България ще се справи по-лесно с кризата

03.11.2008 | 15:13
по статията работи: Лили Бончева
Кирил Сакскобургготски, финансист, един от акционерите на фонда GLG Partners
България ще се справи по-лесно с кризата


В деня, в който в Лондон беше насрочено интервюто с Кирил Сакскобургготски, премиерът на Великобритания Гордън Браун обяви безпрецедентна национализация на три от най-известните банки на Острова, с над 40 млн. клиенти. Веднага след това английският индекс FTSE смени рязко посоката си – нагоре. Затова денят беше много добър за всички инвеститори по света, в т.ч. и за брокерите в хедж фонда GLG Partners, където работи Кирил Сакскобургготски. Централата на компанията е в сърцето на Лондонското сити. В зали с обща площ над 1000 кв.м десетки брокери управляват инвестиции за милиони британски лири. "България има предимството да види какво се случва в другите страни и да не стига до такива нива на кредитиране, каквито има там". Това казва известният финансист и един от акционерите на фонда GLG Partners Кирил Сакскобургготски в интервю за сп. "Мениджър"



Г-н Сакскобургготски, целият свят тези дни говори за финансовата криза. Чертаят се различни сценарии. Колко голяма всъщност е кризата? Кои страни ще са най-засегнатите от нея?

Кирил Сакскобургготски:


Световната финансова криза е доста сериозна и бих казал, че тя съществува на три нива. Първото е загубата на доверие в системата. Това засега е най-спешният проблем, с който трябва да се справим. С глобалната си намеса Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка се опитаха да върнат доверието и убедеността, че банките няма да фалират, че хората няма да изгубят депозитите си. Мисля, че това е най-важният аспект. Второто ниво на кризата е липсата на ликвидност. В момента финансиране няма или ако има, то е много скъпо. Това е вторият аспект и се измерва чрез повишаването на междубанковите лихви. Третото ниво засяга реалната икономика. Коренът на проблема е в прекалено голямото финансиране. Има страни, като Великобритания например, в които е наистина висок размерът на личните дългове като процент от БВП. Тези страни ще се изправят пред голям проблем. Има обаче и държави, в които нивото на дълговете е ниско. От друга страна, разлика има и между отделните сектори на икономиката.

Така че, най-общо казано, секторите или страните, които ще бъдат най-силно засегнати, са тези, в които кредитите са огромни - като САЩ, Великобритания, големите европейски държави. Всички те имат високи нива на задлъжнялост, които трябва да се понижат. За да стане това, има само един начин –  да се харчи по-малко и да се спестява повече. Това ще има ефект върху икономиката. Следователно страни като България, където дълговете са по-малко, ще могат да се справят по-лесно с тази ситуация.

Какви са Вашите прогнози?

Кирил Сакскобургготски:

Оптимист съм по природа. Мисля, че можем да преживеем и по-голяма криза. Ето например Royal Bank of Scotland – една голяма банка, беше национализирана. Това бе крачка, която трябваше да бъде направена, макар че не беше никак лесна от политическа гледна точка. Но всички осъзнаха, че няма алтернатива. Същото се случи и с други банки в други държави, в които правителствата или им осигуриха финансиране, или ги национализираха – временно, докато се възстановят. Мисля, че ще преживеем спад - в някои страни по-голям, в други по-малък. Но растежът на развиващите се пазари и появата на средна класа в много от тези страни ще създадат достатъчно голяма икономическа активност. Тя ще е причината кризата да не е толкова жестока, колкото например през 70-те години.

В София се чуват най-различни мнения, според които ту кризата ще ни отмине, ту че ще сме сред най-пострадалите. Какво е Вашето мнение?

Кирил Сакскобургготски:


Недостигът на финансиране ще се усети навсякъде, включително и в страни като България. Хората ще се настроят по-реалистично в очакванията си и няма да смятат, че растежът ще е безкраен. Но нещата не са толкова лоши. Страни като България имат предимството, че могат да видят какво се случва първо с другите държави. След което да се поучат и да не стигат до такива високи нива на кредитиране. Затова мисля, че България ще бъде засегната от кризата в някаква степен. Но недотам, че да се появят трудности в живота на хората.

Кой и какво може да направи в България, за да се омекоти ударът?

Кирил Сакскобургготски:


Всеки може да направи нещо на различно ниво. Смятам, че за правителството ще е важно да научи някои уроци, най-вече как да удържи кредитите. Сега често обвиняват САЩ за ситуацията. Ако раздаваш ипотечни кредити за 120% от стойността на къщата, някой би трябвало да те спре. В Швейцария например законът изисква, когато купуваш къща, да вложиш поне 20%. Може да вземеш назаем 80%, не повече. Така че според мен правителството трябва да вземе някои регулаторни мерки, за да контролира и да избегне хиперкредитирането. Компаниите също трябва да управляват балансите си предпазливо, нещо, което винаги се изисква, но невинаги се спазва. Мениджърите трябва да се научат да не вземат толкова много заеми, защото иначе при първото объркване ще излязат от играта и във всяка криза ще бъдат жертви. Хората също трябва да научат урока си – ако живеете с нулеви спестявания и купувате всичко със заеми и ипотеки, когато ситуацията се обърка, може да имате сериозни проблеми. В България нещата не са излезли от контрол така, както това се случва в други страни.

Какво бихте посъветвали собствениците на български компании? Как трябва да ръководят бизнеса си в тази ситуация?

Кирил Сакскобургготски:

Трябва да управляват бизнеса си предпазливо. Нужно е редовно да следят условията на банките, да разпределят изплащането на кредитите, така че да не им се струпат наведнъж, да могат да се рефинансират при различни лихви. Така ще им е по-лесно в период на кредитна криза като сегашната. Останалото както винаги са добрите бизнес практики.

Ще има ли сектори, които няма да бъдат ударени от кризата, и кои ще са те?

Кирил Сакскобургготски:

Най-общо казано, заради характера на тази криза, която е криза на финансирането, затруднени ще бъдат всички сектори, в които има големи дългове и които разчитат на външни кредити. В същото време инвеститори, които имат пари, сега ще могат да купят активи на ниски цени – например имоти.

Появиха се информации, че се увеличава търсенето на сейфове в магазините у нас. Държането на пари в брой ли е най-доброто решение за спестяванията? Какъв съвет ще дадете на гражданите, какво да правят с парите си?

Кирил Сакскобургготски:

Според мен е ясно, че големите банки няма да фалират. Всички могат спокойно да държат парите си в тях. Разбира се, хората трябва да проверяват дали банката, на която са гласували доверие, е достатъчно стабилна.

Очаквате ли намаляване на чуждестранните инвестиции в България? 


Кирил Сакскобургготски:

Разумно е да се очаква известно намаляване на инвестициите просто защото част от тях разчитаха на кредити. Хората вземаха назаем, за да инвестират в България, и сега, когато получават по-малко, ще инвестират по-малко. От друга страна, много страни имат много по-големи трудности от България. Дори инвестициите като цяло в света да се свият, може да се окаже, че по-голям процент от тях ще идват в страната. Това ще зависи от конкретната ситуация и от възможностите в България. Трябва да очакваме ръст на чуждестранните инвестиции в страната.

В тази връзка какви са вашите прогнози за растежа на икономиката на България?


Кирил Сакскобургготски:

България е на път да заеме своето място в Европа, да стане икономика, пропорционална на големината на населението си, и да се възползва от изгодното си географско положение. Така че според мен бъдещето пред страната изглежда светло.

Какво бихте казали на един млад и талантлив студент, който сега завършва и се колебае къде да продължи кариерата си - в България или извън нея?

Кирил Сакскобургготски:

Всеки случай и всеки човек е различен. Аз например съм израснал в Испания и после заминах за чужбина, за да работя. Опитът ми беше много полезен. Други, които останаха в Испания, също се справиха добре, така че няма магическа формула. Кариера в чужбина има предимства – научават се езици, разширяват се хоризонтите. В момента обаче като че ли най-добри възможности има в София, определено по-добри от Лондон или където и да е в Европа.

Трайна криза на Уолстрийт, в сърцето на финансовия свят, как ще се отрази на световния капитализъм?

Кирил Сакскобургготски:

Интересен въпрос. Дано тази криза да донесе необходимите поуки. Нейното преодоляване изненада доста хора. Определено имаше прекалено финансиране и огромни дългове в системата. Това е нещо, което според мен ще накара не само Уолстрийт, но и светът да бъде по-предпазлив и да търси баланса между това да е прекалено регулиран и да дава прекалено голяма свобода на кредитирането.

Интервю на Венцислав Савов, сп. "Мениджър"
(цялото интервю може да прочетете в ноемврийския брой на списанието)
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...