България е сред най-атрактивните пазари за инвестиции в имоти

11.11.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Кавръков, как оценявате представянето на българския пазар на недвижими имоти на лондонската фондова борса?

Деян Кавръков:

Това беше инвестиционен форум, организиран от Financial Times Business и изданието им The Banker, и бяха поканени големи инвестиционни фондове, листвани на Лондонската фондова борса, големи банки и корпорации. Мястото, на което се проведе представянето, също е сред най-престижните наред с Нюйоркската фондова борса. Трябва да ви кажа, че подобни форуми е имало и преди нас за страните от Централна и Източна Европа - Полша, Унгария, Румъния и пр., така че ние не сме единствената представена страна там. Но определено мога да споделя, че нашето представяне мина при много голям интерес.

Британските инвеститори имат ли информация за развитието на нашия пазар?

Деян Кавръков:

Нивото беше такова, че присъстваха хора, на които това им е професията и те са добре информирани. По някои проблеми са по-добре запознати и от работещите в този бизнес у нас. Разбира се, те дойдоха да получат още информация за пазара.

Какво според Вас би провокирало интереса на чуждия инвеститор да вложи у нас парите си, защото времето на евтините имоти отминава?

Деян Кавръков:

Донякъде съм съгласен с вас, но зависи с какво се сравняват цените на имотите, защото те все още остават най-евтини спрямо цените на квадратен метър в страните от Централна и Източна Европа.

Имах предвид практиката да се убеждава европейският гражданин, че може да купи къща на морския бряг за 5 хил. EUR, нещо, което вече не е реално...

Деян Кавръков:

Определено мога да кажа, че на форума нямаше такъв профил инвеститори и купувачи. Присъстваха хора с дългосрочни намерения за инвестиции, които планират и дългосрочна възвръщаемост. Първият етап - бързо да се купи къща в привлекателен район, при британските инвеститори вече отмина.

С развитието на нашия пазар става все по-професионален и интересът на британския инвеститор, затова говорим и за по-мащабни проекти. Говорим за интерес към създаване на дружества със специална инвестиционна цел, които дават възможност и на индивидуалния инвеститор, независимо дали е българско или чуждестранно лице, да вложи в разнообразен портфейл имоти, с добра възвръщаемост, намален риск и професионално управление. Има сериозен интерес към подобни инвестиции и прогнозата е, че 2005 и 2006 ще са годините на дружествата със специална инвестиционна цел.

Разбрах, че сте представили практическите възможности за инвестиции в пазара на недвижима собственост у нас и в този план имаше ли определен сегмент от пазара - жилища, офиси, търговски обекти, парцели или други обекти, към който участниците проявиха по-голям интерес?

Деян Кавръков:

Съобразно това, което представихме, и анализа на пазара в момента мога да кажа, че интерес бе проявен към търговските площи. Но трябва да се има предвид, че понятието търговски площи трябва да се дефинира по възможно най-широкия начин, а не само като магазин за продажба на стоки. Става въпрос за всички сгради и площи, предназначени за развлечение, пазаруване, отдих и забавление. Смесица или хибрид от всичко това, което между другото е световната тенденция в момента. Интерес се наблюдава и към жилищния сегмент на пазара, и към ваканционните имоти.

По отношение на жилищата бяха ли формулирани предпочитания към определен тип - по-луксозни или насочени към средния потребител?

Деян Кавръков:

Конкретните разговори ще се водят между отделните фирми. Отправените въпроси по отношение на жилищния пазар по-скоро бяха доколко е устойчив трендът на повишеното търсене. Има интерес към двата типа жилищни имоти. Като не толкова силен може да бъде определен интересът по отношение на офисплощите. Това е разбираемо заради равнището на търсене и предлагане при тях. Там се наблюдава съживяване, но според мен трябва да мине още около година и половина, докато съществуващите офисплощи на пазара се реализират.

Беше ли направена оценка на развитието на българския пазар от страна на инвеститори, които вече са работили в страната ни?

Деян Кавръков:

Наистина бях направени оценки. На презентацията присъстваха членове от Европейската комисия по присъединяването. Общото заключение е, че България се очертава като една от най-перспективните държави за инвестиране в недвижима собственост в региона през следващите няколко години. Страната ни е сред най-атрактивните пазари за инвестиции през следващите години поради общата макроикономическа стабилност и заради невъзвратимостта на бъдещото ни присъединяване към ЕС. За чуждите инвеститори това е гаранция, че дори и да има някои негативи в нашето развитие, те ще бъдат преодолени.

*CRE - консултант по недвижими имоти
CIPS - сертифициран международен специалист по недвижими имоти
CLHMS - сертифициран специалист по луксозни имоти

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...