Големите инвестиции ще са в създаването на компетентни екипи

05.02.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg


Съвместно интервю на в-к Пари и ECON.BG


- Господин Попов, кога ще има технически и законодателни условия на пазара за ток да се появи фигурата на търговеца?

Пламен Попов:

- След приемането на наредбата за лицензите. Всички енергийни наредби трябва да бъдат приети до 6 месеца след приемането на закона, който беше обнародван през декември.

- На какви критерии трябва да отговарят кандидатите да търгуват с ток?

Пламен Попов:

- Има много съществено изискване към тях - да обезпечават финансово сделките с електрическа енергия. Тоест те не трябва да завлекат някой производител, като купят електроенергия от него, продадат я някому, вземат парите и се окажат в сивото пространство.

- Как ще се гарантира, че няма да завлекат някого?

Пламен Попов:

- Има няколко механизма. За участие на пазар на балансираща енергия се предвижда създаване на специални сметки, които операторът може да ползва, когато участникът не си плаща  балансиращата енергия. Тези суми ще имат връзка с количествата електроенергия, които ще се търгуват. Например изискванията ще са различни, ако купуваш 100 единици и 50 единици - в единия случай трябва да поддържаш по-голям фонд, за да гарантираш своите сделки. Има и други механизми - банкови гаранции, депозити, може да се направи застраховане и презастраховане на сделката. В момента тези неща се разработват и обсъждат от финансова и юридическа гледна точка.

- Кога играчите на пазара реално ще сключат сделки?

Пламен Попов:

- Преди края на второто тримесечие на 2004 г. Девет дружества участват активно в сухите тренировки, десетият е Свилоза АД, което е присъединено към инсталациите на ТЕЦ Свилоза, а не директно към преносна мрежа и в момента не съществуват механизми за измерване на потребената от него електроенергия. В този смисъл ние сме поискали коментар от ДКЕР как ще търгува това дружество, но засега не участват в подготовката.

- Има ли допълнителни разходи, които големите потребители и НЕК трябва да направят за либерализацията?

Пламен Попов:

- НЕК прави много разходи, свързани със създаването на информационна среда и средства за изчисляване и получаване на информация - от електромерите, от участниците, от банките. Участниците трябва да имат оборудване, но това са технически разходи. Големите разходи са в подготовката и добиването на умения. Всеки участник на пазара трябва да си създаде екипи, които да могат да работят и да навлизат постепенно във все по-сложните механизми. Тепърва ще се правят оценки на риска, избор на пазарни стратегии, т. е. голямата инвестиция е в намирането на начин да се обучат и създадат екипи, способни да правят експертизи.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...