смущаващи.

Причините за този спад са различни, но най важната е непрекъснатата финансово - икономическа и социална криза, от която като че ли не можем да се измъкнем. Намаляха рязко продажбите на нови автомобили, много фирми фалираха, а други изпаднаха в сериозни финансови затруднения поради което спряха или ограничиха отделяните от тях средства за автомобилни застраховки. Всичко това наред с ограниченият бюджет на масовия потребител се отрази сериозно върху полицата „Каско”. Все пак през 2012 г. спрямо 2011 г. се реализира ръст, който макар и неголям ни прави оптимисти за положителното развитие на българския застрахователен пазар и на застраховка „Каско” в частност.

По какво се различава застраховка "Каско" за нов автомобил от тази за стар автомобил?

Юри Копач:

Основните разлики са в две посоки – при аквизиция  и при ликвидация.

При аквизиция (сключването) на полица „Каско” при почти всички застрахователи с нарастването на възрастта на автомобила Тарифата расте т.е. колкото по стар е автомобилът, толкова по-високо е тарифното число, но пък премията /сумата/ която ще платите в сравнение с тази за нов автомобил е по-ниска.

За това пък заплащайки по-висока премия за нов автомобил при ликвидация на претенция в ЗАД „Виктория”, Вие получавате много повече опции от които да избирате, а именно:

 • Възстановяване на автомобила в официален сервиз;
 • Възстановяване на автомобила в сервиз по Ваш избор;
 • Възстановяване на автомобила в доверен сервиз;
 • Експертна оценка и др.

Докато при по стар автомобил например над 10 години, при ликвидация на претенция Вие получавате право на избор само между  доверен сервиз и експертна оценка.

Нужни ли са иновации в застрахователния бранш и бихте ли споделили Вашия опит в ЗАД “Виктория"?

Юри Копач:

Иновациите са необходими във всяка сфера, във всеки бранш. При нас в ЗАД „Виктория” те дават възможност да разширим спектъра и да подобрим качеството на предлаганите от нас застрахователни продукти и услуги. Да бъдем още по-близко до нашите клиенти и техните потребности.

Ето защо ние разработихме и предлагаме на нашите многобройни клиенти една иновативна за нашия пазар услуга „МОБИЛЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛ”. Ако желаете да спестите време и пари просто направете безплатна заявка в сайта на ЗАД „ВИКТОРИЯ” и ние ще Ви посетим в удобен за Вас ден и час, на място в дома, офиса или търговския Ви обект, ще Ви обясним всичко което Ви интересува, ще ви предложим, ако желаете над 80 застрахователни продукта, като Ви издадем полицата на място.

За нашите клиенти ние предлагаме още и следните иновативни услуги:

 • Напомняне за падеж на поредна вноска чрез SMS;
 • Уведомяване за изплатено застрахователно обезщетение чрез SMS;
 • Проверка за движение на щетата в сайта на дружеството;
 • Плащане на поредна вноска чрез сайта;
 • Сключване на застраховки он лайн.

ЗАД „ВИКТОРИЯ” е „Приятелят до теб”. За повече информация посетете сайта ни: www.victoria-insbg.com, фен страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/ZADVICTORIA или се обадете на тел. 0700 19 577.

*Информация на партньор на Econ.bg.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...