Велинград е курорт за всички сезони

13.09.2007 | 09:48
по статията работи: Георги Михайлов
За перспективите и развитието на община Велинград разказва Стоян Дулев – кмет на Велинград
Велинград е курорт за всички сезони

Интервю на икономическото предаване “Екон” на ТВ “Европа”


Община Велинград се простира на площ от 818 кв. км. и включва 37 населени места. Административен център е град Велинград. Велинградска община е изключително богата на минерални извори, което благоприятства развитието на курортната дейност и балнеолечението. В града се намира и най-големият карстов извор в България – Клептуза.

 

С какво община Велинград привлича инвеститорите?

Стоян Дулев – кмет на Велинград:

Община Велинград със своите дадености: планински курорти, язовири, топли минерални извори, причличат инвеститорите. Общинското ръководство и цялата общинска администрация се стреми да развива балнеоложкия и селския туризъм. От страна на обслужване се стремим да облекчим и сведем до минимум досегашното бюрократично обслужване и да улесним всеки един инвеститор, който е добре дошъл на територията на общината, в най-кратки срокове да разрешим даден проблем възникнал по време на изграждането на обект и въобще във всякаква насока стремежа ни е да сме в полза на инвеститорите.

 

Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсква общината?

Стоян Дулев:
Един от най-сериозните проблеми на общината е липсата на канализация във всичките й 30 населени места. Незивисимо от това, че се намираме в балкана и водата е бол, едно от селищата е без водоснабдяване. Разработили сме проекти, но на държавно ниво до този момент не се е отпуснала нито една стотинка за изграждане на водопроводна мрежа.
 
Какво е състоянието на инфраструктурата?
 

Стоян Дулев:

За съжаление инфраструктурата е в окаяно положение. По простата причина, че от близо 40 години във Велинград улиците не са подновявани. Ние сме може би една от общините, която има 40 км. четвъртокласен черен горски път, който свързва междуселските райони в общината. Участваме с много проекти за изграждане на такъв път, но евентуално може да се случи при влизане в действие на оперативните програми.

 Как успявате да балансирате между обществения интерес и интересите на частните инвеститори? Изисквате ли някакви гаранции от инвеститорите, че действително ще спазят всички обещания?
 
Стоян Дулев:

През последни 2 години, поради това, че няма общински парцели, няма противоречие между частни и обществени интереси. Инвеститорите изграждат своите обекти преди всичко на частни терени, а общината им помага само в административното обслужване.

Оформят ли се индустриални зони в общината?

Стоян Дулев:
Във Велинград основният промишлен поминък е дърводобива. От доста време са обособени такива промишлени зони, така че в рамките на населените места няма предприятия, които да пречат на населението.
 

В кои сектори е най-висок интересът на чуждестранните инвеститори?

Стоян Дулев:
За всички инвеститори в региона и в цялата страна това сектора Туризъм. Отдавна града е известен със своите минерални извори, които спомагат за развитието на балнеологията. А Велинград е курорт за всички сезони.
 

Като реални вече членове на ЕС, как виждате бъдещето на община Велинград?

Стоян Дулев:

ЕС отваря нови по-широки възможности за развитието на туризма както в нашия град, така и в цялата страна. Преди всичко с информацията за всички курорти се предполага, че след няколко години ще има бум на туристи от цяла Европа. А предвид историята на града, ние сме водещ център на балнеологията и Спа туризма в страната. Показателно за развитието на Велинград е присъствието на чужденци, които вече закупуват имоти на територията на общината, което помага за развитието на туризма и разкриването на нови работни места.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...