Все по-голям интерес към балнеоложкия и еко-туризма

20.07.2007 | 03:00
по статията работи: econ.bg
Димчо Караиванов - кмет на Стрелча

Община Стрелча се намира в южното подножие на Същинска Средна гора. Транспортната инфраструктура на общината е представена от удобни пътища, които я свързват с Пловдив, Пазарджик, Копривщица и София. Развитието на туризма е приоритет за Стрелча. Развиват се балнеоложки и културно-познавателен туризъм. Минералните извори са неоценимо богатство за общината. Местоположението на Стрелча предоставя отлични възможности за използване на естествените ливади и пасища за развитие на животновъдството и за производство на висококачествена екологично чиста продукция.


Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

Г-н Караиванов, каква е формулата за успех при привличането на инвестиции в една община като Стрелча?


Димчо Караиванов:

Всяка една община трябва да уцели мястото, където ще е най-удачно да се кандидатства, за да се усвоят пари по различни фондове и там да насочи вниманието си; да подготви проекти, за които ще може да се класира и да спечели средства.

Какви са работните проекти за община Стрелча?

Димчо Караиванов:

Най-крупният проект беше по програма САПАРД за 800 хиляди за направата на канализационни мрежи, водопроводна мрежа и благоустрояването на 13 улици.

Как се справяте с проблемите в инфраструктурата?

Димчо Караиванов:

Това са проблеми не само на нашата община, а на цялата страна. Не можем да говорим за туризъм и за привличане на чуждестранни инвеститори, ако нямаме изградена добра инфраструктура.

На този етап какъв е интересът на чуждестранните инвеститори към общината?

Димчо Караиванов

Проявява се интерес от страна на чуждестранните инвеститори, но досега не сме привлекли някого, за да кажем името му. Има интерес от страна на Русия, Германия. За тях интерес представляват минералните извори на Стрелча, така се развива балнеоложкият туризъм. Бъдещето на Стрелча е в две основни пера – развитието на розопроизводството и развитието на балнеоложкия туризъм. Ние имаме опит, но трябва той да се доразвие, за да може да докараме големи чуждестранни инвеститори. Преди година отдадохме на частни инвеститори земя, на която да се построят 2 или 3 спа-комплекса. Единият от инвеститорите напредва с документите по обекта. Бавно стават нещата в България, въпреки че влязохме в Европейския съюз, ние си оставаме бюрократична страна.

Какви са вашите проекти, свързани с развитието на розопроизводството?

Димчо Караиванов:

Имаме изградено сдружение на розопроизводителите, което членува към една обща асоциация към Казанлък. Според мен производителите трябва да внедрят част от печалбата в развитието на частния сектор, при производството на крайния продукт. Производителите трябва да внедрят една част от печалбата в частния сектор. Тогава ще се повиши обемът на розопроизводството.

Какви са вижданията ви за разширяването на розовите насаждения?

Димчо Караиванов:

Разширението е ежедневно. В момента розовите насаждения са около 4 хил. дка. Едно нормално семейство отглежда между декар-декар и половина. За да се увеличи производството, е необходима работна ръка.

Смятате ли, че това може да допринесе за развитието на туризма?

Димчо Караиванов:

Разбира се, съчетанието на розопроизводството с балнеологията ще създаде благоприятни условия за развитие на туризма в общината.

Какво е развитието на туризма в общината в момента?

Димчо Караиванов:

Интересът е много голям, рядко могат да се намерят места в курортите. На територията на общината има два нови хотела.

Има ли бъдеще за младите хора в Стрелча?

Димчо Караиванов:

За съжаление младите хора рядко се устройват в Стрелча, тъй като икономиката ни не е в добро състояние.

Мислите ли, че ще успеете да ги задържите по някакъв начин?

Димчо Караиванов:

Трябва да станем дисциплинирани, да работим по европейски, за да получаваме европейски заплати. Нужно е хората да променят мирогледа си.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...