България все още има възможност да поддържа имидж на един остров на стабилност

28.09.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Лиляна Андонова, Висш служител на "Юрейжа груп", Българска национална телевизия

Инвестиционната банка "Лемън брадърс" заедно с консултантската компания "Юрейжа груп" обяви нов индекс, индекс на стабилността. Той ще се използва като специална референция за страни като България, Азербайджан, Хърватия, Унгария, Индонезия, Иран. Ще се публикува във "Файненшъл таймс" наред с другите познати индекси.

Как според вас прогнозата за световна рецесия ще се отрази конкретно на България?

За България естествено ще има ефект от световната рецесия, най-малко че има вече всички признаци, че тази рецесия ще ефектира и ЕС, Западна Eвропа, която е най-големият търговски партньор на страната. Това неминуемо ще има някакво отражение на нашата икономика. От друга страна, не трябва обаче да се забравя, че България все още има възможност да държи този имидж на един остров на стабилност сред сравнително голяма нестабилност сега не само в развиващите се пазари, а във всички пазари по политически причини. В групата "Евразия" имахме доста работа в последните няколко седмици, както може да си представите, тъй като някои от нашите най-големи клиенти имат инвестиции точно в Централна Азия и в Русия, където нещата изглеждат доста по-близко до евентуалния район на конфликт. Така че България в сравнение с тези пазари все още изглежда място на по-голяма стабилност, икономическа, както и стратегическа. И според мен е много важно за България да поддържа тази позиция.

Новото правителство предвиждаше допълнителни източници на пари от чужди инвестиции. Това изглежда ли реалистично в променената обстановка според вас?

Според мен да, тъй като бизнесът не е спрял да работи, не е спрял да търси нови  пазари, нови възможности, нови реализации. Може би очакванията трябва да са по-малко амбициозни във връзка с променените условия. Примерно днес научих, че голям автомобилен инвеститор е отложил с неопределено време решението си да инвестира 100 милиона долара в Източна Европа, въпреки че не беше специфицирано в коя страна, не е България, защото ние щяхме да знаем за такива намерения, но това е един пример, че ще има някакъв отлив. Но според мен в крайна сметка животът продължава и инвеститорите ще продължават да търсят възможности за добри проекти и инвестиции.

Ако нямаме споразумение с МВФ, това какво ще говори на чуждите инвеститори?

Тогава ще е много по-трудно за България да поддържа този добър имидж на страна, която е стабилна, има подкрепата на международната общност и предлага стабилност и бъдеще на чуждите инвестиции. Точно затова мисля, че по един или друг начин такова споразумение ще трябва да се направи.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...