Българският бизнес трябва да докаже, че е достатъчно модернизиран

18.06.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Обучението по МСС е скъпо, но добавя стойност към цената на труда

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

- Господин Блуит, за пръв път в България ще се организира подготвителен курс, а по-късно и изпит за дипломата на ACCA /Британската асоциация на дипломираните експерт-счетоводители/ DipIFR /Diploma in International Financial Reporting/. Бихте ли обяснили какво представлява квалификацията?

Алън Блуит:

- Тази квалификация е доста специфична и е съобразена с факта, че след 2005 г. всички компании в Европа ще трябва да водят финансовите и счетоводните си отчети по правилата на Международните счетоводни стандарти /МСС/. Именно във връзка с това ACCA разработи DipIFR и България беше една от страните, проявили интерес към нея. Изпити за придобиването на ACCA DipIFR се провеждат само в някои страни от Европа. Планираме да разширим обхвата, като предложим дипломата и на заинтересуваните в България, защото въпреки че все още не сте част от ЕС, тук има хора, които се нуждаят от подобна квалификация.

- За кого е предназначена дипломата?

Алън Блуит:

- Насочена е главно към специалисти - финансисти, счетоводители, одитори, но бих искал да уточня, че тя е подходяща както за квалифицирани счетоводители на държавна работа, така и за тези в промишлеността и търговията, защото и те трябва да изработват счетоводни отчети, пригодени за външен одит, и следователно трябва да разбират добре МСС.

Основните изгоди от дипломата са две - притежателите на дипломата ще придобият задълбочени знания и умения за международното счетоводно отчитане, а от друга страна, най-вероятно ще прибавят към стойността си на пазара на труда.

- Дипломата е прекалено скъпа за голяма част от българите...

Алън Блуит:

- Един от проблемите ни като международна организация е, че не можем да бъдем еднакво справедливи към всички. На пазарите на някои страни в Африка например дипломата е доста по-скъпа, тъй като доходите там са по-ниски. Ние следваме политика, според която цената на предлаганите от нас услуги ще е еднаква за целия свят, а също така сме приели английския като стандартен език. Стараем се да бъдем максимално конкурентни, защото не искаме цената да е пречка пред способните хора.

- Имайки предвид, че ACCA е британска организация, кои са фирмите във Великобритания, които прилагат МСС?

Алън Блуит:

- ACCA започна дейността си във Великобритания, но вече над 50% от членовете й живеят и работят в 160 страни извън пределите на Великобритания. В Обединеното кралство от следващата година всички записани в публичния регистър компании ще трябва да прилагат МСС, същото важи и за останалата част на Европа, както и за Австралия и Нова Зеландия. Впоследствие МСС прогресивно ще обхванат всички фирми.

- Кои са основните предизвикателства, пред които ще се изправят тези компании?

Алън Блуит:

- Мисля, че основният проблем ще е обучението на персонала на новите стандарти. Ще трябва да се обясни и на управителните органи, че най-вероятно първоначално ще има леки колебания в отчетените резултати, може да се появяват и някои различия. Това означава, че ще е необходимо да се премине през неколкогодишен период на обучение.

- Как оценявате процеса на преминаване към МСС в България? В момента ние дори изпреварваме Европа.

Алън Блуит:

- Да, в много отношения вие наистина изпреварвате Европа, защото по мои наблюдения България премина към въвеждане на МСС още през 90-те години преди останалата част от Европа. Според мен България няма да има проблеми при преминаването към МСС. Мисля, че единствените области, в които все още има противоречия, са банковият и застрахователният сектор.

- Какви са очакванията ви, свързани с дейността на ACCA в България?

Алън Блуит:

- Дипломата на ACCA, за която говорихме, е само част от програмата на ACCA. Ние предлагаме стандартната квалификация на ACCA на 400 студенти и 100 членове на ACCA в България. Тази квалификация ще е особено необходима през следващите 2-3 години, докато хората напълно свикнат с прилагането на МСС. Мисля обаче, че пред бизнеса в България има много и разнообразни възможности. В годините преди и след като се присъедините към ЕС, българският бизнес ще трябва да докаже, че е достатъчно модернизиран и в съответствие с глобалния бизнес като цяло.

Ние разглеждаме България като важно пристанище в Източна Европа за типа дейност, която осъществяваме, и с нетърпение очакваме да установим трайни връзки с българското правителство, с бизнеса и с водещите университети.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...