Винопроизводството в Стара Загора - продуктът, който получаваме, не е максимумът, който районът може да даде

15.07.2007 | 02:00
по статията работи: econ.bg
.

 

През 2005 година община Стара Загора получи сертификат за внедряване на система за управление на качеството в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO 9001:2000. Тя получи и подновения сертификат "Община, готова за бизнес". Това е международно признат стандарт и е още едно доказателство, че общината извършва планирани и целенасочени инициативи в областта на местното икономическо развитие; подкрепя развитието на местния бизнес; реализира ефективно дейности за привличане на нов бизнес; познава добре своите ресурси и потенциал и осъществява успешно техния маркетинг; може професионално да обслужва инвеститорски интереси, както чуждестранни, така и национални.

 

Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

 

Вашата компания е свързана и работи в областта на модерното земеделие какви са основните трудности, с които се сблъсквате?

 

 

Христофор Бунарджиев, изпълнителен директор на "Булагро":

Тази година основната трудност е все още липсата на достатъчно рамкова база, която да накара държавната администрация да завърти машината около евросубсидии. Аз изключително силно вярвам в бъдещето на българското земеделие, защото то е уникално поради факта, че то е едно от малкото в света, където нямаше никакви субсидии, никакви държавни програми, нищо. Смятам, че 2007 ще остане в историята на земеделието като една уникална година с европейските фондове, които ще бъдат достъпни до българските земеделци.

 

Как виждате развитието на вашия бизнес?

 

Радослав Радев, изпълнителен директор на "Винимпекс":

"Винимекс" е част от групата "Белведере" България. Това е най-голямата фирма в лозаро-винарския бранш в страната, която се състои както от производствени предприятия, така и от търговски фирми и фирми със селскостопанска дейност, занимаващи се основно с лозовите ни насаждения. Групата се развива от доста години. Започнахме от нулата и в момента сме един от най-големите производители на вино в страната и най-големия износител на вино.

 

Какъв процент от продукцията се изнася за чужбина, какво е предназначено за вътрешния пазар и какво е състоянието на пазара за алкохол?

 

 

 

Георги Георгиев, финансов директор на "Белведере":

Около 72% от количеството вино се изнасят, а около 28% са за вътрешния пазар. Засега изнасяме основно вино и малки количества водка и ракия местно производство, но вие знаете, че за България е много трудно да изнася водка, ракия също. Това е свързано с маркетинг, който трябва да се прави на съответния тип продукти, но за момента не сме предвидили средства и екип за тази дейност. За вътрешния пазар предлагаме ракия, водка и мастика, но не натискаме много този пазар, защото за нас по отношение на капацитета по-подходящ е пазара на вино.

Как оценявате конкуренцията след приемането ни в ЕС, чувствате ли, заплахи по отношение на другите европейски страни?

Христофор Бунарджиев:

Конкурентната среда сама по себе си ражда конкуренти преимущества, защото няма по-добра възможност за развитието на една компания от това да има повече конкуренти около него. Така се инициират иновации, целят се нови корпоративни стратегии, възможности и фактът, че в Стара Загора има 4 мощни компании от нашия бранш непрекъснато ни дава възможност за ново мислене, за нови програми, разработки, които да ни дадат възможност да бъдем по-добри от тях.

Георги Георгиев:

Определено да. Консумацията на вино в България нараства в геометрична прогресия, нормално е да се съобразяваме с този пазар и да си даваме сметка за инвестициите, които трябва да се направят в правилната насока, така че да не ни е трудно в борбата с конкуренцията с други фирми.

Радослав Радев:

В момента сме се концентрирали върху изграждане на нашите нови лозови масиви в районите на Свиленград и Стара Загора. Преди време купихме стари лозови масиви, които изкоренихме и от 2-3 години засаждаме нови лозя. Пълноценно използвахме възможностите на програма САПАРД в това отношение. В момента планираме да използваме европейските структурни фондове, като целта е да достигнем една обща лозова площ от 17-18 хил. дка.

Какви са условията, които общината ви предлага за успешното развитие на вашия бизнес?

Христофор Бунарджиев:

Аз наистина съм учуден от старозагорския регион не случайно е на второ място по икономическо развитие в страната. Един наистина много силно конкурентен регион, в който дори ако говорим за бранша, в който ние работим основните компании, които оперират на територията на цялата страна са съсредоточени в Стара Загора.

Георги Георгиев:

Мога да кажа, че общината не ни пречи и съм доволен от експедитивността на администрацията, получаваме това, което ни е нужно в напълно нормални срокове.

Има ли помощи от страна на държавата, с които да финансирате част от бизнеса си?

Георги Георгиев:

Освен програма САПАРД от 4 години започна финансиране за изграждане на лозови масиви. Кандидатстваме по проекти за получаване на директна субсидия. В това отношение, държавата помага с каквото може, тя е защитила интересите на винопроизводителите чрез осигуряване на по-висок процент за субсидиране.

Христофор Бунарджиев:

Смятам, че най-доброто тепърва предстои. Като че ли взаимоотношенията община – фирми досега имаха един горчив привкус. Надявам се, че българина най-после трябва да се освободи от тези предразсъдъци. И да може да се развива не само общината, в областта и региона и в основата на всичко това е публично-частното партньорство и аз дълбоко се надявам, че в рамките на този мандат ще успеем да създадем за следващия мандат една модерна среда и система за работа на публично-частно партньорство, които наистина да помогнат на Стара Загора, която наистина да стане един още по-европейски, още по-красив и динамичен град.

Стара Загора като регион благодатен ли е за развитието на този бизнес?

Георги Георгиев:

Определено да. И преди Стара Загора е била добър регион за отглеждане на "Каберне" и "Мерло", основно червени сортове грозде, но поради много причини една традиция е занемарена и продуктът, който получаваме не е максимумът, който района може да даде.

Радослав Радев:

Садим различни сортове, основно Каберне и Мерло, от белите Шардоне, като и други експериментални сортове. Цялата тази програма е с оглед на пазарните позиции в страната и на експортните пазари и е изцяло ориентирана към задоволяване на нашите нужди от качествено грозде. Целта е да имаме тотален контрол на суровината от лозата до бутилирането.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...