В Раднево се работи по редица проекти за енергийна ефективност

29.09.2007 | 11:30
по статията работи: Георги Михайлов
Нончо Воденичаров, кмет на Раднево, и Николай Калоянов, изпълнителен директор на “Балканстрой” АД
В Раднево се работи по редица проекти за енергийна ефективност
Започна строителството на нов завод за производство на сухи строителни смеси на територията на община Раднево. Инвестицията в проекта възлиза на 77.5 млн. Лева, като се предвижда изграждането на проекта да приключи до март 2009 година и ще ползва като суровина отпадъчния гипс от сероочистващите инсталации на два от блоковете на ТЕЦ “Марица-Изток” 2.

Интервю на икономическото предаване “Екон” на ТВ “Европа”


Каква е инвестицията в проекти за енергийна ефективност в Община Раднево?


Нончо Воденичаров – кмет на Раднево: Ние работим по много проекти по енергийна ефективност. Ако имате предвид днешната първа копка и инвестицията в изграждането на новия завод, тя е в рамките на около 77 милиона. Не това е най-важното. Наистина всеки кмет може да си мечтае за такава инвестиция в своята община, но с тази инвестиция се решава един екологичен проблем, откриват се много нови работни места.


Николай Калоянов – изпълнителен директор на “Балканстрой” АД:
Като цяло каква е инвестицията в сектора не мога да кажа колко е, но забелязвам, че след всяка имината година се реализират множество проекти в този сектор и този тип инвестиции стават все по-актуални и глобални в целия свят. И усилията трябва да продължат в тази посока.


Какви са ефектите, които очакват, след като проектите бъдат завършени?


Н.В.: Ние вече имаме реализирани 2 проекта, до дни ще бъде завършен и трети, ефектите са много. Първо: това е огромно пестене на електроенергия – близо 50% от горивата, които се използват – това са вече едни чисто нови сгради. Това са основно големите ползи и бъдещетето като цяло за Община Раднево.

Н.К.:
Ефектите са огромни. Като се започне с намаляването на вредното влияние върху еколкогията, подобряване климата на живот, подобряване на ефективността и от там намаляване себестойността на произведената продукция. Както знаем България е с един от най-високите показатели по отношение на енергоемкост на единица продукция. Така че ние имаме доста да работим в тази област.

Какво е по-специфичното при изпълнение на такива проекти?

Н.К.: Прави се обследване на вече съществуващи обекти, и трябва да се заложат такива параметри, които използват нови технологии и гарантират дългогодишна употреба и дългогодишно постоянно качество на енергийно ефективните мерки. Така че при едно развитие на технологиите да не се окаже, че те са остарели. Иначе по-специално за нашето производство, днешният проект подпомага енергийната ефективност посредством това, че ние реализираме продукти за строителния бранш, които са в сферата на, така наречените системи за сухо строителство, които имат добра топлоизолационност.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...