Важното е Интернет да става достъпен, за да бъде използван

19.07.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Специално за ECON.BG

 

Госпожо Петкова, БТК-НЕТ увеличи близо 2,5 пъти капацитета за достъп до световната Интернет мрежа. Как ще повлияе това на потребителите?

Мая Петкова:

БТК-НЕТ развива все повече услуги за клиентите. Стремежът ни е да предлагаме комплексни решения и да навлизаме в почти всички пазарни ниши. Това означава, че за компанията е задължително да купува все по-голяма международна свързаност към интернет мрежата, при това - не само като капацитет, но и да търси и избира  водещи в областта доставчици – международни компании и оператори.

Винаги сме следвали тази политика, но тази година поставихме доста по-високи критерии за избор на доставчик на международна интернет свързаност с цел да получим по-добри условия, по-голяма гъвкавост и по-добри възможности.

Пейзажът в нашия регион се променя много динамично и това е добра новина за всички интернет потребители. Нормално е БТК-НЕТ да търси най-доброто, което може да се купи и да го предложи на пазара. Така и услугите, които предлагаме на клиентите, ще бъдат по-добри.

Увеличихме международната си свързаност, като подписахме договор с американския далекосъобщителен оператор СПРИНТ за две нови 155 мегабитови връзки. Те се терминират във Франкфурт, който е четвъртият в световен мащаб и третият в Европа възел и където са представени най-големите световни интернет и телекомуникационни оператори.

От гледна точка на интернет трафика, Франкфурт е център за обмяна – място, където се свързват мрежите на операторите. Това дава възможност за много бърз достъп до почти всяка точка на света. Когато осигурим добро времезакъснение до Франкфурт, оттам до всяка друга точка на световната мрежа, трафикът ще е с добро качество, защото ще се движи през мрежите на 2-3 големи интернет доставчици.

Друга важна новина е, че инсталирахме наше работещо оборудване във Франкфурт. БТК-НЕТ е единствена от българските компании с такова присъствие в Европа . По този начин ние имаме възможност да управляваме качеството на трафика, който се пренася от България до Европа, както и качеството на предлаганите от нас услуги.

За какво основно използват потребителите Интернет? Оформя ли се Мрежата като бизнес пространство?

Мая Петкова:

Ако допреди  1-2 години Интернет беше среда за забавление, сега Интернет все повече е среда за правене на бизнес. Една Интернет страница е 24-часов отворен прозорец към света.

Всяка компания търси начини за улесни достъпа на клиентите до себе си. От една страна - все повече компании насочват ресурси за своя бизнес в Интернет и искат тези ресурси да бъдат достигани максимално добре, от друга - и прекият бизнес на все повече компании зависи от Интернет.

Почти всички наши бизнес потребители имат критично бизнес приложение на отдалечен сървър и всекидневната им работа е свързана с достъпността до този сървър. Предимствата на този модел се усещат все повече.

В крайна сметка, цената на Интернет е доста по-ниска от цената на всяка друга комуникация. Цените на Интернет пазара постоянно се движат надолу,  за разлика от всички останали цени. Важното е нещата да стават по-достъпни. Когато те са достъпни, ще бъдат използвани.

"Образован" ли е българският Интернет потребител?

Мая Петкова:

Ние контактуваме с много млади хора, и впечатленията ми са, че за тях Интернет е място и среда, където получават много. Все повече младежи учат езици, за да могат да ползват Интернет, да се запознават с други хора.

Интернет - потребителят в България става все по-образован. Ако тази тенденция продължи да се развива и бъде подкрепена от държавата, това би било изцяло в наш интерес.

Програмата e-Government например, предвижда възможност за ползване на услуги на едно електронно гише – безусловно удобство за всички.  За БТК-НЕТ, която дава частичка от всичко това, а именно достъпа до Интернет, е важно услугата, която предоставяме, да е по джоба на потребителя. Той трябва да ползва тези услуги за собствено удобство, да се чувства комфортно, като истински европеец, за когото интернетът е нещо съвсем естествено.

Как, според Вас, ще се развиват мрежите за достъп? Какво очаквате да се случва на Интернет пазара?

Мая Петкова:

По отношение на Интернет винаги е имало конкуренция и пазарът винаги е бил свободен. В зората на Интернет у нас, доставката ставаше предимно чрез сателитни връзки, за разлика от Европа, където те почти замираха, защото имаше изградена наземна оптична свързаност, инвестиции на големи телекоми. После те изместиха фокуса си в държави като нашата,  дойде времето, в което и за тях почти няма място, тъй като начинът за достигане до Интернет се конкурира, като цени и качество, с наземната свързаност. При наземната свързаност, например, има  закъснение от 30 милисекунди, докато при сателитната свързаност закъснението е 500 милисекунди. Това е един от показателите за качеството на достъпа.

Развитието ще бъде много драматично, много бурно, конкуренцията ще става все по-ожесточена. БТК-НЕТ също е в конкурентна позиция, вече има много алтернативи и това е много добре за нас, защото конкуренцията прави нещата по-добри. България вече се движи по пътя към Европа и очакваме промени за всеки един от нас, нормално е и в тази област да се готвим отсега и да вървим напред.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...